کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

بازگشت ایده تولید ملی در ینگه دنیا

بایدن چطور می‌خواهد ساختار نوآوری را در صنایع آمریکایی احیا کند؟

از زمان کنار رفتن ترامپ از کرسی ریاست جمهوری ایالات متحده، بحث بر سر نحوه تداوم رابطه آمریکا با چین شدت گرفته است. نقشه اکونومیست نشان می‌دهد چینی‌ها در فاصله 20 سال توانسته‌اند بخش اعظم شرکای تجاری آمریکا را به شریک اول تجاری خود تبدیل کنند. وضعیتی که باعث شده تا در بسیاری از بخش‌های جهان این برندهای چینی و «ساخت چین» باشد که قبل از خودروها، یخچال و فریزرها و تلفن‌های همراه آمریکایی از سوی خریدارانی در آفریقا، آمریکای جنوبی، شرق اروپا و خاورمیانه خریداری می‌شوند. از قضا همین موضوع باعث شد ترامپ از شعار مشهور MAGA یا ساختن دوباره آمریکای باعظمت رونمایی کند. سیاست ترامپ البته جواب نداد و حالا بایدن سعی دارد برای احیای آمریکا به حمایت از صنایع داخلی خود در بخش‌های حمل‌و‌نقل، لوازم خانگی، دارو، ماشین‌آلات و لوازم برقی اقدام کند.

بازدید اخیر جو بایدن از سه کارخانه آمارترک، فورد و ماک به عنوان نمادهای قدیمی صنعت آمریکا همین موضوع را نشان می‌دهد. اینکه به‌رغم اهمیت تجارت آزاد برای افزای رونق و رفاه ملی مصرف‌کنندگان آمریکایی، حمایت از صنایع داخلی، کارگران آمریکایی و بومی‌سازی تکنولوژی نباید فراموش شود. برخی از بزرگان دنیای اقتصاد مثل دنی رادریک اخیرا گفته‌اند آمریکا با بسته شش تریلیون دلاری بازسازی اقتصاد آمریکا درصدد است «سیاست صنعتی» را که مدت‌ها به فراموشی سپرده بود، احیا کند. دلیل این موضوع اهمیت رفاه بلندمدت جامعه آمریکاست که همچنان با تولید صنعتی و کسب ارزش افزوده از بخش تولید به دست می‌آید. این عده معتقدند نگرش‌های نئوکلاسیک اقتصاد که تنها اهمیت و ارزش را به تجارت می‌دهند و هزینه مصرف، آمریکا را زمین‌گیر کرده‌اند، چراکه این کشور را به نوآوری بی‌اهمیت ساخته‌اند. چارچوبی که موجب شده تا هر روز فاصله بین تولیدات آمریکایی و چینی کمتر و کمتر و حتی در برخی حوزه‌ها هم‌مرز شوند.

بر این مبنا قصد بایدن این است که از محل تزریق بخشی از بودجه عمومی به بخش‌های پیشران نظیر خودروهای برقی، قطارهای سریع‌السیر و محصولات الکترونیکی یا بستن بخش‌هایی از بازار محصولات صنعتی و نیز مهار مسیرهای ورود تکنولوژی به چین، کاری کند که همچنان برتری تکنولوژی را در دست خود حفظ کند. به این ترتیب اتحاد دو حزب آمریکا مقابل چین در ماه‌ها و سال‌های آتی به این شکل است که شاهد افزایش سرمایه‌گذاری دولت فدرال در حوزه تحقیق و توسعه به‌ویژه در صنایع استراتژیک همچون هوافضا، راه‌آهن و کارخانه‌های ماشین‌آلات خواهیم بود. صنایعی که عرصه ترکتازی چین در سالیان آتی بوده و از محل سرریز تکنولوژی آن‌ها در سایر بخش‌ها، شتاب اقتصادی را در سرزمین اژدها دوچندان کرده است.
باید دید ایده «تولید آمریکا» به عنوان نقطه کانونی سیاست صنعتی جو بایدن، چقدر قادر است به اهداف کلان آمریکا جامه عمل بپوشاند؟

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/qguc
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.