کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

تورم افسارگسیخته تعداد اعضای اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی در سال‌های گذشته

نیما قاضی، رئیس انجمن تجارت الکترونیک تهران در نشست خبری ائتلاف تاد برای انتخابات اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی گفت که اعضای اتحادیه تقریباً سه‌برابر شده و اعداد مختلفی هم برایش اعلام می‌شود و مشخص نیست این اعضای جدید چه کسانی هستند و با چه فرایندی این اعضا به اتحادیه اضافه شده‌اند

دوشنبه ۳۰ مهرماه ۱۴۰۳ انتخابات اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی برگزار می‌شود. به همین منظور امروز، ۲۹ مهرماه ۱۴۰۳، ائتلاف تاد در مجموعه «دیوار» نشست خبری برگزار کرده است.

صادق محمدی، مدیرعامل مدیانا؛ ژوبین علاقبند، عضو هیئت‌رئیسه انجمن تجارت الکترونیک تهران و مدیرعامل لیان‌کپیتال؛ کسری صادقی‌زاده، مدیرعامل اسنپ‌باکس؛ رضا الفت‌نسب، عضو ائتلاف تاد؛ نیما قاضی، رئیس انجمن تجارت الکترونیک تهران؛ پشوتن پورپزشک، مدیرعامل پادرو و اشکان آرمندهی، مدیرعامل دیوار در این نشست حضور داشتند.


اتحادیه صدای بخش خصوصی است


در آغاز این نشست صادق محمدی ضمن بیان سوابق فعالیت خود در کمیسیون بازرسی اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی از سال ۱۳۹۶ به مدت پنج سال، به این موضوع اشاره کرد که ائتلاف تاد از سال ۱۴۰۰ تشکیل شده، اما از آن زمان تا‌کنون انتخابات اتحادیه به‌ تعویق ‌افتاده است.

در ادامه ژوبین علاقبند ضمن ابراز خوشحالی از برگزاری انتخابات اتحادیه پس از یک دوره طولانی گفت: «برای ما که هم در اکوسیستم استارتاپی و هم فضای کسب‌وکاری فعالیت می‌کنیم، این‌که در قالب فعالیت‌های صنفی و نهادهایی مانند اتحادیه، انجمن و سازمان نظام صنفی، بخش خصوصی بتواند صدای خود را به حاکمیت برساند و بتواند دغدغه‌هایش را مطرح کند، اهمیت بسیار زیادی دارد.»

او از اتحادیه به‌عنوان نهادی پرقدرت که صدای بخش خصوصی بود یاد کرد و ادامه داد: «شرکت‌های استارتاپی زمانی که وارد فضاهای جدیدی می‌شوند که در آن خلاء قانونی وجود دارد یا خدمات لازم ارائه نمی‌شود، می‌توانند با استفاده از ظرفیت‌هایی مانند اتحادیه، صدای کسب‌وکارها را به حاکمیت که مسئول قانون‌گذاری است برسانند.»

علاقبند تأکید کرد: «اهمیت دارد اعضایی که در این اتحادیه انتخاب می‌شوند، تجربه کافی در این زمینه را داشته باشند.»


رفع تعارض میان بخش‌های سنتی و دیجیتال؛ مأموریت اصلی اتحادیه


کسری صادقی‌زاده در صحبت‌هایش درباره سندیکاها و انجمن‌های صنفی گفت: ‌«ماهیتاً در این نهادهای صنفی اعضا به دنبال منافع مشترک خود و بیشینه ‌کردن منافع هستند و هرجا که احساس کنند این منافع در حال به‌خطرافتادن است، زیر چتر چنین اتحادیه‌هایی پناه می‌برند تا بتوانند منافعشان را حفظ کنند.»

او ادامه داد:‌ «در ایران با وضعیت فعلی که در آن قرار داریم که اقتصاد دولتی در آن وزن بالایی دارد و فضای تنفس را برای بخش خصوصی؛ به‌ویژه اقتصاد دیجیتال تنگ می‌کند، اتحادیه می‌تواند نقش پررنگ‌تر و قدرتمند‌تری ایفا کند.»

مدیرعامل اسنپ‌باکس یکی از مأموریت‌های اصلی اتحادیه را رسیدگی به تعارض منافع میان بخش‌های سنتی و اقتصاد دیجیتال و همچنین بخش‌های دولتی و خصوصی اعلام کرد.

صادقی‌زاده تأکید کرد:‌‌ «از همه اعضا می‌خواهیم نسبت به این انتخابات بی‌تفاوت نباشند و به هر نحوی کمک کنند این انتخابات به‌خوبی برگزار شود و پشتوانه‌ای برای تیمی باشند که قرار است هیئت‌مدیره اتحادیه را به عهده بگیرند و نماینده‌ای از همه اعضا چانه‌زنی‌ها را انجام دهد و اجازه ندهد تعارض منافع به ضرر اعضای اتحادیه تمام شود.»


بقای اتحادیه مهم‌تر از نتیجه انتخابات است


رضا الفت‌نسب نیز در صحبت‌هایش در این نشست، ضمن اشاره به سوابق فعالیت‌های صنفی خود و همچنین چالش‌هایی که کسب‌وکارهای فعال در حوزه فضای مجازی برای دریافت مجوز داشته‌اند، گفت‌: «در سال ۱۴۰۰ هم‌زمان با دولت سیزدهم جلوی برگزاری انتخابات اتحادیه به دلایلی که مشخص نیست گرفته شد و خوشبختانه با آمدن دولت چهاردهم فراخوان برگزاری انتخابات اعلام شد.»

عضو ائتلاف تاد ادامه داد: «این تجربه را به چشم دیده‌ایم که در سال‌هایی که اتحادیه نبود، اتحادیه‌های مختلف از کسب‌وکارها می‌خواستند که مجوزها را از آنها بگیرند.»

الفت‌نسب ضمن بیان این‌که بیش از هشت هزار اتحادیه در کشور داریم، گفت: «اگر انتخابات اتحادیه به حد نصاب نرسد، چند سناریو پیش می‌آید: کسب‌وکارهای این حوزه زیر نظر اتحادیه فناوران بروند یا زیر نظر اتحادیه‌های صنفی بروند که به نظر من این یک بازگشت به عقب با دردسرهای بیشتر است.»

او تأکید کرد: «فارغ از اینکه چه افرادی در این انتخابات رأی بیاورند، بقای اتحادیه خیلی مهم است و همه افراد باید کمک کنند که انتخابات فردا به حد نصاب برسد.»


بودن اتحادیه در دست افراد ناآگاه خطرناک است


نیما قاضی در این نشست اظهار کرد:‌ «اتحادیه فقط یک تشکل صنفی نیست، بلکه یک نهاد صنفی است که مأموریت‌هایی دارد؛ مشخصاً مجوزی صادر می‌کند و گاهی طرف حساب است و باید به مسائلی رسیدگی و حکم صادر کند.»

او ادامه داد:‌ «در مدتی که جلوی این اتحادیه گرفته شد، همه این فرایندها متوقف یا بدون ‌صاحب بود. برای مثال یکی از موضوعات آن عضویت اتحادیه است. تا زمانی که دوستان در اتحادیه بودند این موضوع یک فرایند داشت. از آن به بعد اعضای اتحادیه تقریباً سه‌برابر شده و اعداد مختلفی هم برایش اعلام می‌شود و مشخص نیست این اعضای جدید چه کسانی هستند و با چه فرایندی این اعضا به اتحادیه اضافه شده‌اند.»

رئیس انجمن تجارت الکترونیک تهران توضیح داد:‌ «اینها باعث ایجاد نگرانی می‌شوند که اگر این اتحادیه درست تشکیل نشود و دست افرادی بیفتد که صلاحیت لازم را ندارند یا کسانی که با اصل تشکیل این اتحادیه تضاد منافع دارند، این موضوع خیلی خطرناک است.»

قاضی اضافه کرد:‌ «با توجه ‌به وضعیتی که عضوگیری اتحادیه در این چند سال داشته، از کسانی که عضو اتحادیه هستند، می‌خواهیم که ۳۰ مهرماه در این انتخابات شرکت کنند.»


حمایت همه‌جانبه اتاق اصناف و انجمن تجارت الکترونیک از این انتخابات


پشوتن پورپزشک نیز در این نشست بیان کرد: «برگزاری انتخابات، به حد نصاب رساندن مشارکت و جلوگیری از انحلال این اتحادیه مهم‌ترین وظیفه‌ای است که همه ما باید آن را به انجام برسانیم. فارغ از نتیجه این انتخابات باید در آن شرکت کرد، زیرا اتحادیه نمی‌تواند به اتفاقات قبل از این انتخابات برگردد، اما بعد از آن می‌شود درباره موضوعات دیگر صحبت کرد. به یاد ندارم در انتخابات دیگر هم اتاق اصناف، هم انجمن تجارت الکترونیک و هم صاحبان کسب‌وکار تلاش کرده باشند از انتخابات حمایت کنند و خطر انحلال اتحادیه را به گوش همه برسانند.»

او افزود: «ما کسب‌وکارهای خرد داریم که از این اتحادیه مجوز گرفته‌اند که بخشی از هفت هزار مجوز صادرشده است و با انحلال این اتحادیه این کسب‌وکارها ضربه زیادی می‌بینند. ما کسب‌وکارهای خرد زیادی داریم که به‌ دلیل حضورشان در اتحادیه و مزایای تعریف‌شده برای آنها، مجوز این اتحادیه را گرفته‌اند. ما باید برای این کسب‌وکارهای خرد این اتحادیه را حفظ کنیم. حتی کسب‌وکارهای بزرگ هم دچار مشکلاتی می‌شوند؛ مثلاً مجبور می‌شوند از اتحادیه‌های سنتی مجوز بگیرند.»


لزوم وجود اتحادیه برای حفظ منافع کسب‌وکارهای خرد


اشکان آرمندهی با اشاره به قدرت عملکرد صنفی بیان کرد: «متأسفانه در دو، سه سال گذشته یکی از دلایل تضعیف صنف ما نبود اتحادیه قدرتمند بوده که به این دلیل ما نمی‌توانیم مطالبات به‌حق کسب‌وکارهای خرد و بزرگ را پیگیری کنیم. در زمانی که ما اتحادیه قوی داشتیم بهتر می‌توانستیم تعامل کنیم و مطالباتمان را دنبال کنیم. طبق تجربه شخصی من، در شهریور ۱۴۰۲ پلتفرم دیوار تعلیق شد؛ درحالی‌که ما اصلاً نمی‌دانستیم تعلیقی وجود دارد. ولی قبلاً در اتحادیه پنلی وجود داشت که اخطارها را برای ما ارسال می‌کرد. حالا تصور کنید این مشکل روزانه برای کسب‌وکارهای خرد اتفاق می‌افتد؛ به این دلیل که صنفی وجود ندارد تا بتوانند با آن ارتباط بگیرند.»

او تشریح کرد: «مهم‌ترین چالش ما این است که تفکراتی در کشور وجود داشته که مخالف این اتحادیه بوده و دوست نداشته صنف ما قدرت لازم خود را داشته باشد. این تفکرات ما را به اینجا رسانده که ما باید برای عدم انحلال این اتحادیه تلاش کنیم. تنها راه بقای ما این است که یک اتحادیه متشکل از کسب‌وکارهای خرد و بزرگ داشته باشیم تا پیگیر نیازهای ما باشد.»

مدیرعامل دیوار درباره حضور کسب‌وکارهای خارج از تهران در این انتخابات بیان کرد: «یکی از اصلی‌ترین اهداف اتحادیه بعد از انتخاب هیئت‌مدیره اتحادیه، باید گسترش این اتحادیه در تمام شهرها باشد و تمرکز را از تهران بردارد. اما اولویت فعلی تمام کسب‌وکارهای فضای مجازی این است که کمک کنیم اتحادیه دوباره شکل بگیرد.»


تفکیک اتحادیه لغو شده است


رضا الفت‌نسب در جواب خبرنگار کارنگ درباره تفکیک اتحادیه گفت: «خوشبختانه تفکیک اتحادیه شش ماه پیش در جلسه‌ای در وزارت صمت کاملاً لغو شد.» او همچنین درباره برنامه‌های ائتلاف تاد برای تغییر ساختار اتحادیه و کنترل قدرت رئیس اتحادیه توضیح داد: «اتحادیه‌ها اساسنامه‌ای دارند که به هیچ وجه قابل تغییر نیست. اتاق اصناف هم نشان داده که برای تغییر این اساسنامه برنامه‌ای ندارد. ولی اتحادیه می‌تواند در این راستا تلاش خود را بکند. درباره اختیارات اتحادیه هم درست اشاره کردید. رسانه‌ها می‌توانند با شفاف‌سازی واقعیات و عملکرد اتحادیه به استفاده مناسب از اختیارات منجر شوند.»

او در ادامه تشکیل پنج کمیسیون ازجمله کمیسیون‌های بازرسی، شکایت و حل اختلاف را براساس اساسنامه خواند.

اشکان آرمندهی درباره رد صلاحیتش به‌عنوان نامزد انتخابات هیئت‌مدیره توضیح داد: «من بعد از پیش‌ بردن برنامه انتخابات اتحادیه رد صلاحیت شدم و حضور من در اینجا به این معناست که حمایت ما نباید به فرد متکی باشد. من امروز اینجا هستم تا حمایتم را از داشتن یک اتحادیه قدرتمند نشان دهم.»

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/wk8g
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.