کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
اخیراً سازمان تأمین اجتماعی، آزمایشگاهها را مجبور به قطع همکاری با پلتفرمهای سلامت دیجیتال کرده است؛ براساس گزارشها، بخش رسیدگی و کنترل صورتحساب سازمان بیمه تأمین اجتماعی استان تهران با احضار تعدادی از آزمایشگاههای همکار با کسبوکارهای سلامت دیجیتال و اعمال فشار و تهدید به پرداخت جریمههای سنگین، از آنها خواسته تا همکاری خود را با این سکوها قطع کنند.
این موضوع اعتراض مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، سازمان نظام صنفی رایانهای و انجمن تجارت الکترونیک تهران را به همراه داشته که این اقدام سازمان تأمین اجتماعی را ناهمخوان با سیاستهای توسعه حوزه سلامت الکترونیکی عنوان کردهاند.
شهرام غفاری، مدیرکل درمان غیرمستقیم سازمان تأمین اجتماعی، ۳۱ مردادماه در بیانیهای اعلام کرد: «فعالیت سکوهای مجازی در ارائه خدمات سلامت باید در چهارچوب ضوابط مشخص و قانونی باشد و تاکنون هیچ آییننامهای در این زمینه از سوی وزارت بهداشت و شورای عالی بیمه به سازمان ابلاغ نشده است.»
دلسردی فعالان حوزه اقتصاد دیجیتال
علی حکیمجوادی، رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور نیز در یک نامه خطاب به حسین افشین، معاون علمی ریاستجمهوری، اعتراض این سازمان را نسبت به قطع همکاری سازمان تأمین اجتماعی با پلتفرمهای سلامت اعلام کرد. حکیمجوادی در این نامه اعلام کرد که تدوین آییننامه فعالیت کسبوکارهای دیجیتال در جلسهای انجام شده است که نماینده سازمان تأمین اجتماعی نیز در آن حضور داشته است.
حکیمجوادی همچنین تأکید کرد: «متأسفانه، برخوردهای قهری و تهدیدآمیز نهتنها به دلسردی فعالان این حوزه منجر خواهد شد، بلکه مانع جذب سرمایهگذاریهای جدید در این بخش خواهد شد.»
اقدام سازمان تأمین اجتماعی غیرقانونی است
نیما قاضی، رئيس انجمن تجارت الکترونیک نیز در راستای حمایت از پلتفرمهای سلامت دیجیتال در روز ۳۰ مردادماه در نامه خود خطاب به معاونت علمی ریاستجمهوری، اقدام اخیر سازمان تأمین اجتماعی را غیرقانونی خواند و در توضیح این موضوع اعلام کرد: «بخش رسیدگی و کنترل صورتحساب سازمان بیمه تأمین اجتماعی استان تهران با احضار تعدادی از آزمایشگاههای همکار با کسبوکارهای سلامت دیجیتال و اعمال فشار و تهدید به پرداخت جریمههای سنگین، از آنها خواسته تا همکاری خود را با این سکوها قطع کنند.»
در این نامه عنوان شده که سازمان تأمین اجتماعی با ارسال پیامکی به پزشکان اعلام کرده که هرگونه نسخه الکترونیکی که از سوی پلتفرمهای سلامت صادر شود، مشمول استفاده از بیمه تأمین اجتماعی نخواهد بود.
مرکز تتا: تأمین اجتماعی این اقدام را متوقف کند
امین کلاهدوزان، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی نیز در نامهای به میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی ضمن انتقاد از اقدامات سلبی این سازمان در مقابل پلتفرمهای سلامت، این رویکرد را خلاف سیاستهای توسعه سلامت الکترونیک دانست. کلاهدوزان در این نامه از مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی خواست این اقدام را متوقف کند.
کلاهدوزان همچنین در این نامه با اشاره به تصمیم یکی از مدیران میانی سازمان تأمین اجتماعی در استان تهران مبنی بر الزام قطع همکاری مراکز طرف قرارداد آن سازمان با شرکتهای سلامت الکترونیکی بیان کرد: «با عنایت به قوانین و سیاستهای توسعه این حوزه در ارتباط با فعالیت سکوهای سلامت الکترونیکی، متأسفانه این اقدام با نکات اعلامی همخوانی ندارد و در بعد اجتماعی نیز باعث از بین رفتن امید در اکوسیستم دانشبنیان کشور میشود.»
مانعی برای فعالیت پلتفرمهای سلامت ایجاد نکردیم
شهرام غفاری، مدیرکل درمان غیرمستقیم سازمان تأمین اجتماعی، بیانیهای را در این راستا در سایت سازمان تأمین اجتماعی منتشر کرده است. او ضمن اشاره به اینکه فعالیت پلتفرمها باید در چهارچوب مقررات خاصی باشد اعلام کرد: «بهعنوان یک سازمان بیمهگر پایه؛ ناظر و حافظ منافع بیمهشده بوده و قانوناً باید بر کیفیت ارائه خدمات سلامت به بیمهشدگان نظارت کنیم و براساس اصول اولیه حقوقی، طرف قرارداد نمیتواند تمام یا بخشی از قرارداد را به طرف ثالث واگذار کند. مانعی برای فعالیت سکوهای مجازی در ارائه خدمات سلامت ایجاد نکردهایم، اما تأکید داریم که فعالیت این سکوها در حوزه سلامت، باید مبتنی بر ضوابط و مقررات مشخص باشد تا تکلیف محرمانگی اطلاعات بیمار، استانداردهای ارائه خدمات از سوی سکوها، نحوه نظارت بر رعایت استانداردهای حوزه سلامت و البته نحوه احراز هویت بیمار مورد توجه قرار گیرد.»
غفاری در ادامه اعلام کرده است که اقدام اخیر سازمان تأمین اجتماعی دخالت در امور پلتفرمها نبوده است، بلکه این سازمان وظیفه بیمهگری و مأموریت قانونی خود را انجام داده است.
عدم وجود آییننامه برای همکاری با پلتفرمها
مدیرکل درمان غیرمستقیم سازمان تأمین اجتماعی در ادامه این بیانیه ضمن اشاره به الزام تدوین یک آییننامه درباره فعالیت آزمایشگاهها با پلتفرمهای سلامت دیجیتال اعلام کرد: «در آییننامهای که باید در این زمینه تصویب شود، ضروری است تکلیف محرمانگی اطلاعات بیمار، استانداردهای ارائه خدمات از سوی سکوها و نحوه نظارت بر رعایت استانداردهای حوزه سلامت و البته نحوه احراز هویت بیمار مورد توجه قرار گیرد و تنها بعد از ابلاغ چنین آییننامهای است که سکوهای مجازی میتوانند در حوزه سلامت و در امر ارائه خدمات سلامت مشارکت داشته باشند.»
غفاری درباره پیامکی که از طرف سازمان تأمین اجتماعی به پزشکان ارسال شده است بیان کرد: «در پیامکی هم که در یکی از استانها در این زمینه برای ارائهدهندگان خدمات سلامت ارسال شده، همین نکات مورد توجه بوده است و تأکید داریم که بدون اجازه بیمار و بدون هماهنگی با سازمان بیمهگر، هیچ واحد طرف قراردادی نمیتواند تمام یا بخشی از قرارداد را به دیگری واگذار کند و اصول احراز هویت، محرمانگی اطلاعات بیمار و نیز استانداردهای ارائه خدمات را به مخاطره بیندازد.»