کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
رویداد زیرساخت دیجیتال ۲۱ آبان به همت کارخانه نوآوری رسانه راهکار برگزار میشود. در همین راستا کارنگ طی یک ماه اخیر طی یک سری گفتوگو با فعالان حوزه زیرساخت دیجیتال تلاش کرده چالشهای مهم این حوزه را بازتاب دهد.
در ادامه این گفتوگوها اینبار سراغ امید ترابی، مدیرعامل شرکت نوا رفتهایم. او عدم وجود خلاقیت در حوزه سختافزاری زیرساخت دیجیتال را یکی از مشکلات عمده این صنعت معرفی کرد. به گفته او علاوه بر این که فعالیتهای صنفی در حوزه نرمافزاری با اتحاد بیشتری اتفاق میافتد، خلاقیت نیز در حوزه نرمافزار بیشتر از حوزه سختافزار نمود پیدا کرده است.
تحریم و عدم ارتباط با دنیا
امید ترابی، مدیرعامل شرکت نوا، در ابتدای صحبتهای خود از تأثیر تحریم و عدم ارتباط با بازیگران بزرگ حوزه زیرساخت در دنیا میگوید: «چالشهای مختلفی در این حوزه وجود دارد. یکی از عمدهترین چالشها این است که به دلیل تحریم و عدم ارتباط با دنیا نسبت به تغییرات این حوزه اعم از تغییرات فناوری، مدل کسبوکاری و نوآوریهای این حوزه از دنیا عقب ماندهایم. از یک سو حرکت به سمت فهم و شناخت این حوزه و از سوی دیگر تهیه و خرید و ورود و توجیه اقتصادی آن عملاً با دربسته مواجه شده است؛ از این جهت است که به لحاظ زیرساختی اگر خودمان را با دنیا مقایسه کنیم هرچقدر که در دنیا پیشرفت حاصل شده، کشور ما از آن عقب مانده است.»
ترابی در ادامه درباره فعالیتهای صنفی فعالان حوزه سختافزاری برای حل موانع این بخش از زیرساخت دیجیتال توضیح میدهد: «واقعیت این است که فعالیت صنفی نسبت به بقیه حوزهها در حوزه سختافزار کمتر است. در حوزههای نرمافزاری با وجود این که رقابت بیشتری وجود دارد اما هماهنگی بین فعالان آن بیشتر از حوزه سختافزار است.»
چارهای جز توسعه وجود ندارد
او درباره آینده زیرساخت دیجیتال کشور که با استهلاک زیرساختهای سختافزاری روبرو است توضیح میدهد: «این نکته وجود دارد که چارهای جز توسعه نیست. فضای اقتصاد دیجیتال کشور به سمتی رفته است که شهروندان مشتریان ثابت سرویسها هستند و سرویسها هر روز گسترش پیدا میکنند و در هر صورت زیرساختها نیز مجبور هستند خودشان را با سرعت توسعه هماهنگ کنند. اما وضعیت فعلی مطلوب نیست که درنهایت کیفیت سرویسها کاهش پیدا میکند و مشکلاتی که این روزها در برخی کسبوکارها مشاهده میکنیم به وجود خواهد آمد.»
امید ترابی در ادامه توضیح میدهد تا زمانی که اتفاقات بزرگتری که کل فضای اقتصاد را تحتتأثیر قرار دهد ایجاد نشود نمیتوانیم شاهد تغییرات بنیادین در فضای کنونی باشیم.
ترابی همچنین تشریح میکند: «سرمایهگذاری، دسترسی به فناوری و دسترسی به شرکای خارجی باید وضعیت مناسبتری پیدا کنند تا بتوانیم در حوزه سختافزاری زیرساخت دیجیتال به سطحی از پیشرفت دست پیدا کنیم. هر چند که شاید بزرگ شدن چین در فضای سختافزار و فرصت همکاری با آنها بتواند یک پارادایم شیفت را برای حوزه سختافزار کشور ما ایجاد کند.»
نبود خلاقیت؛ مشکل اصلی حوزه سختافزار
ترابی در آخر درباره مشکل عمده حوزه سختافزار نسبت به نرمافزار میگوید: «یکی از مشکلاتی که در حوزه سختافزار وجود دارد این است که این حوزه به دلیل این که نسبت به حوزه نرمافزار در دانش فنی، توان تحقیق و توسعه و مهندسی فاصله بیشتری با دیگر نقاط دنیا وجود داشته است، کشور ما نوآوری کمتری نسبت به حوزههای نرمافزاری پیدا کرده است.»
او ادامه میدهد:« نوآوری در حوزه نرمافزاری اقتصاد دیجیتال به مایه اصلی تولید محصول و رقابت تبدیل شده است. اما در حوزه سختافزار به دلیل نبود نوآوری که میتواند نتیجه عدم وجود همکاری با فعالان قدرتمند دیگر باشد، رقابت فعالان بازار و آوردن محصولات جدید بر مبنای خلاقیت نبوده است، این موضوع شاید بزرگترین مشکل این بازار است. هر کس که بتواند در این حوزه حتی در شرایط کنونی، با توان فنی و تحقیقاتی خود یا با شراکت با همکاران خوب، محصولات و رفتارهای نوآورانهای داشته باشد میتواند بهصورت متمایزتری ظاهر شود؛ زیرا نکته در این جا است که شاهد نوآوری و تغییرات در هر سطح از حوزه تجهیزات و سختافزارهای اقتصاد دیجیتال و حتی ارتباط با مشتری هستیم. حتی در قسمتهایی با آمدن هوش مصنوعی و دیگر فناوریهایی که در سختافزار خود را نشان دادهاند، شاهد آن هستیم که نسبت به نسلهای گذشته تفاوت بزرگی در حوزه سختافزار ایجاد شده است.»
شایان ذکر است، علاقهمندان برای حضور در رویداد زیرساخت دیجیتال که دوشنبه ۲۱ آبانماه به همت کارخانه نوآوری رسانه راهکار برگزار میشود، میتوانند از طریق لینک زیر اقدام کنند.