کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
بعد از جلسه رئیسجمهوری با فعالان اقتصاد دیجیتال و کسبوکارهای اینترنتی، اینبار معاون اول او یعنی محمد مخبر در جلسهای با این فعالان به بررسی مشکلات و دغدغه آنها پرداخته است.
در این جلسه خواستههای مختلفی از سوی کسبوکارها مطرح شده که آنطور که خبرگزاری ایرنا گزارش داده، یکی از این خواستهها «ارتقای دسترسی به اینترنت» بوده است. این خواسته دوباره این انتقاد را از سوی کاربران و دیگر فعالان حوزه ICT به همراه داشته که چرا کسبوکارها به دنبال دسترسی به اینترنت خاص یا همان طبقاتی هستند.
در مقابل این انتقاد، حسین اسلامی، رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای تهران اعلام میکند که در این جلسه نهتنها صحبتی از دسترسی به اینترنت طبقاتی برای کسبوکارها نشده که حاضران در جلسه خواستار برگشتن وضعیت اینترنت به پیش از شهریورماه و شروع محدودیتهای اینترنت شدهاند.
حسین اسلامی در گفتوگو با «کارنگ» تأکید میکند که در این جلسه تأکید شده که اختلال و محدودیت در اینترنت هیچ کمکی به کشور نمیکند. او میگوید در این جلسه بیش از همه در مورد رفع فیلتر از گوگلپلی و یوتیوب صحبت شد و اینکه باید از این دو سرویس رفع فیلتر شود. او در این مورد گفت: «در این جلسه اعلام کردیم که نظر تخصصی وزیر ارتباطات هم این است که از گوگلپلی و یوتیوب رفع فیلتر شود، اما شرایط نشان میدهد که کشور به نظر تخصصی وزیر ارتباطات هم بیتوجه است.»
او در پاسخ به این سؤال که واکنش معاون اول رئیسجمهوری به چنین درخواستی چه بوده توضیح داد: «تمامی این خواستهها از سوی ایشان یاداشت شد و چند موضوع نیز به وزیر ارتباطات و رئیس مرکز ملی فضای مجازی ارجاع داده شده که در جلسه حضور داشتند.»
او ادامه داد: «طبق حکم رئیسجمهوری به دبیر شورای عالی فضای مجازی ایشان مأمور شدهاند تا در سیاستهای فیلترینگ بازنگری کنند؛ بنابراین ما درصدد هستیم که موضوعات و مشکلات خودمان در این زمینه را به ایشان منتقل کنیم تا بتوانیم در این خصوص یک مصوبه تدوین کنیم، ولی این کار نیازمند حمایت معاون اول رئیسجمهوری و دیگر دوستان است.»
به گفته او در جلسههای اینچنینی باید این موضوعات بارها تکرار و تأکید شود تا فکر نکنند که از اولویت خارج شده است.
رئیسجمهور موافق با رفع اختلال ولی مخالف با رفع محدودیت
تقریباً یک ماه از نشست فعالان حوزه اقتصاد دیجیتال و صنوف فعال در حوزه ICT میگذرد. نشستی که در آن هم برخی کسبوکارها خواستار رفع محدودیتهای اینترنتی و اختلالهای گاهوبیگاه اینترنت شدند. با این حال در این مدت نه اختلالی رفع شده و نه محدودیت روی سرویسهای اینترنتی ازجمله اینستاگرام و واتساپ برداشته شده است.
ولی حسین اسلامی جلسه با رئیسجمهوری را بسیار کمککننده و تأثیرگذار میداند. او در این زمینه گفت: «بعد از جلسه با رئیسجمهوری، ایشان نامهای با پنج عنوان مختلف به آقای محمدامین آقامیری دادند و خودشان اصرار دارند که این موضوعات بررسی و حل شود. همچنین از آنجا که در حاشیه جلسه با رئیسجمهوری آقای هاشمی، رئیس سازمان نصر کشور موضوع اختلال اینترنت را دوباره مطرح کردند ایشان به شدت پیگیر این موضوع هستند و تا جایی که اطلاع دارم حداقل دو بار توسط رئیس دفتر رئیسجمهوری این موضوع پیگیری شده است.»
او ادامه داد: «ولی در مورد محدودیت روی اینترنت خود آقای رئیسجمهوری خیلی شفاف اعلام کردهاند که نمایندگان این شرکتها باید در کشور حضور پیدا کنند؛ به همین دلیل در جلسه اخیر ما به موضوع متا و فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ خیلی نپرداختیم و بیشتر به سمت گوگلپلی، یوتیوب و موضوعات به این شکل جلو رفتیم تا اینها بازگشت برایشان اتفاق بیفتد تا بعد در مورد متا صحبت کنیم.»
او تأکید میکند که برای رفع محدودیت از اینستاگرام و واتساپ یا باید کارگروه فیلترینگ را اقناع کنند یا از طریق شورای عالی فضای مجازی شرایطی برای رفع محدودیت در این زمینه فراهم کنند.
کارگروه اقتصاد دیجیتال نیازمند تقویت است
اما تنها در این جلسه در مورد اختلال و محدودیت اینترنت بحث نشده است، یکی دیگر از موضوعاتی که به گفته اسلامی از سوی او برای معاون اول رئیسجمهوری مطرح شده، بحث بر سر قدرت گرفتن کارگروه اقتصاد دیجیتال بوده است.
اسلامی در این مورد گفت: «این خیلی مهم است که بتوانیم مشکلات این حوزه را حل کنیم و اولین گام در این زمینه این است که کارگروه اقتصاد دیجیتال تقویت شود. این کارگروه هم اختیارات رئیسجمهوری را دارد و هم اختیارات هیئت دولت؛ بنابراین ما انتظار داریم که حداقل هر ماه به یکی از این معضلات رسیدگی کنند، ولی الان اینطور نیست. یا آقای مخبر و آقای رئیسجمهوری از کارگروه حمایت نمیکنند یا خود دوستان نمیخواهند وارد موضوعات چالشبرانگیز شوند.»
موضوع دیگری که اسلامی اعلام میکند در نشست با معاون اول رئیسجمهوری مطرح کرده، نگاه امنیتی به فضای اقتصاد دیجیتال است. او در این مورد توضیح داد: «موضوع بعدی که به آن اشاره کردم موضوع نحوه نگاه دوستان در حوزه امنیت به دوستانی است که در فضای اقتصاد دیجیتال کار میکنند. الان مشکلمان این است که فضای اقتصاد دیجیتال فضای بنافکن است؛ یعنی فرایندها و مدلهای کسبوکار را تغییر میدهیم، اگر دوستان نگاهشان حفظ نظم موجود است ما بهعنوان اخلالگر شناسایی خواهیم شد.»
او تأکید کرد که از مخبر خواسته است بهعنوان کسی که مسیر آینده را تسهیل میکنند این موضوع را مورد توجه قرار دهند و دوستان امنیتی را بازتنظیم کنند. به باور او فعالیتهای اقتصاد دیجیتال در راستای حمایت کشور است.