کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

بانک مرکزی دوباره با توکن‌ P2P مخالفت کرده است

در میزگرد اجلاس دایا به نام «بلاکچین در صنعت مالی و پرداخت» عنوان شد

اولین میزگرد اجلاس دایا با مدیریت رضا قربانی، مدیرعامل کارخانه نوآوری رسانه راه‌کار به نام «بلاکچین در صنعت مالی و پرداخت» با حضور سید ولی‌اله فاطمی اردکانی، بنیان‌گذار ققنوس و توسن؛ حمزه آقابابایی‌، مدیرعامل پرداخت الکترونیک سپهر؛ محمدعلی بخشی‌زاده، مدیرعامل امیدبوم؛ جمالی، مدیرعامل گروه مالی بانک کارآفرین و صادق فرامرزی، عضو هیئت‌مدیره فدراسیون مشاوران و مدیریت ایران برگزار شد.


کم‌توجهی صنعت بلاکچین در زمینه بهره‌وری


رضا قربانی، مدیرعامل راه‌کار در ابتدای این میزگرد درباره چالش‌های صنعت بلاکچین صحبت کرد. او با اشاره به اینکه یکی از مشکلات بلاکچین در سال‌های اخیر تمرکز بیش از اندازه بر نوآوری بوده عنوان کرد که این اتفاق باعث شده در این حوزه توجه کمتری به بهره‌وری شود.

او در بخش دیگری از صحبت‌های خود به این موضوع اشاره کرد که اکثر فعالیت‌ها در حوزه بلاکچین بر خرید و فروش رمزارز یا همان ترید متمرکز بوده است.


محدودیت توکن‌های P2P، خلاقیت در بازار را کاهش می‌دهد


اولین سخنران پنل سید ولی‌اله فاطمی اردکانی، بنیان‌گذار ققنوس و توسن، از تجربه اشتباه گروه ققنوس در مواجهه با رگولاتور سخن گفت.

توکن P2P امکان معامله فردبه‌فرد را بدون مداخله نهاد اطمینان‌سازی مثل حاکمیت ایجاد می‌کند و محدود کردن این نوع توکن باعث محدود شدن خلاقیت در بازار می‌شود. فاطمی معتقد بود ایراد کارگروه ققنوس این بود که در فضای رگوله نشده ۱۰ سال آینده توکن P2P را تصور کرد. او در این باره گفت: «وقتی در فضای تحدید رگوله‌نشده هستید، نباید تمامی آرمان‌های آینده خود را تصور کنید وگرنه با رگولاتور وارد چالش می‌شوید. ابتدا بانک مرکزی ما را رقیب خود دانست، اما نهایتاً توکن P2P را پذیرفت. البته اکنون بانک مرکزی دوباره با توکن P2P مخالفت کرده است.»

او در ادامه تشریح کرد: «نگاه بلاکچین این است که دیگر نیازی به حاکمیت به‌عنوان نهاد اطمینان‌بخش در معاملات وجود نداشته باشد. بنگاه‌های اقتصادی با استفاده از بلاکچین می‌توانند بدون حضور کارشناسان حاکمیت با اجماع‌سازی آنلاین و بلاکچین معاملات خود را پیش ببرند.»


متنوع‌سازی ابزار پرداخت با استفاده از فناوری بلاکچین و رمزارزها


بیش از چهار میلیارد تراکنش به ارزش ۱۴۰۰ همت در شبکه شاپرک ثبت شده است. این تراکنش‌ها سال ۹۸ سهمی ۹.۷ درصدی از GDP داشته‌اند که امسال به ۱۴.۸ درصد رسیده است. با اشاره به این آمار حمزه آقابابایی‌، مدیرعامل پرداخت الکترونیک سپهر، افزود: «متنوع‌سازی ابزار پرداخت یکی از مأموریت‌های صنعت پرداخت است. یک ابزار مفید در این زمینه استفاده از رمزارزهاست. البته در این حوزه چالش‌های بسیاری وجود دارد که رگوله‌کردن فناوری‌های جدید در کشور یکی از آنهاست.» او در ادامه رشد تعداد تراکنش‌های شاپرک را ۱۰ درصد و مبلغ تراکنش‌های شاپرک را ۴۰ درصد در سال اعلام کرد.

به گفته آقابابایی، ارزش اسمی تراکنش‌ها در حال کاهش است که خبر از کاهش قدرت خرید مردم می‌دهد. یکی از راه‌های رفع این چالش اعطای اعتبار است. او باتوجه‌به اینکه حوزه اعتبار در کشور هنوز پا نگرفته است پیشنهاد داد: «اگر سازوکاری برای تبدیل رمزارز به اعتبار فراهم شود شبکه پرداخت، شبکه اعتباری و اعطای اعتبار آنلاین توسعه می‌یابد.»


استفاده از بلاکچین برای اعطای اعتبار


محمدعلی بخشی‌زاده، مدیرعامل امیدبوم، از استفاده ساختار بانکی از بلاکچین و ظرفیت بلاکچین برای اعطای اعتبار در بانک گفت. بخشی‌زاده توضیح داد: «زیرساخت بلاکچین مدت‌ها است که ایجاد شده است. اکنون می‌خواهیم ببینیم چگونه می‌توان از این فناوری به‌عنوان یک پلتفرم در ساختار بانکی استفاده کرد.»

او صنعت لندتک را درحال‌رشد دانست و پیش‌بینی کرد ارزش بازار روزانه وام‌های فردبه‌فرد که اکنون صد میلیون دلار است به نهصد میلیون دلار برسد. اما به گفته او زیرساخت‌های لازم برای ورود به این بازار در کشور ما وجود ندارد. بخشی‌زاده اظهار کرد: «یکی از کاربردهای بلاکچین وام‌دهی بر اساس دارایی‌های دیجیتال فرد است. اکنون بیست میلیون مشتری در صرافی‌های ایرانی وجود دارد که ظرفیت بزرگی برای این نوع وام‌دهی است و با استفاده از آن می‌توان نقدینگی را کنترل کرد.» بخشی‌زاده همچنین تأکید کرد که رگولاتوری همیشه از فناوری بلاکچین عقب بوده و به همین دلیل فرصتی برای استفاده از ظرفیت‌های بلاکچین وجود نداشته است.


ایجاد شفافیت در دیفای بیمه با کمک فناوری بلاکچین


صادق فرامرزی، عضو هیئت‌مدیره فدراسیون مشاوران و مدیریت ایران، در میزگرد بلاکچین در صنعت مالی و پرداخت بلاکچین را محدود به رمزارز ندانست و بیمه را یکی از حوزه‌های مهم آن معرفی کرد. به گفته او دیفای اینشورنس یا بیمه غیرمتمرکز یکی از کاربردهای مهم بلاکچین به شمار می‌رود که صنعت بیمه سنتی را متحول کرده است.

او تشریح کرد: «در دیفای بیمه، بیمه‌گر پلتفرم خود را روی بلاکچین پیاده‌سازی می‌کند و قراردادهای هوشمند در این بستر با مشتریان منعقد و پرداخت حق بیمه نیز با رمزارز انجام می‌شود. در این حالت خسارت بلافاصله و به‌صورت خودکار پرداخت می‌شود.»

یکی از ویژگی‌های اساسی بلاکچین شفافیت است که می‌تواند در دیفای بیمه شفافیتی را ایجاد کند که در بیمه سنتی وجود ندارد. فرامرزی معتقد است: «در ایران شرکت‌های بیمه مقاومت بسیار زیادی در برابر استفاده از فناوری جدید، به‌ویژه بلاکچین دارند، اما تغییرات با سرعت بالایی در حال رخ دادن هستند.»

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/5e05
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.