کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
امیرحسین سعیدی نائینی، مدیرعامل گام الکترونیک و نخستین رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور، موضوع امنیت را از مهمترین مسائل حوزه زیرساخت در کشور معرفی کرد. به گفته او وزارت اطلاعات باید با همکاری شرکتها از دادههای کشور محافظت کند.
به تعریف امیرحسین سعیدی نائینی، «زیرساخت» یک مفهوم است که متشکل از سختافزار، نرمافزار و شبکه میشود. او با توجه به تنشی که میان ایران و رژیم اسرائیل وجود دارد، امنیت زیرساخت کشور را از مهمترین مسائلی معرفی کرد که باید به آن توجه شود. زیرا به اعتقاد سعیدی نائینی، احتمال حملات سایبری به زیرساختهای کشور در روزهای اخیر بسیار زیاد است و در نتیجه باید از دادههای کشوری محافظت شود.
کارخانه نوآوری رسانه راهکار در تاریخ ۲۱ آبانماه سال جاری، رویداد سختافزار و زیرساخت دیجیتال را برگزار خواهد کرد. قرار است در رویداد سختافزار و زیرساخت اقتصاد دیجیتال ایران، میزگردهایی تخصصی درباره اولویتها، نیازها، چالشها، فناوریها و نوآوریهای این حوزه برگزار شود.
به مناسبت رویداد سختافزار و زیرساخت دیجیتال ایران، کارنگ تصمیم گرفت تا از امیرحسین سعیدی نائینی، مدیرعامل شرکت گامالکترونیک و از پیشکسوتان صنف آیتی کشور، درباره مهمترین مسئله این روزهای زیرساخت دیجیتال کشور بپرسد.
نائینی در ابتدای این گفتوگو با ارائه تعریفی از زیرساخت بیان کرد: «زیرساخت به معنای ایجاد پایهای برای دیجیتالی کردن بانکها و دیگر مراکز خدماتدهی مانند مخابرات است. این زیرساختها به معنای مجموعهای از پلتفرمهای نرمافزاری و سختافزاری است، در نتیجه تعریف زیرساخت منحصر به سختافزار صرف و یا نرمافزار صرف نیست.»
او در ادامه تأکید میکند که اگر به زیرساخت از این جهت نگاه کنیم که به معنای ایجاد یک محیط در کشور برای دیجیتالی کردن خدمات باشد کلیه رشتههای متنوع این صنعت را در بر میگیرد در نتیجه ارزیابی آن کاری علمی و زمان بر است.
نائینی اما در ادامه این گفتوگو امنیت را به عنوان یک شاخص مهم که باید در زیرساخت سختافزاری و نرمافزاری کشور مورد توجه قرار بگیرد معرفی میکند.
او در این باره توضیح میدهد: «اما نکتهای که عمومیت دارد و تمامی فعالیتهای این رشته را در بر میگیرد مسئله امنیت است. اکنون با توجه به اوضاع سیاست جهانی و تجاوزات آمریکا و اسرائیل علاوه بر جنگهای نظامی، جنگهای سایبری نیز افزایش پیدا میکند؛ پس مسئلهای که اکنون ما باید به شدت روی آن حساس باشیم، مسئله امنیت ما است. گرچه برای امنیت سازمانها و گواهینامههای متفاوتی وجود دارد اما هنوز شرکتها با نوعی سردرگمی روبرو هستند. به عبارتی برای احراز صلاحیت امنیت خود، باید خودشان اقدام کنند و مسئول حفاظت از اطلاعات خود باشند.»
او در ادامه تصریح میکند: «با توجه به این که اطلاعاتی که شرکتها از دستگاههای مهم دولتی دارند و در مواقعی اطلاعات مهمی هم هست، حفاظت آنها در سطح ملی با وزارت اطلاعات است. وزارت اطلاعات باید مسئولیت این دادهها را بر عهده بگیرد و در راستای مسئولیت خطمشی اعلام کند، تدابیر امنیتی را اعلام کند، راهکار ارائه دهد و همواره شرکتها را مورد راهنمایی خود قرار دهد تا نفوذ به اطلاعات کشوری اتفاق نیفتد. اما شرایط به گونهای شده است که اگر دشمن به اطلاعات پایگاه اطلاعاتی نفوذ کرد فوراً به سراغ شرکت مربوطه میروند. گاهی هم اعلام میکنند که از این شرکت نرمافزار نخرید که در نهایت شرکت نابود میشود.»
سعیدی نائینی در تشریح مشکلاتی که در نتیجه عدم نظارت برای شرکتها به وجود میآید توضیح میدهد: «در شرایط بحرانی هم دستگاهی که از آن نرمافزار استفاده میکند دچار اشکال خواهد شد، زیرا نمیتوان به راحتی نرمافزار را جایگزین کند دوم اینکه آن شرکت اگر فروش خود را ادامه ندهد متلاشی خواهد شد و کارمندانش جذب شرکتهای خارجی خواهند شد و این روند باید مورد تجدیدنظر قرار بگیرد. در نتیجه نیازمند این هستیم که یک فضای محکم و و حلقه کامل امنیتی با همکاری نزدیک وزارت اطلاعات و دستگاههای امنیتی و شرکتها به وجود بیاید تا شرکتها بتوانند خود را احساس امنیت کنند.»
او در پایان تأکید میکند: «در بخش تجهیزات زیرساختی یا همان سختافزار به دلیل محدودیت در واردات نمیتوانیم از دستگاههای جدید استفاده کنیم و بر اثر مرور زمان این دستگاهها دچار استهلاک شدهاند. تذکر مجدد این موضوع لازم است که حفظ امنیت در تمامی اجزایی که زیرساخت دیجیتال کشور را تشکیل میدهد مسئله بسیار مهمی است و باید به شدت در مورد آن حساسیت نشان دهند.»