کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
در آستانه برگزاری رویداد زیرساخت دیجیتال با رضا قربانی، مدیرعامل کارخانه نوآوری رسانههای راهکار، برگزارکننده این رویداد، گفتوگو کردیم. او دلیل اصلی برگزاری این رویداد را ارائه راهکار برای مشکلات و دادن تریبونی به فعالان این حوزه اعلام میکند.
ایجاد زبان مشترک
رضا قربانی با اشاره به رشد دائمی اقتصاد دیجیتال در سالهای گذشته و اینکه این حوزه در کشور ما پرچمدار نوآوری در اقتصاد است، توضیح میدهد: «اقتصاد دیجیتال در سالهای گذشته در فضای استارتاپی و محدود خلاصه شده بود که معادل کل اقتصاد دیجیتال تلقی میشد. واقعیت این است که اقتصاد دیجیتال گستردهتر از خردهفروشی و لجستیک آنلاین است. این حوزه بهشدت توانایی این را دارد که با بخشهای واقعی اقتصاد درگیر شود و در بهرهوری آنها نقش مثبت ایفا کند.»
قربانی معتقد است، حوزه فناوری اطلاعات ایران در تمام صنایع کشور جزو بخشهایی بوده که رشد مثبت بالایی را تجربه کرده است. او توضیح میدهد: «در ده سال گذشته، فناوری اطلاعات در حال رشد بوده است. البته در یکی دو سال گذشته سرعت رشد این حوزه کم شده اما صفر و منفی نشده است.»
میتوان از اقتصاد دیجیتال در بخشهای مختلف از جمله مالی، بانکی، کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت استفاده کرد. مدیرعامل راهکار نبود زبان مشترک بین بخش واقعی اقتصاد و فعالان حوزه اقتصاد دیجیتال را گوشزد میکند و توضیح میدهد: «ما در مجموعه خود تمرکز خود را بر روی راهکارهایی که میتوان برای بخشهای مختلف ارائه داد، گذاشتهایم. مسئله شرکتها در جیتکس امسال هم همین بود؛ شرکتهای مطرح دنیا برای فروش سختافزار به این نمایشگاه نیامده بودند؛ بلکه برای فروش راه حل حضور داشتند.»
او درمورد رویداد زیرساخت ایران عنوان میکند: «ما در ادامه رویدادهای گذشته حول موضوعات مهمی مثل منابع انسانی، لجستیک، فینتک، رمزارز و لندتک به زیرساخت دیجیتال پرداختیم. از نظر ما اقتصاد دیجیتال باید خیلی بزرگتر از آن چیزی باشد که در حال حاضر شاهد آن هستیم؛ این حوزه نه محدود به یک سری نام؛ بلکه باید با بخش واقعی اقتصاد در ارتباط باشد تا از فناوریهای بخش اقتصاد دیجیتال برای افزایش بهرهوری استفاده شود. برای این گسترش زیرساخت دیجیتال در ایران بسیار مهم است.»
تبدیل زیرساخت دیجیتال به اولویت دولت
این رویداد اولین رویداد در حوزه زیرساخت دیجیتال است و رضا قربانی معتقد است که نباید توقع بسیار بالایی از خروجی آن داشت. او تشریح میکند: «تمرکز ما مثل همیشه و در ادامه روال تمام رویدادهایمان روی عامل انسانی و نوآوری است. امیدوارم صدای بازیگران اصلی زیرساخت دیجیتال کشور باشیم.»
در این رویداد طیف گسترده و متنوعی از افراد از بخش خصوصی و فعالان صنفی گرفته تا افراد تأثیرگذار در دولت حضور پیدا میکنند. او میگوید: «این حوزه بیشتر با وزارت صمت و بانک در ارتباط است. ولی ما تلاش کردیم از بخشهای دیگر مثل مرکز ملی فضای مجازی، معاونت علمی ریاستجمهوری و وزارت ارتباطات بهعنوان مخاطبانمان در این رویداد دعوت کنیم.»
رضا قربانی یکی از اهداف تجمیع این افراد دور هم را ایجاد اجماع در تصمیمسازان کشور در رابطه با اولویت داشتن زیر ساخت دیجیتال اعلام کرد. او با اشاره به خبرهای اخیر درمورد رفع ممنوعیت آیفون بیان میکند: «این اخبار نشان داد این موضوع برای دولت اولویت دارد. اما واقعیت این است که زیر ساخت دیجیتال برای تصمیمگیران مملکت اولویت نیست و ما میخواهیم زیرساخت دیجیتال را به اولویت تبدیل کنیم. در سال گذشته حدود ۳ میلیارد دلار تجهیزات فناوری اطلاعات وارد شده است که فقط ۲۵۰ میلیون دلار آن مربوط به زیرساخت بوده و باقی برای واردات تبلت، لپتاپ و موبایل بوده است. درحالیکه این محصولات برای فعال بودن نیاز به زیرساخت دیجیتال دارند و اگر تجهیزاتی مثل سرور به موقع وارد نشوند ما با بحث فرسودگی زیرساختهای اقتصاد دیجیتال روبرو خواهیم بود که این در بلندمدت باعث میشود فضای کشور برای استفاده از سرویسهای فناوری نامساعد شود.»
تمرکز بر ایران و فعالان زیرساخت دیجیتال
این رویداد سه محور اصلی دارد: فناوری، مردم و مکان. به گفته رضا قربانی این رویداد درمورد فناوریهای زیرساخت دیجیتال در ایران است و مهمترین محور بحثها کسانی هستند که در این فضا فعالیت میکنند.
مدیرعامل راهکار تأکید میکند: «ما تمام مسائلی که در ایران است را میبینیم. ما نمیتوانیم خارج از فضای ایران تصمیمگیری کنیم و صرفاً از فناوریهای روز دنیا صحبت کنیم؛ چون بعضی از این فناوریها برای ایرانیها تحریم هستند و آنهایی که تحریم نیستند از طرف خود ایران دچار محدودیت دسترسی شدهاند. ما بهطورجدی فکر میکنیم فعالین زیرساخت دیجیتال باید صدا داشته باشند؛ ولی متأسفانه در این سالها این صدا شنیده نشده است و بیشتر از اینکه به افرادی بپردازیم که ستونهای زیرساخت دیجیتال را میسازند به کسانی توجه کردیم که در لایههای سطحی به خدمات مشغول بودهاند. شایان ذکر است، علاقهمندان برای حضور در رویداد زیرساخت دیجیتال که دوشنبه ۲۱ آبان برگزار خواهد شد، میتوانند از طریق لینک زیر اقدام کنند.