کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
حسن اطاعت / در ادبیات رسمی وبسامیت لیبسون، سه شنبه، روز اول است و دیشب شب افتتاحیه بود. پس ما هم با همین ادبیات جلو برویم. در آغاز سراغ آمارهایی برویم که وبسامیت به صورت رسمی منتشر کرده است.
رکوردشکنی سالانه
امروز آمار رسمی وبسامیت، منتشر شد و باز هم رکورد دیگری در فروش رویدادهای تخصصی به ثبت رسید:
۷۱۵۲۸ شرکتکننده از ۱۵۳ کشور، شامل ۱۰۶۶ سرمایهگذار، ۹۵۳ سخنران، ۲۰۰۵ گزارشگر بهعلاوه مدیران عامل شرکتها، اعضای تیمهای استارتاپی، هیئتهای تجاری و بازدیدکنندگان عادی، در وبسامیت امسال حضور دارند!
بیش از ۴۴ درصد استارتاپها توسط زنان تأسیس شدهاند که بالاترین میزان تا به امروز است. زنان همچنین ۴۲ درصد از شرکتکنندگان و ۳۷ درصد از سخنرانان را تشکیل میدهند.
۳۰۵۰ شرکت از جمله IBM، Adobe، Meta، Huawei، SAP، DELL، Qualcomm، VISA، American Express، Niantic، Pitchbook، EDP، و KPMG اینجا حضور دارند و اغلب آنان، سطوح مختلفی از اسپانسری را هم برعهده گرفتهاند.
همچنین ۶۲ هیئت تجاری، به نمایندگی از ۳۶ کشور، حضور دارند که از نظر من، قطر بزرگترین هیئت را دارد اما در آمار رسمی ذکر شده که بزرگترین نمایندگیها مربوط به آلمان و برزیل است.
نرم افزار اختصاصی انجینسامیت که دیروز اشاره کردم به عالیترین شکل ممکن، سازماندهی ۲۵۰ جلسه در سراسر رویداد، با تمام مقدمات و دسترسیها و مسایل امنیتی را انجام میدهد. دیروز پدی کاسگراو با اشاره به این جنبه مهندسی وب سامیت گفت: «تقاضایی فزاینده برای حضور در این رویداد وجود دارد و ما تلاشی هماهنگ برای رشد بیشتر این اجتماع و افزودن فضاهای تعامل و شبکهسازی انجام دادهایم. تیم مهندسی و محصول نرمافزاری ما در حال سازماندهی بیش از صدها جلسه در سراسر رویداد و اجلاس شبانه هستند، بنابراین شما نه تنها وبسامیت را با ملاقات افراد جدید ترک میکنید، بلکه بخشی از یک مفهوم بزرگتر و چند بعدی خواهید بود؛ غنیتر و معنادارتر.»
هوش مصنوعی: همچنان در صدر
از نظر موضوعی، هوش مصنوعی به عنوان پرمخاطبترین موضوع در این رویداد ظاهر شده است و استارتاپهای این رشته، بیشترین شانس را برای جذب سرمایه دارند؛ همانطور که در رویداد سال گذشته مجموعاً ۷۲.۶ میلیون دلار جذب کردند. اغلب استارتاپهای مرتبط با هوش مصنوعی، بر ارائه سرویسهای Saas و کاربرد هوش مصنوعی در فینتک، فناوری سلامت و فناوری پاک، تأکید دارند.
بهترین زمانهای سخنرانی امروز هم به همین موضوع اختصاص داده شده است، من فقط به سخنرانی برد اسمت، پرزندیت میکروسافت، در سالن مرکزی تحت عنوان «The next great GPT» رسیدم که برنامههای موجود برای توسعه ملاحظات اخلاقی و مسئولیتهای اجتماعی جیپیتی را تشریح کرد.
البته من انتظار داشتم که جلسه افتتاحیه را هم با موضوعی مرتبط با هوش مصنوعی شروع کنند اما پدی، با اولویت دادن به موضوع انرژی، نشان داد که وبسامیت همچنان جلوتر از ترندها و بلکه شکلدهنده ترندهای فناوری است.
زنان در فناوری
سال ۲۰۱۸ که به عنوان منتور برای بخش زنان در فناوری دعوت شده بودم، در جلساتی که برای صحبت با خانمهای فناور ترتیب داده شده بود، از نابرابری جنسیتی در دسترسی به مشاغل حساس فناوری برای زنان تعجب کردم، طوری که یکی از آنان، هنگام بیان سرگذشت خود، گریه میکرد.
وب سامیت از اولین سال برگزاری، تلاش دارد با افزایش تعداد شرکتکنندگان در رویداد، این نابرابری را حداقل بهطور نمادین، کاهش دهد تا اینکه در سال ۲۰۲۱ برای اولینبار تعداد زنان شرکتکننده، از مردان بیشتر شد و زنان ۵۰.۵ درصد شرکتکنندگان را تشکیل دادند اما این توفیق پایدار نبود و همانطور که اشاره کردم امسال ۴۲ درصد از کل شرکتکنندگان را زنان تشکیل میدهند.
گزارش سالانه بخش «زنان در فناوری» به کمبود زنان در نقشهای رهبری اشاره میکند و معتقد است که زنان نسبت به مردان دستمزد کمتری دارند. همچنین به دلیل مسئولیتهای خانوادگی و نقش بیشتر در رشد و تربیت فرزندان، نگرانی فزایندهای در قبال موضوع ایجاد تعادل در زندگی شغلی و خانوادگی احساس میکنند.
فودسامیت
یکی از ابتکارات وبسامیت در شیوه برگزاری رویداد، موضوع غذاست. هزاران نفر از کشورهای مختلف با سلیقههای متنوع غذایی حضور دارند و هر نوع تدارک رسمی برای تغذیه آنان میتوانست چالشبرانگیز باشد. راه سادهای که پیدا کردهاند، استقرار خودروهای فروش غذا و نوشیدنی به سبک استریتفود در فضای باز بین سالنهاست. این ونها و کامیونها و آشپزخانههای سیار، از اول صبح تا ساعتی پس از اتمام سخنرانیها، سرویس میدهند و هرکس به تناسب کار و برنامه خود، ساعتی از روز را به صرف غذا اختصاص میدهد.
در مورد شام، برنامهای به عنوان نایتسامیت طراحی شده و از شرکت کنندگان دعوت میشود تا وقت شبانه خود را به صرف غذا و نوشیدنی در بخشهای تعیینشدهای از شهر، اختصاص دهند.
من معمولا در این بخش شبانه شرکت نمیکنم فقط فروردین امسال در قطر که محل برگزاری آن بسیار نزدیک به هتل بود، سری زدم و خیلی هم خوب بود چون پرواز هماهنگ صدها پهپاد برنامهریزی شده را شاهد بودم.