کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
امین کلاهدوزان، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در یک پست تازه در شبکه اجتماعی ایکس خود تصویر نامهای را منتشر کرده است که در آن خطاب به رئیس سازمان غذا و دارو اعلام میکند تا وقتی که سازمان غذا و دارو رویه خود را تغییر ندهد مانع اقدامات آتی این سازمان برای ثبت اخطار در سامانه اینماد خواهد بود. او تأکید میکند که عناوین تخلف باید با محتوا و توضیحات تخلف تطبیق داشته باشد و به صورت منجز و شفاف بیان شده باشد؛ لذا مغایرت عنوان ثبت شده با توضیحات تخلف، اشارت کلی، مشخص نبودن ارجاع قانونی برای تخلف و مواردی از این دست در تخلفات پذیرفته نیست.
گفتنی است روز پنجشنبه سوم آبانماه بود که مهدی مقیمیان، بنیانگذار مینیکالا با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس خود از تعلیق اینماد این کسبوکار در دو ماه گذشته خبر داد. کارنگ به این بهانه با مهدی مقیمیان گفتوگو کرد و در خلال این مصاحبه بود که مقیمیان از احتمال نزدیک به یقین خود از دخالت سازمان غذا و دارو به عنوان یک گروه تازه وارد در شبکه نظارت گفت.
اقدامات سازمان غذا و دارو، فراتر از اختیارات تعیین شده قانونی بوده است
مقیمیان در گفتوگوی اخیر عنوان کرد که مجموعه مینیکالا بعد از پیگیریهایی که از مجموعه اینماد داشته است متوجه حضور سازمان غذا و دارو در شبکه نظارت شده است. مقیمیان همچنین اجبار اینماد را برای حذف کالاهای آرایشی و بهداشتی و سلامتمحور از پلتفرم خردهفروشی مینیکالا را گواهی دیگر بر حضور این سازمان در شبکه نظارتی دانست.
لازم به یادآوری است که مینیکالا حدود دو ماه با مشکل تعلیق اینماد که در ادامه آن به صورت خودکار از داشتن درگاه پرداخت شاپرک نیز محروم بود، سخن گفته است. مقیمیان دلیل شکستن این سکوت را اتفاقی بیان کرد که برای اینماد و درگاههای پرداختی دیجیکالا و کسبوکار دیگری به نام پاساژ افتاده است. مقیمیان در گفتوگوی اخیر خود از تبدیل تعلیق اینماد کسبوکارها به عنوان یک روند متداول ابراز نگرانی کرده بود.
حالا کلاهدوزان با انتشار نامهای خطاب به حیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو این گمان را تبدیل به یقین کرده است. پیش از این نیز حضور پررنگ سازمان غذا و دارو را در حوزه عرضه آنلاین دارو شاهد بودهایم؛ این سازمان همواره به عنوان یکی از مخالفان سرسخت عرضه اینترنتی دارو، با پلتفرمهای این حوزه مقابله کرده است.
کلاهدوزان در نامه مذکور خطاب به حیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو اعلام کرده است، که اقدامات این سازمان از اختیارات قانونی آن فراتر بوده است. کلاهدوزان در این راستا اعلام میکند: «علیرغم برگزاری جلسات آموزشی متعدد و رفع ابهامات و تذکرهای متعدد از طریق گروه کاری ویژه ناظران آن سازمان متأسفانه هنوز در اقدامات نظارتی و ثبت اخطارها از سوی برخی از ناظران سازمان غذا و دارو شاهد اقداماتی خارج و یا فراتر از اختیارات تعیین شده قانونی هستیم. از آنجا که بنیان اقتصاد دیجیتال و کسبوکارهای تجارت الکترونیکی در ایران نوپا بوده و نیاز به حمایت و نگهداری ویژه دارد، متأسفانه اقدامهای سلیقهای باعث مشکلات و آسیبهایی برای کسبوکارهای این حوزه شده است.»
زمان ورود سازمان غذا و دارو به عنوان ناظر در سامانه اینماد مشخص نشد
قابل ذکر است که کلاهدوزان در پست شبکه اجتماعی ایکس خود به این موضوع که سازمان غذا و دارو چه زمان وارد شبکه نظارتی شده هیچ اشارهای نکرده است.
در ادامه این نامه نیز خطاب به سازمان غذا و دارو آمده است که باید در چه مواردی و به چه صورتی به دادن اخطار به کسبوکارها بپردازد. البته کلاهدوزان در پست شبکه اجتماعی ایکس خود و یا در نامه مذکور به این موضوع که سازمان غذا و دارو چه زمان وارد شبکه نظارتی شده، هیچ اشارهای نکرده است.
در اولین مورد میخوانیم: «عناوین تخلف باید با محتوا و توضیحات تخلف تطبیق داشته باشد و به صورت منجز و شفاف بیان شده باشد. لذا مغایرت عنوان ثبت شده با توضیحات تخلف، اشارت کلی، مشخص نبودن ارجاع قانونی برای تخلف و مواردی از این دست در تخلفات پذیرفته نیست.»
در ادامه این نامه آمده است: «عناوین تخلف باید با محتوا و توضیحات تخلف تطبیق داشته باشد و به صورت شفاف بیان شده باشد. مغایرت عنوان ثبت شده با توضیحات تخلف اشارات کلی مشخص نبودن ارجاع قانونی برای تخلف و مواردی از این دست در تخلفات پذیرفته شده نیست.»
همچنین در دومین مورد آمده: «مبنای ثبت هر تخلف صفحه عرضه کالای مشخص است به این معنی که در یک صفحه ممکن است چندین مورد مغایرت با قوانین یا مقررات و ضوابط مشاهده شود که این موارد همگی باید در یک گزارش تخلف ثبت شده و از ثبت اخطارهای متعدد در مورد یک کالا پرهیز شود.»
در مورد سوم آمده است: «به محض رفع تخلف از صفحه عرضه توسط کسب و کار ناظر موظف به بررسی و اعلام نظر در مورد رفع یا عدم رفع آن تخلف مشخص است ورود به مسائل خارج از حوزه تخصصی ناظران آن سازمان یا خارج از دستور العمل و یا اراده کسب و کار مانند حذف از حافظه موتور جستجو مصداق اقدام خارج از حیطه دستورالعمل و مسئولیت تخصصی ناظران است و باید جلوگیری شود.»
یکی از مشکلاتی که مهدی مقیمیان در گفتوگو با کارنگ به آن اشاره کرد، عدم رفع تعلیق اینماد این کسبوکار بعد از حذف کالای مورد نظر اینماد بوده است. در ادامه این نامه ظاهراً به این مشکل توجه شده است.
به نظر میرسد چهارمین مورد نامه به این موضوع اشاره دارد: «بررسی و اعلام نظر در مورد هر تخلف که از سوی کسبوکار گزارش رفع آن اعلام میشود باید در اسرع زمان و حداکثر ۲۴ ساعته انجام شود. این در حالی است که اخیر در بررسی پروندههای رفع تخلف شده، متأسفانه طولانی و گاه تا ۱۰ روز نیز به طول میانجامد.»
در پایان این نامه با اشاره به تمام موارد گفته شده، در دسترسی ناظران سازمان غذا و دارو تا زمان بررسی و اعلام اصلاحات از سوی این سازمان، محدود شده است.
گفتنی است کلاهدوزان در پست دیگری در شبکه اجتماعی ایکس خود بیان کرده است: «قطعاً جلوی خطا گرفته میشود. قطعاً جلوی رفتار سلیقهای گرفته میشود. قطعاً از رخدادها برای اصلاح و بهبود استفاده میکنیم.»