کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
آیا دستگیری دوروف تلگرام را زمینگیر خواهد کرد؟
بازداشت مدیرعامل تلگرام در حالی اتفاق میافتد که گفته میشود تمامی کارهای مدیریتی این پلتفرم و حتی پرداختها به افراد با نظارت مستقیم پاول دوروف انجام میشده است
پاول دوروف ۳۹ساله روز شنبه در فرودگاه روبورژه فرانسه به دلیل کوتاهی در انجام اقداماتی برای جلوگیری از استفاده مجرمانه از تلگرام بازداشت شد.
به گفته یک منبع نزدیک به تحقیقات، قاضی یکشنبه شب بازپرسی پرونده بازداشت دوروف را به مدت ۲۴ ساعت تمدید کرد. دوره اولیه بازداشت میتواند حداکثر تا ۹۶ ساعت طول بکشد. بعد از پایان این مرحله از بازداشت، قاضی میتواند اتهامات را بردارد و او را آزاد کند یا دوباره اتهامات را مطرح کرده و بازداشت را تمدید کند.
تاکنون نمایندگان OFMIN از پاسخ به سؤالات مربوط به تحقیقات خودداری کردهاند و دفتر دادستانی پاریس در ایمیلی اعلام کرد که بیانیه مطبوعاتی کامل روز دوشنبه اعلام میشود.
روابطعمومی تلگرام در واکنش به این اتفاق در بیانیهای در X (توییتر قبلی) نوشت: «این پیامرسان از قوانین اروپایی؛ ازجمله قانون خدمات الکترونیک پیروی میکند. دوروف چیزی برای پنهان کردن ندارد و بارها به اروپا سفر میکرده است.»
بر اساس این بیانیه، این ادعا که یک پلتفرم یا مالک آن مسئول سوءاستفاده از آن پلتفرم است، پوچ است.
روسیه: فرانسه از دادن دسترسی به دوروف خودداری میکند
به گزارش وبسایت تلگرام، دوروف در دبی زندگی میکند و شهروند فرانسه و امارات متحده عربی است. او قبلاً در اینباره که تابعیت روسی خود را کنار گذاشته یا خیر، اظهارنظر نکرده است.
با این حال سفارت روسیه در پاریس اعلام کرد که از مقامات فرانسوی توضیح خواسته و آنها موظف به پیگیری حقوق دوروف بوده و باید دسترسی کنسولی را فراهم کنند. براساس این بیانیه، مقامات سفارت با وکیل دوروف در تماساند.
اما بعد از مدتی سفارت روسیه، فرانسه را به خودداری از همکاری متهم کرده است. سفارت روسیه در پاریس خواستار دسترسی به دوروف شده و گفته که فرانسه تاکنون از تعامل در اینباره اجتناب کرده است.
دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه، مدعی شد فرار دوروف از روسیه اشتباه بوده، زیرا فکر میکرده هرگز مجبور به همکاری با سرویسهای امنیتی خارج از کشور نخواهد شد. مدودف گفت: «با وجود دشمنان مشترک، او روس است؛ بنابراین از نظر دولتهای غربی غیر قابل پیشبینی و خطرناک است.»
ناتالیا کراپیوا، وکیل گروه حقوق دیجیتال Access Now بیان کرد: «جامعه مدنی در طول سالها رابطه پیچیدهای با تلگرام داشته است. ما از تلگرام در برابر تلاشهای رژیمهای مستبد برای مسدودسازی و وادار کردن این پلتفرم به ارائه کلیدهای رمزنگاری دفاع کردهایم، اما همچنین هشدارهایی درباره کمبود سیاستهای حقوق بشری و کانال ارتباطی قابل اعتماد دادهایم.»
کراپیوا تأکید کرد که ممکن است مقامات فرانسوی دوروف را مجبور کنند کلیدهای رمزگذاری تلگرام را برای رمزگشایی پیامهای خصوصی ارائه کند؛ «کاری که روسیه قبلاً در گذشته تلاش کرده انجام دهد.»
یکی از پستهایی که توجه زیادی به خود جلب کرده توییت تاکر کارلسون، روزنامهنگار سابق «فاکسنیوز» است که به داستان ترک روسیه دوروف اشاره میکند، زیرا دولت تلاش کرد شرکت او را تصاحب کند. او نوشته است: «اما در نهایت این پوتین نبود که او را بهخاطر تسهیل آزادی بیان مردم دستگیر کرد؛ یک کشور غربی بود.»
با ادامه بازداشت دوروف، هشتگ FreePavel# ترند شده است. ازجمله افرادی که بارها از این هشتگ استفاده کردهاند ایلان ماسک است که بارها درباره دستگیری دوروف پست گذاشته است.
تلاش بیپایان برای رسیدن به آزادی بیان دیجیتال
سال ۲۰۱۳ پاول دوروف و برادرش نیکولای تلگرام را ساختهاند و حالا تلگرام حدود نهصد میلیون کاربر فعال دارد و یکی از محبوبترین برنامههای پیامرسان است.
این دو برادر ابتدا در سال ۲۰۰۶ با ایجاد شبکه اجتماعی Vkontakte که بهسرعت در میان روسها محبوب شد، ثروتمند شدند. دوروفها در سال ۲۰۱۴ پس از خودداری از انجام درخواستهای کرملین برای بستن گروههای مخالف در شبکه اجتماعی VK، سهام خود را در Vkontakte فروختند و روسیه را ترک کردند. آنها تلگرام را در سال ۲۰۱۳ تأسیس کردند و از همان زمان به کشورهای زیادی سفر کردند تا در آنجا مستقر شوند، ولی هیچ کشوری به آنها آزادی مدنظرشان را نداد. در نهایت دبی بهعنوان کشوری بیطرف و تجاری خانه آنها شد.
تلگرام در ابتدا شبیه سایر برنامههای پیامرسان بود، اما از آن زمان به بعد به یک شبکه اجتماعی تبدیل شد؛ منبع اصلی اطلاعات درست و نادرست درباره بسیاری از مباحث؛ ازجمله حمله روسیه به اوکراین.
رمزگذاری ظاهراً غیر قابل شکست تلگرام، این نرمافزار را به بهشت آزادی بیان و افراطیگری تبدیل کرده است. سایت خبری اروپا مرکزی Vsquare اعلام کرده که تلگرام اکوسیستمی برای رادیکالسازی افکار است.
دوروف در تنها مصاحبه عمومی خود در ماه آوریل با تاکر کارلسون، مجری سابق فاکسنیوز، از فشارهایی که مقامات روسی در حین مدیریت Vkontakte اعمال میکردند و نیز از بررسی دقیق تلگرام به دست آژانسهای مجری قانون در سراسر جهان صحبت کرد. دوروف در این مصاحبه گفت: «من ترجیح میدهم آزاد باشم و نمیخواهم از کسی دستور بگیرم. از طرفی تلگرام باید یک پلتفرم خنثی باقی بماند نه یک بازیکن ژئوپلیتیک. کاربران عاشق استقلال اپلیکیشن تلگرام، حریم خصوصی و آزادی خود هستند، دلایل زیادی وجود دارد که از تلگرام استفاده میکنند.»
برای تلگرام چه اتفاقی میافتد؟
تلگرام به این معروف است که شرکتی کوچک با بهرهوری بالاست. مجموع افرادی که خدمات این پیامرسان را ارائه میدهند حداکثر به شصت نفر میرسد. تمامی کارهای مدیریتی و حتی پرداختیهای افراد با نظارت مستقیم پاول دوروف انجام میشود. به گفته بسیاری از نزدیکان دوروف، اکثر تصمیمات را خود او میگیرد. اکنون سؤال این است که آیا دستگیری دوروف تلگرام را زمینگیر خواهد کرد؟
آنتون روزنبرگ که از روزهای اولیه VK در سال ۲۰۰۷ و بعد از آن در تلگرام با دوروف کار میکرد، اظهار کرد: «هیچکس در تلگرام برای چنین سناریویی آماده نبود. بدون او ممکن است مدیریت این پیامرسان با مشکلات بزرگی روبهرو شود. تمام تصمیمات حیاتی حتی پرداختها را خود او انجام میداد.»
روزنبرگ هیچ جایگزینی برای دوروف که تمام مسائل تلگرام، از مسائل مالی تا طراحی محصول و سیاستهای محتوایی را تحت کنترل دارد، تصور نمیکند.
اما آلیس کامپو که از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۱ مدیر رشد، تجارت و مشارکت تلگرام بوده است در اینباره بیان میکند: «ممکن است وضعیت عادی شود. زیرا بهرغم نبود دوروف، شرکت مثل دولت است؛ ساختار دارد و خودبهخود پیش میرود. شرکت کوچک است و ساختارش تغییر نمیکند.»