کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
معمولاً از همان ساعات اولیه مشخص شدن نتایج انتخابات و گاهی حتی پیش از آن گمانهزنیها برای اعضای کابینهای که قرار است رئيسجمهور را در ادامه مسیر همراهی کنند شروع میشود. در این دوره اما سازوکار جدیدی برای انتخاب وزرا توسط مسعود پزشکیان در پیش گرفته شده که حاشیههایی نیز به همراه داشته است. از جمله شنیده میشود افرادی که در کارگروهها قرار گرفتهاند تا با نظر آنها وزیر انتخاب شود، فرصت را مناسب دیده و خود را پیشنهاد میدهند.
در شرایط فعلی که اعتماد شرط لازم برای حل بسیاری از مسائل است، چنین اتفاقهایی زیاد خوشایند به نظر نمیرسد اما باید پذیرفت که بحثهایی مانند لابیگری، زدوبندها و… بخش جداییناپذیر روشهایی است که در آن قرار است براساس نظر ذینفعان مختلف تصمیمی گرفته شود. آن هم در کشوری مانند ایران که احزاب و حتی نهادهای صنفی از نفوذ و ساختاری که باید، برخوردار نیستند. به هرحال تعارض منافع چیزی نیست که بتوان آن را انکار کرد و فقط مربوط به ایران و این دوره از انتخابات آن نیست. اما باید چند نکته را یادآور شد.
در ماجرای انتخاب کابینه با این روش جدید میتوان دو سناریو را در نظر گرفت. حالت خوشبینانه این است که پزشکیان به دنبال مشورت گرفتن از اهل فن و همچنین طیفهای مختلف است تا بتواند در ادامه از ظرفیتهای بیشتری برای پیشبرد آنچه وعده داده است استفاده کند. اما حالت بدبینانه این است که رئيسجمهور منتخب با توجه به شرایط، میداند توان معجزه برای برونرفت کشور از این مشکلات جدی و عدیده را ندارد و به این شکل به دنبال این است از همین ابتدا، تمرکز را با این روش از روی خود برداشته و شانه از بار مسئولیت وعدههایی که داده خالی کند.
کشور در وضعیتی قرار دارد که هرگونه سازوکاری تنها در صورتی قابل قبول است که نتیجهمحور باشد. در شماره پیشین کارنگ در یک نظرسنجی تحلیلی که انجام دادیم، مطالبات بیش از صد فعال حوزه اقتصاد دیجتال و نوآوری را منعکس کردیم. بخش مهم و عمدهای از این مطالبات مربوط به رفع تحریمها، رفع فیلترینگ و محدودیتهای اینترنت، ایجاد روابط عادی با جهان و افزایش امید در جامعه بود. مطالباتی که میتوان آنها را به عموم مردم، حداقل اکثریت آنها که پای صندوق رفتند و به پزشکیان رأی دادند تعمیم داد. پس مهمتر از این سازوکارها و افرادی که قرار است در کابینه پزشکیان مسئولیت داشته باشند، نتیجهای است که زندگی مردم را تحت تأثیر قرار خواهد داد. آقای رئيسجمهور باید به یاد داشته باشد که بخش مهمی از مطالبات عموم مردم از دولت آینده به حوزه اقتصاد برمیگردد که در آن شاخصها و اعداد حرف اول و آخر را خواهند زد.
در راستای همین اهمیت نتیجه در شرایط فعلی، کسانی که خود را شایسته نشستن در جایگاه وزارت ارتباطات میدانند و برای آن کاندیدا میشوند و رزومه میفرستند، آیا در این میان درباره موضوعی مانند اینترنت و اینکه آیا میتوانند نتیجهای مطابق مطالبات مردم و فعالان حوزه اقتصاد دیجیتال در این زمینه رقم بزنند، هم فکر میکنند؟
آیا قرار است دوباره شاهد باشیم وزیر ارتباطات کشور، محدودیتها و کاستیهای حوزهاش را از حیطه اختیارات خود خارج اعلام کند و همچنان تصمیمها در جای دیگری گرفته شود؟