کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
میزگرد «بلاکچین و مولدسازی در صنایع» با مدیریت رضا جمیلی، مدیر توسعه کسبوکار کارخانه نوآوری رسانه راهکار و با حضور حسین اسلامی، مدیرعامل شرکت رمیس؛ فرهاد اینالویی، مدیر سابق فناوری اطلاعات بانک ایرانزمین؛ اصغر نوراللهزاده، مشاور بانکی و اقتصادی؛ سید فرهنگ فصیحی، مدیرعامل عصر امین بانک کارآفرین و امیر وصالی، سرپرست کسبوکار هلدینگ صاد در اولین اجلاس دایا برگزار شد.
رضا جمیلی در ابتدا اشاره کرد که این میزگرد راهکارهایی را بررسی میکند که بلاکچین میتواند به صنایع ارائه دهد.
او ادامه داد: «در حدود چهار سال گذشته با توسعه مفهوم بلاکچین هیجان بسیاری درباره این فناوری به وجود آمد، اما اکنون که به واقعیت بلاکچین نزدیک شدهایم، میبینیم که این فناوری نتوانسته به تمام وعدههای خود عمل کند. وعدههای بلاکچین در حوزه سلامت و لجستیک به کندی در حال تحقق یافتناند و صرفاً در حوزه فناوریهای مالی شاهد اتفاقاتی هستیم.»
بلاکچین و امکان اقتصاد اشتراکی
در ادامه این نشست حسین اسلامی، مدیرعامل شرکت رمیس و رئیس هیئتمدیره کنسرسیوم ققنوس، در پاسخ به این سؤال که بلاکچین چه تأثیری بر رایانش ابری خواهد گذاشت و آیا بلاکچین میتواند زیرساخت رایانش ابری باشد، عنوان کرد: «در حوزه زیرساخت به غیر از بانکها، دیگر صنایع نمیتوانند هزینه زیادی صرف کنند، از سوی دیگر نیاز دارند که سرویس پایدار دریافت کنند.»
او در ادامه توضیح داد: «در حوزه خدمات ابری اتفاقات خوبی رخ خواهد داد، اما مشکل تمرکز نیز در این حوزه وجود دارد. از سویی دیگر، این خدمت متمرکز میتواند خطرناک باشد.»
او در ادامه راهحل این مشکل را اینطور تشریح کرد: «در قدرت پردازش اشتراکی میتوان کاری کرد که نه فقط شرکتهای بزرگ که شرکتهای کوچک و افراد نیز خدمات ارائه و هزینه را کاهش دهند.»
اسلامی در ادامه توضیح داد که بلاکچین از لحاظ مشارکت عامه در حوزه زیرساختهای دیجیتال سعی میکند تا اقتصاد اشتراکی را به نمایش بگذارد و اجازه میدهد تا استارتاپهای کوچک توسعه پیدا کنند.
توکنایز کردن انرژی بر بستر بلاکچین
فرهاد اینالویی، مدیر سابق فناوری اطلاعات بانک ایرانزمین از دیگر سخنرانان نشست «بلاکچین و مولدسازی در صنایع» درباره امکان توکنایز کردن انرژی و تأثیر آن در مصرف بهینه انرژی صحبت کرد.
اینالویی بیان کرد که فناوری همهچیز را تعریف میکند و بانک اگر به روش سنتی خود ادامه دهد به فینتک و استارتاپهای این حوزه میبازد.
او گفت: «در فضای اقتصاد دیجیتال، حوزه کریپتو اهمیت بسیاری دارد و توکنایز کردن دارایی نیز در اقتصاد کریپتویی بسیار ارزشمند است. من به توکنایز کردن از منظر انرژی نگاه میکنم. البته در این حوزه اکنون وضعیت بهتری داریم، اما در گذشته فقط به کریمه بسنده میکردیم.»
اینالویی با اشاره به اینکه اگر بخواهیم انرژی را توکنایز کنیم باید به سمت انرژیهای تجدیدپذیر برویم، توضیح داد: «میتوانیم از بازارهای محلی برای توکنایز کردن انرژی استفاده کنیم. در این حوزه نمونههای موفقی در دنیا وجود دارد. برای مثال اکنون بستههای انرژی در چین فروخته میشود.»
او در تشریح ایده خود بیان کرد: «توکنسازی انرژی به این معنی است که محلات، دانشگاهها و کارخانهها بتوانند انرژی تولید کنند. در این حوزه هم توکن ثابت و هم توکن پروژه وجود دارد. برای مثال اگر توکن پروژه خریداری شود دیگر برق خریدار قطع نخواهد شد.»
اینالویی در آخر خاطرنشان کرد که دلیل ذخیرهسازی اطلاعات انرژی بر بستر بلاکچین این است که مردم به دولت اعتماد ندارند. برای مثال، اگر شصت لیتر بنزینی که دولت به شهروندان اختصاص میدهد، مصرف نشود بهاصطلاح میسوزد، اما اگر بنزین در بستر بلاکچین توزیع شود این اتفاق رخ نمیدهد.
جهش تولید با استفاده از ابزارهای بلاکچینی
اصغر نوراللهزاده، مشاور بانکی و اقتصادی، در ادامه، یکی از موانع در حوزه معادن را تأمین مالی دانست و گفت: «با توکنسازی معادن میتوان مجوزها و پروانههای بهرهبرداری را سریعتر اخذ کرد و نقدینگی تولیدی در این حوزه اثرات تورمی به دنبال ندارد.»
او افزود: «هرچه اقتصاد بیشتر رشد میکند به نقدینگی بیشتری نیاز دارد. با ابزارهای بلاکچینی میتوان به جهش تولید کمک کرد. در حوزه صنایع نهتنها داراییهای فیزیکی بلکه محصولات را نیز میتوان توکنایز کرد. این امر نیز اثرات تورمی به دنبال نخواهد داشت.»
نوراللهزاده ضمن تأکید بر ایجاد بازار ثانویه در حوزه توکنسازی اظهار کرد: «این اتفاق باعث جلب اعتماد مردم و درنتیجه افزایش سرمایهگذاری میشود.»
بانک کارآفرین وارد توکنسازی حوزه مس و پتروشیمی میشود
سید فرهنگ فصیحی، مدیرعامل عصر امین بانک کارآفرین، در ادامه میزگرد «بلاکچین و مولدسازی صنایع» بیان کرد: «در حال حاضر از این فناوری فقط در حوزههایی استفاده میشود که به آن نیاز است. در بانک کارآفرین به سوی سرمایهگذاری با توکنسازی در حوزه مس و پتروشیمی پیش میرویم.»
او افزود: «فرهنگسازی، آگاهیبخشی و ترویج بسیار مهم است. بسترسازی و کمک به حفظ ارتباطات نیز اهمیت زیادی دارد. بازار هایتک در ایران کوچک است و به همین دلیل فعالان آن پس از مدتی از کشور خارج میشوند تا در بازارهای بزرگتر فعالیت کنند.»
فرهنگسازی و آموزش در حوزه بلاکچین مهمترین چالش این حوزه
امیر وصالی، سرپرست کسبوکار هلدینگ صاد، نیز در ادامه این میزگرد بیان کرد: «امنیت یکی از موضوعات مهم در ایران به شمار میرود و NTT بلاکچین نیز امنیت است. حوزهها و صنایعی به سوی استفاده از فناوری بلاکچین میروند که به آن نیاز دارند.»
او ادامه داد: «برخی سازمانها دادههای خوبی در اختیار دارند، اما نهتنها از آن استفاده نمیکنند بلکه آن را به اشتراک نیز نمیگذارند. این مشکل با استفاده از فناوری بلاکچین قابل حل است.»
به گفته سرپرست کسبوکار هلدینگ صاد، کسبکارها و صنایعی که به سرعت، امنیت، تسهیلگری یا اشتراکگذاری نیاز بیشتری دارند زودتر به سوی استفاده از فناوری بلاکچین میروند. وصالی یکی از چالشهای حوزه بلاکچین را فرهنگسازی و آموزش در این حوزه دانست و تأکید کرد که حکمرانی باید بتواند فرهنگسازی کند.