کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

جزئیاتی از دو رویداد فارسی‌زبانان در حاشیه جیتکس / فرصتی برای تکمیل زنجیره ارزش کسب‌وکارها در دبی

در حاشیه رویداد جیتکس 2024، دو رویداد فارسی‌زبانان برنامه‌ریزی ‌شده که یکی از آنها «دهمین دوره روز فناوری در جیتکس» و دیگری «دومین دوره پرشین تک سامیت» است که طبق برنامه، رویداد روز فناوری 25 مهرماه و رویداد پرشین تک سامیت 26 مهرماه برگزار خواهد شد.

با توجه ‌به حضور فراوان ایرانی‌ها و همچنین فارسی‌زبانان سراسر دنیا در رویداد جیتکس دبی، چنین رویدادهایی برای ایجاد اکوسیستم و شبکه‌سازی فارسی‌زبانان سراسر جهان اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده است.

‌به دلیل اهمیت این موضوع، کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق تهران با محوریت بررسی رویدادهای ایرانی جیتکس 2024 دبی، سه‌شنبه سوم مهرماه 1403 شانزدهمین جلسه‌اش را برگزار کرد.

مازیار نوربخش، رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق تهران، با اشاره به اهمیت فضای تجاری دبی اظهار کرد: «شاید این تصور ایجاد شود که با ارائه گزارش اقتصاد دیجیتال دبی که از دل کمیسیون منتشر شد به دنبال تبلیغات برای اماراتیم، ولی واقعیت این است که ما به دنبال استفاده از فرصت‌های موجود در کشورهای همسایه؛ به‌ویژه اماراتیم تا بتوانیم بهره‌برداری لازم را از آن انجام دهیم، زیرا فضای پیشرفت دبی بسیار متفاوت از گذشته است و باید بتوانیم از آن استفاده کنیم.»

در ادامه این نشست محمدرضا طلایی، رئیس فدراسیون فاوای اتاق ایران که به‌نوعی برگزارکننده رویداد روز فناوری در جیتکس محسوب می‌شود، ابتدا گزارشی اولیه از آخرین اتفاقات جیتکس و به‌ویژه حضور ایرانیان در این رویداد ارائه داد.

به گفته طلایی، تاکنون پنجاه استارتاپ ایرانی برای حضور در اکسپند نورث‌استار اعلام آمادگی کرده‌اند که بیست استارتاپ با حمایت صندوق و سی استارتاپ دیگر به‌صورت مستقل در این رویداد حاضر می‌شوند. چهار شرکت نیز در پاویون ایران از طریق کارگزاری همایشگران سام در جیتکس امسال خواهند بود.

او ادامه داد: «اکنون یک کانتر دو مترمربعی در نمایشگاه حدود 6700 درهم هزینه دارد. اطلاعات این شرکت‌ها در اختیار سرمایه‌گذاران نیز قرار می‌گیرد. معمولاً شرکت‌های ایرانی به‌حدی دیر اقدام می‌کنند که نمی‌توانند از امکانات این سرویس استفاده کنند. اگر بخواهند در بخش سوپرنوا نیز شرکت کنند حدود 10 هزار درهم هزینه خواهد داشت که اگر حتی جایزه دویست هزاردلاری آن را دریافت نکنند می‌توانند از قابلیت ارائه این سرویس بهره‌برداری کنند.» به گفته طلایی، تیم‌های ایرانی معمولاً ایده‌های خوبی دارند، اما نمی‌توانند محتوا و ارائه خوبی آماده کنند.

طلایی درباره دهمین دوره روز فناوری ایران گفت: «در این 10 سال نوسانات فراوانی را تجربه کردیم و با چالش‌های متنوعی مواجه بودیم. در این دوره از شرکت‌ها و نهادهای متنوعی دعوت شده است و دو معاون وزیر ارتباطات نیز خواهند آمد. دعوت‌نامه‌هایی برای معاون علمی و فناوری رئیس‌‌جمهور و وزیر ارتباطات ارسال شده و هیئت‌رئیسه اتاق بازرگانی نیز در این رویداد حضور خواهند داشت.»

در بخش دیگری از جلسه به موضوع پرشین تک سامیت پرداختند. مصطفی ثابتی، از برگزارکنندگان این رویداد، تأکید کرد که پرشین تک سامیت یک رویداد مبتنی بر جیتکس نیست، بلکه فرصتی است که فعالان فارسی‌زبان حوزه فناوری دور هم جمع شوند. سال گذشته اولین دوره پرشین تک سامیت در محل هتل «رادیسون‌بلو» برگزار شد و امسال نیز روز 26 مهرماه، هم‌زمان با چهارمین روز برگزاری جیتکس، دومین دوره این رویداد برگزار خواهد شد.

ثابتی افزود: «در حال برنامه‌ریزی این رویداد در سایر نقاط جهان در خارج از چهارچوب جیتکس و دبی نیز هستیم. هدف پرشین تک سامیت فقط تجاری نیست، ولی می‌تواند نیازمندی‌های تجاری را نیز پشتیبانی کند.»

او تأکید کرد: «سال گذشته بخشی از جیتکس را در میزگردهای تخصصی ارزیابی و بررسی کردیم. در دومین دوره پرشین تک سامیت به دنبال جمع‌بندی جیتکس نیستیم، بلکه می‌خواهیم در آن فرصت‌های همکاری را نیز بررسی کنیم، زیرا تجربه سال گذشته به ما نشان داد می‌توان با شبکه‌سازی موجود یک نقشه راه برای کسب‌وکارهای این حوزه در خارج از محدوده جغرافیایی ایران ترسیم کرد.»

طاها تهرانی، از دیگر برگزارکنندگان پرشین تک سامیت، درباره رصد فرصت‌های جیتکس و امارات از سال‌ها قبل گفت: «ما چند سال این فضا را بررسی و ارزیابی کردیم و متوجه شدیم نباید فرصتی را که فضای امارات به‌واسطه جیتکس ایجاد کرده از دست بدهیم؛ از این رو تصمیم به برنامه‌ریزی برای رویداد گرفتیم و این فضا را فراهم کردیم تا افرادی که قصد حضور در بازارهای جدید را دارند از آن بهره ببرند.»

رضا جمیلی، مدیر توسعه کسب‌وکار راه‌کار نیز در این نشست بیان کرد: «بیشتر موضوعاتی که در این جلسه مطرح شد در این چهارچوب قرار گرفت که چه نیازی به برگزاری چنین رویدادی است. ما به‌عنوان مجموعه راه‌کار که در بخش محتوا، چه در اولین دوره و چه در دوره دوم پرشین تک سامیت این کار را انجام می‌دهیم تاکنون پنج پیش‌رویداد برگزار کرده‌ایم و تا همین امروز نزدیک به هزار نفر در این پیش‌رویدادها شرکت کرده‌اند؛ زیرا اعتقاد داریم دسترسی به محتواهای چنین رویدادهایی بسیار سخت است. بسیاری از افراد مباحث خود را در این پیش‌رویدادها مطرح کردند و پاسخ گرفتند. ما نیز در این پیش‌رویدادها بررسی کردیم که چه موضوعاتی مهم است و باید در این رویدادها به آنها بپردازیم.»

به گفته جمیلی، هدف ما از این رویدادها و ارائه گزارش اقتصاد دیجیتال دبی در اتاق بازرگانی این بود که ببینیم چه فرصت‌هایی برای ما در دبی وجود دارد و چه کارهایی می‌توانیم انجام دهیم.

جمیلی در ادامه به بحث ضعف‌های فعالان ایرانی در امارات پرداخت و گفت: «معمولاً تصور می‌شود که ایرانی‌ها می‌توانند در تمام فرصت‌های موجود اقتصاد دیجیتال دبی حضور داشته باشند که این یک خطای شناختی است و شاید فقط 1 درصد از فرصت‌های اقتصاد دیجیتال دبی به درد ایرانی‌ها می‌خورد. این واقعیت تلخی است که کمتر از آن صحبت می‌کنیم. ما در پرشین تک سامیت تلاش می‌کنیم تا ایرانی‌ها و فارسی‌زبان‌ها از ظرفیت‌های همدیگر استفاده کنند و تحریم‌ها تا حدی کم‌رنگ شود.»

حمید توسلی، مدیرعامل گروه بهین‌تکنولوژی، که یکی از چهار شرکتی است که در پاویون ایران حضور دارد گفت: «ما با امید مذاکره با شرکای تجاری خارجی به جیتکس نمی‌رویم، بلکه به این امید می‌رویم که بتوانیم با طرف‌های ایرانی راحت‌تر مذاکره کنیم. این ضعفی است که الکامپ باید آن را پوشش می‌داد و به دلیل همین ضعف مجبوریم در جیتکس حاضر شویم. اگر بتوانیم الکامپ را به‌خوبی برگزار کنیم نیازی به حضور در جیتکس نیست.»

رضا قربانی، نایب‌رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق تهران در جمع‌بندی این نشست گفت: «هدف اصلی برگزاری این رویدادها در زنجیره ارزش کسب‌وکارها قرار می‌گیرد. افراد در خارج از کشور از ایرانی بودن خود خجالت می‌کشند، ما در پرشین تک سامیت قصد داریم این شجاعت را ایجاد کنیم تا ایرانی‌ها دور هم جمع شوند و درباره فرصت‌های سرمایه‌گذاری و کسب‌وکاری صحبت کنند.»

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/3awf
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.