کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
امشب شورای عالی فضای مجازی جلسه دارد و به نظر میآید در این جلسه برنامه اقدامات موردنیاز برای تسهیل در دسترسی به سکوهای خارجی مورد بررسی قرار بگیرد.
گمان میرود پلتفرمهایی همچون تلگرام، اینستاگرام، تلگرام و گوگلپلی در دستور کار رفع فیلتر قرار بگیرند. اما شنیدهها حاکی از آن است که به احتمال زیاد تنها دو پلتفرم، که یکی از آنها گوگلپلی و دیگری واتساپ خواهد بود، رفع فیلتر میشوند.
تمام این موارد در یکصد و چهارمین جلسه شورای عالی فضای مجازی امروز چهارم دیماه با حضور سران سه قوه، وزیران و اعضای شورای عالی فضای مجازی کشور از ساعت ۱۵ تا ۱۷ برگزار خواهد شد بررسی میشوند.
در چهار برنامه رفع فیلتر مورد بررسی قرار میگیرد
به گزارش خبرگزاری مهر در چهار برنامه که شامل چندین اقدام هستند رفع فیلترینگ به شکل گامبهگام مورد بررسی قرار میگیرد. در این جلسه مواردی همچون پیشینه، اهداف، وضع موجود، بهینهسازی و اصلاح سازوکارهای سیاست مسدودسازی بررسی و گزارشی از آخرین وضعیت اقدامات کلان و بررسی اصلاحیه و متمم بند «د» (سند راهبردی جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی) بررسی میشوند.
همچنین دستور جلسه سوم نیز «بررسی وضعیت ارزیابی اهداف و برنامههای محتمل و تدابیر فوری در زمینه امنیت روانی جامعه» خواهد بود.
این در حالی است که ۱۳۶ نماینده مجلس که خود را نمایندگان انقلابی و مخالف رفع فیلتر مینامند نامهای را جهت مخالفت با رفع فیلتر پلتفرمها به مجلس تقدیم کردهاند.
دلایل این گروه برای مخالفت با رفع فیلترینگ، هدیه شگفت به دشمن، دشمنی پلتفرمهای فیلتر شده با جمهوری اسلامی، عدم تعهد پلتفرمهای فیلتر شده با تعهدات مورد نظر این گروه و فروپاشی حکومت سوریه در راستای فعالیت در شبکههای مجازی اعلام شده است.
البته این گروه در حال حاضر در اقلیت هستند و بسیاری از کارشناسان و مسئولان و شهروندان خواستار رفع فیلتر پلتفرمها هستند. در راستای مطالبات بسیار در خصوص رفع فیلتر پلتفرمها سرانجام مرکز شورای عالی فضای مجازی تصمیم گرفته است تا در طی چهار مرحله که از آن به عنوان رفع فیلتر گامبهگام نیز یاد شده است به رفع فیلتر پلتفرمها اقدام شود.
تقویت سکوهای داخلی
بر اساس آن چه گمان میرود احتمالاً در مرحله اول و با رعایت حکمرانی قانونمند، پنج اقدام صورت بگیرد. اقدام اول در راستای رفع فیلتر به اختصاص زیرساخت به سکوهای محتوایی منتخب داخلی برای مدت ۳ ماه، دوم تصویب بسته حمایتی تبلیغات رسانهای برای پیامرسانهای داخلی منتخب (به میزان ۵۰۰ میلیارد ریال)، سوم ابلاغ سند سیاستها و الزامات تعرفه گذاری ترافیک شبکه و تسهیم درآمد محتوا و مقدمات اجراییسازی آن را شامل میشود، خواهد بود. چهارمین و پنجمین اقدام نیز بازگشایی گوگلپلی و واتساپ است.
ارائه یوتیوب از طریق درگاههای حکمرانی پذیر
مرحله دوم از برنامه اخیر دارای یازده اقدام است. در این یازده اقدام موضوعاتی مانند ارائه یوتیوب از طریق درگاههای حکمرانی پذیر، تصویب لایحه مقابله با اخبار جعلی در هیئت دولت و اقدام به بررسی دو فوریت آن در مجلس، اجراییسازی سند سیاستها و الزامات تعرفهگذاری ترافیک شبکه و تسهیم درآمد و محتوا، ایجاد زیستبوم پایدار تولید محتوای مردمی در سکوهای داخلی، تسهیل و ترغیب سرمایهگذاری برای ایجاد و تقویت سکوهای متنوع محتوایی و خدماتی توسط نهادهای حاکمیتی، بخش خصوصی بررسی خواهد شد.
ممنوعیت دستگاههای دولتی برای استفاده از سکوهای داخلی
اما برخی فعالیتهایی که نیازمند استفاده از شبکههای مجازی هستند همچنان منحصراً در پیامرسانهای داخلی انجام خواهند شد. برای مثال ارائه خدمات نسخهنویسی الکترونیکی و پیامک تراکنش بانکی و بازوی ارتباطی دستگاهها با اربابرجوع بهصورت انحصاری در پیامرسانهای داخلی منتخب و تصویب ممنوعیت استفاده رسمی دستگاهها از سکوهای خارجی و الزام به حضور در سکوی داخلی، بازبینی و متناسبسازی برخورد با مصادیق محتوای مجرمانه در سکوهای داخلی و خارجی، اختصاص زیرساخت پردازشی و ذخیرهسازی پیامرسانها و شبکههای اجتماعی منتخب داخلی به میزان موردنیاز برای یک سال آینده، مشارکت و مذاکره با سکوهای خارجی با تأکید بر سکوهای جدید و اصلاح تعرفه در جهت کاهش مصرف سکوهای خارجی و پالایش شکنها در کنار کاهش درآمد کارور از ترافیک خارجی نسبت به ترافیک داخلی از دیگر موضوعاتی است که در مرحله دوم برنامه اقدام تعریف شده است.
رفع فیلتر تلگرام مورد بررسی خواهد بود
مرحله سوم شامل نه اقدام میشود. در این مرحله موضوعاتی چون افزایش کیفیت دسترسی با مزیت بخشی فنی به سکوهای محتوایی داخلی، ارائه خدمات الکترونیکی مرتبط با یارانه، کارت سوخت، پلیس و قوه قضاییه به صورت انحصاری در سکوهای داخلی منتخب، اعمال بخش دوم از سیاستهای تعرفهای با هدفگذاری مشترکان پرمصرف، ارائه سرویسهای جدید تحریمشکن و تدوین و پیادهسازی طرح امنیت خانواده در فضای مجازی مورد بررسی قرار میگیرد.
با وجود این که احتمال رفع فیلتر گوگلپلی و واتساپ قویتر است اما بر مبنای دیگر گمانهزنیها به نظر میآید رفع فیلتر تلگرام نیز مرحله سوم مورد بررسی قرار میگیرد. به عبارتی در مرحله سوم و در راستای پیگیری تصویب قانون مسئولیت سکوها، افزایش کیفیت شبکه (شناسا نمودن ترافیک و ip، توسعه ظرفیتی و عملکردی سامانههای پالایش)، بازگشایی تلگرام بعد از مذاکره مشروط به پذیرش شرایط مصوب کارگروه ماده ۴ و ارائه تلگرام از طریق سکوهای داخلی در صورت عدم توافق (مطابق مصوبه جلسه در شورای عالی فضای مجازی مورد بررسی هستند.)
احتمال ارائه فیلترشکن قانونی
در ادامه و در مرحله چهارم نیز با توجه به تقویت دانش فنی و مقابله مؤثر با ابزارهای پالایششکن و تشدید برخورد با پالایششکنهای غیرمجاز، تدوین و پیگیری تصویب قانون مالکیت فکری، تدوین لایحه جرمانگاری عرضه و فروش ابزارهای حاکمیت گریز و اقدام به بررسی دو فوریت آن در مجلس، جلوگیری از فرار مالیات بر درآمد حاصل از فعالیت اقتصادی و محتوایی در سکوهای خارجی، ساماندهی اینترنت اقشار و ارائه پالایششکن قانونی، شدت عمل قضایی در برخورد با تخلفات کاربران در سکوهای خارجی غیرمجاز برنامههایی است بررسی میشوند.
در مرحله چهارم همچنین بازگشایی سایر سکوها بعد از مذاکره و پذیرش شروط کارگروه مذکور ماده ۴ به عنوان یکی دیگر از برنامهها پیشبینی شده است. لازم به ذکر است این برنامه در صورت رأی مثبت اعضای شورای عالی فضای مجازی اجرا خواهد شد.
بنابراین باید منتظر نتیجه جلسه امشب شورای عالی فضای باشیم. لازم به ذکر است که در دومین شورای عالی فضای مجازی مسعود پزشکیان دستور داد تا کارگروهی با فوریت ابعاد مختلف فیلترینگ را بررسی کند و نتیجه این بررسی در جلسه بعدی شورا مورد توجه قرار گیرد.