کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
مهدیمقیمیان، بنیانگذار مینیکالا با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس خود از تعلیق اینماد مینیکالا در دو ماه گذشته خبر داد.
در روزهای اخیر، شاهد تعلیق اینماد دیجیکالا و انسداد درگاههای پرداخت این پلتفرم نیز بودهایم. موضوع قابل تامل در این میان، اتصال اینماد و درگاه پرداخت شاپرک با یکدیگر است؛ به عبارتی اگر اینماد یک کسبوکار به حال تعلیق دربیاید به صورت خودکار درگاه پرداخت کسبوکار نیز مسدود خواهد شد.
کارنگ به بهانه اتفاقی که برای مینیکالا در دو ماه گذشته افتاده است با مهدی مقیمیان، بنیانگذار این کسبوکار گفتوگو کرده است. مقیمیان در این گفتوگو ضمن اشاره به مورد اتصال درگاه پرداخت و اینماد، بیان میکند که در روند پیگیریهایی که مجموعه مینیکالا داشته است متوجه آن شده که احتمالا سازمان غذا و دارو به عنوان یک نهاد ناظر به شبکه نظارتی وارد شده است.
با نظارت مشکلی نداریم
مقیمیان در ابتدا میگوید: «مینیکالا پلتفرمی است که تمرکز اصلی آن روی کسبوکارهای کوچک، خرد و محلی است. این پلتفرم از سال ۱۴۰۰ فعالیت خود را آغاز کرده، همزمان با دوران پرچالش سیاسی و امنیتی کشور. در اوج کمپین تلویزیونیمان برای معرفی فروشندهها، ناآرامیها و قطعی اینترنت ضربه سنگینی به ما وارد کرد. در ادامه نیز فیلترینگ اینستاگرام رخ داد که کسبوکار ما را به شدت آسیبپذیر کرد، زیرا یکی از مهمترین کانالهای ارتباطی ما با مشتریان دچار محدودیت شد. با این حال تلاش کردیم که از این مسائل دوری کنیم، اما امروز با ضربه نهایی از سوی نهاد ناظر مواجه شدهایم.»
او ادامه میدهد: «ما همواره با نظارت و رگولاتوری صنایع و کسبوکارها مشکلی نداشتهایم و در تمامی این سالها تعامل مثبتی با نهادهای ناظر داشتهایم. هر زمانی که تذکری داده شد، آن را رعایت کردهایم و نشان دادهایم که به قوانین پایبند هستیم.»
مقیمیان در توضیح بیشتر میافزاید: «سال گذشته به دلیل تبلیغات تلویزیونی، مینیکالا تحت نظارت ساترا قرار گرفت و تعاملات سازندهای با این سازمان داشتیم. هر موردی که از سوی ساترا مطرح میشد، بلافاصله رفع و پیگیری میکردیم؛ حتی در مواردی شخصاً با من تماس میگرفتند و مشکل در کوتاهترین زمان ممکن حل میشد.»
تعلیق به طور مستقیم از طرف اینماد نبوده است
او در ادامه به سرآغاز مشکلات اخیر اشاره میکند: «حدود دو ماه پیش اینماد مینیکالا تعلیق شد. پس از تماسهای مکرر متوجه شدیم که این تعلیق مستقیماً از سوی اینماد نبوده است. به نظر میرسد، ظاهراً نظارت بر برخی کسبوکارها به سازمان غذا و دارو واگذار شده است.»
مقیمیان توضیح میدهد: «تنها کانال ارتباطی ما همان پنل پشتیبانی اینماد است و تمام گفتوگوهای مینیکالا با نهاد ناظر از طریق این پنل قابلدسترسی است. پس از تعلیق اینماد، لینکهایی از برخی محصولات برای ما ارسال شد و از ما خواسته شد که آنها و حتی فروشندگان مرتبط را حذف کنیم. ما تمامی همکاریها را انجام دادیم.»
او اضافه میکند: «بیش از ۴۰ هزار محصول در دو ماه گذشته از روی پلتفرم مینیکالا حذف شده و بیش از ۷ هزار صفحه فروشندگی مسدود شدهاند. این به معنای قطع شدن مسیر درآمد هزاران کسبوکار خرد است. این در حالی است که شعارهای حمایتی از تولید و کسبوکارهای خرد دائماً شنیده میشود، اما این اقدامات عملاً خلاف این شعارهاست.»
مقیمیان تصریح میکند: «با وجود حذف محصولات اعلامشده، اینماد ما همچنان تعلیق است. از سوی دیگر، در تماسهایی که با اینماد داشتیم، متوجه شدیم که ظاهراً دسترسی جدیدی به سازمان غذا و دارو برای نظارت داده شده است. با این حال، از جزئیات این موضوع اطلاعات دقیقی در دست نداریم.»
او درباره تأثیرات این تعلیق میگوید: «درآمد مینیکالا در این مدت به صفر رسیده است و امکان خرید و فروش برای هیچکس وجود ندارد. مسدود شدن درگاههای پرداخت توسط شاپرک هم بهطور خودکار با تعلیق اینماد انجام شده است.»
حتی بستن تمام فروشگاهها نیز نهاد ناظر را راضی نکرد
مقیمیان به تلاشهای اخیر تیم اشاره میکند: «برای رفع مشکل، چند روز پیش تصمیم گرفتیم تمام محصولات را از پلتفرم آرشیو کنیم و فروشگاهها را ببندیم. به این امید که نهاد ناظر بهانهای نداشته باشد. اما پاسخی که دریافت کردیم، عجیب بود: باید محصولات اینستاگرام را هم جمعآوری کنید، در حالی که اینستاگرام بستری برای معرفی کالاهاست و خریدوفروش در آن انجام نمیشود.»
اما اتفاق پیش آمده حدود دوماه است که مجموعه مینیکالا را به خود مشغول کرده است. اما بعد از دو ماه این نخستین بار است که این پلفرم تصمیم گرفته است تا درباره این مشکل با رسانهها صحبت کند.
مقیمیان درباره سیاست سکوت خبری میگوید: «ترجیح من همیشه این بوده که مسائل را از راههای قانونی و بدون رسانهای کردن حل کنیم. اما پس از اتفاقاتی که برای دیجیکالا، پاساژ و دیگر پلتفرمها رخ داد، به این نتیجه رسیدم که شاید اگر موضوع مینیکالا را زودتر رسانهای کرده بودیم، میتوانستیم به دیگر اعضای اکوسیستم هم کمک کنیم.»
مقیمیان در پایان تأکید میکند: «مینیکالا به کسبوکارهای کوچک و محلی اختصاص دارد و همیشه سعی کردهایم صدای آنها باشیم. اما این اقدامات مستقیماً به اقتصاد خرد جامعه آسیب میزند. همچنین معتقدیم نظارت باید اصولی و شفاف باشد و نباید به شکل سلیقهای عمل شود. کسبوکارها هزینههای مالی و معنوی زیادی متحمل میشوند و نیاز به تعامل منطقی و قانونمند با نهادهای ناظر دارند.»
مردم چه گناهی کردم زندگی وکسب کار ما درگیر کردید. اینستاگرام. نه داخلی ها قانون درستی ندارد. صد مدل ناظر هر کدوم یه سازی آقا مردم به کی شکایت کنن از دست قانون