کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

عدم اجرای کامل پرونده‌های الکترونیک؛ چالش مهم نظام سلامت

نگاهی به برنامه‌های محمدرضا ظفرقندی، وزیر پیشنهادی بهداشت دولت چهاردهم به مجلس در زمینه سلامت الکترونیکی

محمدرضا ظفرقندی پزشک فوق‌تخصص جراحی عروق و استادتمام دانشگاه علوم پزشکی تهران است. او از اسفند ۱۳۹۷ تا مهر ۱۴۰۰ رئیس سازمان نظام‌پزشکی ایران بوده است. در ۲۱ مرداد نام او به‌عنوان وزیر پیشنهادی وزارت بهداشت، درمان و آموزش عالی در فهرست مسعود پزشکیان دیده شد. پس از آن ظفرقندی برنامه‌ای ۳۹ صفحه‌ای برای وزارت بهداشت منتشر کرد. در این گزارش روی بخش‌هایی از این برنامه تمرکز کرده‌ایم که به‌نحوی با سلامت الکترونیک، فضای فناوری اطلاعات و آنلاین شدن فرایندهای سنتی مرتبط است.


برنامه‌های راهبردی ظفرقندی


یکی از ۱۰ محور اصلی برنامه مقدماتی محمدرضا ظفرقندی که در همان صفحه ابتدایی آمده، «توسعه فرایندهای تشخیصی و درمانی با نگاه ویژه به سلامت الکترونیک و هوش مصنوعی» است.

در قسمت اهداف راهبردی که در ادامه اهداف کلی «افزایش میانگین امید به زندگی سالم» و «بهبود کیفیت خدمات سلامت به مردم به‌صورت عادلانه» آمده، به «هوشمندسازی فرایند خرید خدمات برای افزایش پوشش اثربخشی بیمه پایه» و «توسعه زیرساخت‌های سلامت الکترونیک و همراه و استفاده از فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی» اشاره شده است.

ظفرقندی شانزده اصل را در اولویت اجرایی وزارتخانه برای نظام سلامت کشور در نظر گرفته که در بین این اولویت‌ها «تکمیل و ارتقای نظام ثبت و گزارش‌دهی اطلاعات با بهره‌گیری از فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی» دیده می‌شود.

در این برنامه «عدم اجرای کامل پرونده الکترونیک سلامت» را یکی از چالش‌های مهم درون نظام سلامت دانسته‌اند.


مدیریت فرآورده‌های سلامت و مواد بهداشتی با کمک توسعه بستر سلامت الکترونیک


در ادامه گزارش، ظفرقندی برنامه‌های خود را در حوزه‌های مختلف مرتبط با بهداشت و درمان بیان کرده است.

برنامه‌های ظفرقندی در اولین حوزه‌ که حوزه آموزش است شامل «متناسب‌سازی سخت‌افزاری و نرم‌افزاری منطبق با پیشرفت‌های فناوری و هوش مصنوعی»، «توسعه دانشگاه‌های مجازی و ترغیب دانشگاه‌ها به فعالیت‌های مجازی» و «توسعه زیرساخت‌ها ازجمله ارتقای شبکه فناوری اطلاعات و ارتباطات و تحقق دولت الکترونیک و ارتباط سامانه‌ها» می‌شود.

نظام مدیریت داده‌ها و پرونده الکترونیک سلامت یکی از پربارترین بخش‌های این سند به‌نظر می‌رسد. در این بخش دغدغه‌های مختلفی پوشش داده شده و برنامه‌های گوناگونی ارائه شده است. «آماده‌سازی مراکز امن داده و استقرار امضای الکترونیکی»، «حفاظت اطلاعات سلامت»، «تدوین قانون سند نقشه راه سلامت الکترونیک کشور با هدف استقرار نظام معماری یکپارچه سلامت الکترونیک ظرف یک سال»، «ایجاد نظام هوشمند اطلاعات سلامت برای ارجاع در بستر الکترونیکی»، «احراز هویت و پایش هم‌پوشانی بیمه‌ای»، «تهیه، تصویب و ابلاغ مقررات لازم برای ارائه خدمات یکپارچه سلامت الکترونیکی» و «تدوین برنامه جامع استفاده از فضای مجازی برای گسترش برنامه‌ها» از مهم‌ترین نکات این بخش بود.

از دیگر برنامه‌های مرتبط می‌توان به برنامه‌های زیر اشاره کرد:

«راه‌اندازی سامانه سنجش یکپارچه هویت و صلاحیت‌سنجی تمامی تجویزکنندگان نسخه‌ها و دستورات پزشکی و نیز صاحبان امضای اسناد»، «اجرای الزام همه ارائه‌دهندگان خدمات سلامت به ارسال اسناد به‌صورت الکترونیکی»، «تکمیل سامانه ردیابی، رهگیری و پایش اصالت کالاهای سلامت‌محور»، «راه‌اندازی درگاه یکپارچه دولت الکترونیک و دولت همراه در حوزه سلامت» و «راه‌اندازی کامل سیستم داده‌های مالی بخش سلامت و نهادینه‌سازی سامانه نظام‌مند برای تحلیل حساب‌های ملی سلامت».

وزیر پیشنهادی وزارت بهداشت در بخش تأمین و مدیریت فراورده‌های سلامت به اقدامات زیر توجه کرده است: «توسعه شبکه هوشمند ردیابی و رهگیری زنجیره تأمین و مصرف دارو و تجهیزات پزشکی»، «تقویت و توسعه سیستم نظارت و ثبت دارو و واکسن»، «اجرای طرح پرداخت مستقیم یارانه دارو به ذ‌ی‌نفع نهایی تا پایان سال اول دولت چهاردهم» و «پرداخت روزانه مطالبات بیمه‌ای براساس صورت‌حساب الکترونیک».

دولت چهاردهم در حوزه مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی به دنبال «توسعه شبکه ملی پایش غذا» و در حوزه خدمات اجتماعی نیز پیگیر «راه‌اندازی سامانه ثبت اطلاعات خدمات بهداشتی – درمانی و کاهش آسیب اعتیاد» است.

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/0248
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.