کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
حذف ۸۷ درصدی تعرفه کالاها در صورت برقراری روابط تجارت آزاد ایران و اوراسیا
محمدعلی دهقان دهنوی، در نشست امروز اتاق بازرگانی تهران تنها راه توسعه کسبوکارها و رونق تولید و تجارت تسهیل را روابط تجاری دانست. او توضیح داد: «نقش اصلی ما در سازمان توسعه تجارت تسهیل فرایند تجارت است.»
او تولید رقابتپذیر را راه افزایش تجارت کشور اعلام کرد و گفت: «در مسیر تجارت باید قدمبهقدم به سمت تجارت آزاد حرکت کنیم. چهار سال پیش ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا وارد تجارت ترجیحی شدیم و در این مدت تجارت ایران با کشورهای عضو این اتحادیه ۲.۵ برابر شده است و این افزایش تجارت فقط مربوط به کالاهایی نیست که تعرفه تجاری آن کاهشیافته است؛ بلکه مربوط به کالاهای دیگر نیز بوده است.»
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران گفت: «پیمان تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی و امضا است. پیمان تجارت آزاد ایران با ۵ کشور دیگر عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در مجالس کشورها در حال امضا است که تاکنون ۳ کشور امضاهای مجالس خود را دریافت کردهاند و دو کشور دیگر هم در حال اخذ امضا هستند.»
به گفته دهقان دهنوی در صورت برقراری روابط تجارت آزاد ایران و اوراسیا ۸۷ درصد تعرفه کالاها حذف میشود بهطوریکه با حذف تعرفهها یک رقابت جدید شکل میگیرد و در واقع تجارت آزاد با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا تمرینی برای ورود به تجارت آزاد با سایر کشورهای دنیا خواهد بود.
او مشکلات در حوزه صدور ضمانتنامهها را در کنار مسائل تجارت آزاد موضوع و مشکلات صادرکنندگان ما در ارمنستان و بخصوص صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی را از جمله چالشهای حضور ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ارمنستان بیان کرد. او همچنین گفت: «همچنین پیشنهاداتی درباره همکاری در قالب منطقه آزاد در یک شهرک متعلق به ایرانیها در ارمنستان عنوان شد و این پیشنهادها دنبال میشود تا به یک نتیجه عملی برسیم.»
مخالفت با ارز نیمایی برای صادرکنندگان
در این نشست محمدعلی دهقان دهنوی از نظام ارز چندنرخی صحبت شد و دهقان دهنوی مخالفت خود را اعلام کرد و گفت: «تجار و تولیدکنندگان از من انتظار نداشته باشد که برای دریافت ارز نیمایی آنها تلاش کنم، اتفاقاً برعکس من تا جایی که بتوانم تلاش خواهم کرد صادرکنندگان از اجبار به عرضه ارز در نیما خارج شوند.»
او نقش اصلی سازمان توسعه تجارت ایران را توسعه صادرات دانست و گفت: «تجارت اعم از صادرات و واردات باید شکل بگیرد تا ما آن را توسعه دهیم، ولی برای توسعه صادرات باید کار بیشتری انجام دهیم.»
او درمورد کنترلها و محدودیتها در مورد بازگشت ارز و کارتهای بازرگانی بیان کرد: «کسانی که میخواستند کنترل و نظارت پسینی کنند داخل فرایند نشستهاند و کنترل میکنند و این کار را خراب کرده است. رفع تعهد ارزی و بازگشت ارز وظیفه هر صادرکنندهای است، اما نباید در فرایند صادرات صادرکننده دخالت کرد، باید بگذارید صادرات انجام شود و بعد از آن اگر رفع تعهد ارزی انجام نشد، برخورد کنید.»
رئیس سازمان توسعه تجارت سقفهای واردات و صادرات را مختل رقابت دانست و خطاب به بخش خصوصی گفت: «تا جایی که بتوانم برای رفع این مشکلات میجنگم، شما هم کمک کنید. برخی با استناد به محدودیتهای متأثر از تحریمها، کنترلها را توجیهپذیر کردهاند درحالیکه واقعاً توجیهپذیر نبوده است. کنترلها حجم تجارت را کاهش داده و حتماً در این مورد نیاز به بازنگری اساسی داریم. نظارت باید از جنس پسینی باشد، نظارت پیشینی اختلال ایجاد میکند و باید این موارد را رفع کنیم.»
ایجاد شفافیت در حوزه برگزاری نمایشگاهها
او همچنین اعلام کرد که در حال برنامهریزی و ایجاد شفافیت در حوزه برگزاری نمایشگاهها و تقویم نمایشگاهی هستند تا چالشهای بخش خصوصی رفع شوند. او تأکید کرد: «موانعی که پیشروی بخش خصوصی وجود دارد وحشتناک است. سیستمهای پیچیده، سامانههای بهشدت ناکارآمد، فرایندهای غیرضرور و دخالتهایی که هیچ مبنایی ندارند همه مانع کسبوکار شدهاند.»
محمدعلی دهقان دهنوی درباره رقابت توضیح داد: «اگر میخواهیم تجارتمان توسعه پیدا کند باید به این باور برسیم که تولید رقابتپذیر در سطح جهانی میتواند تجارت را توسعه دهد. حمایت مصنوعی، بستن درها و اعمال تعرفهها هیچ راهحلی برای توسعه در بلندمدت نیستند.»