کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

اولین گفت‌وگوی رئیس مرکز ملی فضای مجازی پس از رفع فیلتر واتس‌اپ و گوگل‌پلی و نظر او در مورد رفع فیلتر سایر سکوها

محمدامین آقامیری، دبیر شورای عالی فضای مجازی در گفت‌وگو با شبکه خبر عنوان کرد امنیت ملی اولویت است

محمدامین آقامیری، امشب ساعت هفت‌و‌نیم عصر در شبکه خبر و در برنامه صف اول خاطر نشان کرد که در صورتی که امنیت ملی کشور به واسطه رفع فیلتر پلتفرم‌ها با خطر مواجه شود، فیلتر سکوها از سر گرفته خواهد شد.

آقامیری در پاسخ به این سوال که اگر یکی از پلتفرم‌هایی که قصد رفع فیلتر آن وجود دارد، در نهایت به قوانین ایران تمکین نکند چه اتفاقی می‌افتد پاسخ داد: «بسیاری از پلتفرم‌ها ابزارهای مشخصی ارائه می‌کنند و به جای تفاهم و گفت‌و‌گو با کشورها برای تمکین به قوانین، این ابزارها را ارائه می‌دهند که کشورها چارچوب‌های خودشان را اعمال کنند.»

او در ادامه عنوان کرد که در صورت چنین اتفاقی، چارچوب‌ها برای اعمال در اختیار بخش خصوصی قرار خواهد گرفت. وی همچنین بیان کرد که این ابزارهای جایگزین امن هستند و امکان حمله سایبری به آنها وجود ندارد.

مجری برنامه صف اول در ادامه این گفت‌وگو نگرانی مخالفان رفع فیلتر را مطرح کرد و پرسید مخالفان می‌گویند چه تضمینی وجود دارد که این سکوها محتوای غیر اخلاقی و یا ضد امنیت ایجاد نکنند؟

آقامیری پاسخ داد: «ما در مذاکرات ذکر می‌کنیم که چه محدودیت‌ها و جریمه‌های مالی در صورت عدم رعایت قوانین کشور ما وجود دارد. در این حالت همه چیز شفاف است. بخش خصوصی هم مجوز دارد تا اقداماتی انجام دهد. در خیلی از جاها که تجربه منفی وجود دارد، سکوها خودشان به صورت پیش‌فرض قوانینی دارند و سکو برای این که به دولت‌ها خاطر جمعی بدهد، این قوانین را ایجاد کرده و بنا بر این که تخلف در چه سطحی باشد، قوانینی در خود سکو‌ها وجود دارد.»

او در ادامه بیان کرد که تنظیم‌گران بخشی وظیفه دارند تا بین مردم و حکومت تعادل ایجاد کنند و برای هر سکویی یک تنظیم‌گر بخشی وجود خواهد داشت.

 رئیس مرکز ملی فضای مجازی گفت: «تصمیم روز گذشته شورای‌عالی فضای مجازی، مسیر راه روشنی بود که دستگاه‌ها باید بررسی کنند که در نتیجه زیست مردم در فضای مجازی بهتر شود و در مصوبه مذکور چارچوب‌هایی تصویب شده که اگر پلتفرم‌ها در این چارچوب قرار بگیرند بازگشایی و رفع محدودیت اتفاق می‌افتد.»

مجری برنامه صف اول پرسید: «پیش بینی شما برای روند مرحله ای چیست و زمان‌بندی شما برای ادامه چیست؟
آقامیری پاسخ داد: «شورای عالی فضای مجازی جمعی از کارگروهایی است که برای این پیگیری تشکیل شده‌اند. باید توجه داشت که مسائل دیگری همچون حکمرانی داده، هوش مصنوعی، بلاکچین، محتوا و زیرساخت‌های اقتصادی برای سرمایه‌گذاری نیز مطرح هستند.»

آقامیری در ادامه و در پاسخ به این سوال که این مصوبه چه برنامه‌ای برای تجارت الکترونیکی در نظر دارد، عنوان کرد: «مصوبه اخیر برای بهبود وضعیت مردم است. حتما ظرفیت نیروی انسانی از دانشگا‌‌‌ه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و برای توسعه کار نخبگان دانشگاهی ظرفیت گذاشته شده است.»

مجری برنامه پرسید: پلتفرم‌هایی مثل واتساپ را می‌توانید مجبور به حذف محتوای اخلاقی و غیراخلاقی کنید؟

آقامیری پاسخ داد: «باید ببینید این مسائل با قوانین خود سکوها سازگار هستند یا نه، در برخی موارد خود سکو محتوا را حذف می‌کند. سکوها خودشان سازوکار دارند. البته کاربرها می‌توانند گزارش کنند اما باید با سازوکار سکوها پیش برویم.
او در خصوص زیست روزمره مردم در فضای مجازی و تاثیر این فضا در زندگی شهروندان توضیح داد: «این زیست هر روز بیشتر می‌شود باید یک حرکت جمعی برای توسعه خدمات و محتوا در این زمینه انجام دهیم و باید با تقویت این حوزه بتوانیم زندگی بهتری داشته باشیم و صرفا مصرف کننده نباشیم. باید میراث ایرانی را در فضای مجازی به ظهور و بروز برسانیم.»

مجری برنامه در ادامه درباره ظرفیت زیرساختی کشور در صورت رفع کامل فیلترینگ پرسد. آقامیری در این راستا پاسخ داد: «این موضوع را رئیس شرکت زیرساخت توضیح داده است. اما شبکه ملی اطلاعات خدمات گوناگونی مثل پرداخت، انتقال و اینترنت را انجام می‌دهد و در این زمینه‌ها وابستگی نداریم.»
آقامیری اما در ادامه این گفت‌گو تاکید کرد که اگر در پلتفرم‌های اخیر محتوایی تولید شود که امنیت ملی کشور را تحت تاثیر قرار دهد، قطعا دوباره با این سکوها برخورد خواهد شد و بدون شوخی فیلترینگ از سرگرفته می‌شود.»

 محمدامین آقامیری (رئیس مرکز ملی فضای مجازی) درباره تصمیم روز گذشته شورای‌عالی فضای مجازی اظهار کرد: «مقدمات این طرح از مهرماه آغاز شد و به دلیل توجه رئیس‌جمهور مکاتبه‌ای با اعضای شورای‌عالی فضای مجازی درخواست شد و مقرر شد دیدگاه‌ها و طرح‌های خود را به مرکز ارسال کنند.»

 وی افزود: تا اینکه اواسط آبان‌ماه درخواست‌ها ارسال شد و به طبع مأموریت اصلی آن برعهده وزارت ارتباطات بود که طرح خود را مطرح کرده بود. در جلسه اول شورا طرح‌ها را با اعضا مطرح کردیم و بعد ملاحظاتی مطرح شد و در نهایت وزارت ارتباطات برنامه خود را ارائه کرد و سپس کارگروهی تشکیل و جلسه اول برگزار شد. پس از این اقدام در چند سطح جلسه برگزار شد. با گذشت مدتی البته ۶ طرح دیگر هم به دست ما رسید و جلسات متعددی با خبرگان و کارشناسان برای بررسی طرح برگزار شد.

 آقامیری در یک گفت‌وگوی تلویزیونی با تأکید بر اینکه ما باید شرایطی را فراهم کنیم که حکمرانی ایجاد شود، تصریح کرد: «برای این که مردم راضی و فضا بهتر شود دستگاه‌ها تلاش کردند که به طرح جامعی دست یابند. در نتیجه طرح نهایی در جلسه شورای‌عالی فضای مجازی مورد رضایت اعضا قرار گرفت. وظیفه مرکز ملی فضای مجازی سیاست‌گذاری است و این موضوعات کلان را باید در همه ابعاد بدانیم؛ چون پیامد دارد؛ بنابراین تصمیمات صفر و یکی نیست. کار سختی است؛ چراکه جریان‌ها و افکار مختلف را باید با صحبت و بررسی، متحد کرد.»

 دبیر شورای‌عالی فضای مجازی گفت: «کاری که شورا روز گذشته انجام داد، مسیر راه روشنی بود که دستگاه‌ها باید بررسی کنند که در نتیجه زیست مردم در فضای مجازی بهتر شود. حرکت دیروز یک راهکار برای تسهیل دسترسی مردم به فضای مجازی و ارتقای حکمرانی قانونمند فضای مجازی است. اسناد اصول کلی دارد که چارچوب‌ها مهم است.»

 وی افزود: «از جمله سیاست‌های کلی ما این است که فضای مجازی تسهیل شود تا افراد فعالیت کنند و تولید محتوا انجام شود. چند مدل فعالیت سکو‌ها در کشور وجود دارد که شایع‌ترین آن این است که سکو‌ها در چارچوب قالبی که کشور‌ها اعلام می‌کنند، فعالیت می‌کنند. یکی از اصلی‌ترین موضوعات این است که ما چارچوب را داشته باشیم آن‌ها می‌توانند در چارچوب فعالیت می‌کنند. درباره سکو‌های رفع فیلتر شده باید گفت سکو‌های خدماتی هستند که چارچوب‌های خود را رعایت می‌کنند و با سیاست‌های کشور‌های ما همخوانی داشته است. در سند گفته شده زمان لحاظ شده است و نظر‌ها این است که این فرایند تسهیل شود تا هرچه زودتر کار‌ها ادامه یابد. در این مصوبه چارچوب‌هایی تصویب شده که اگر پلتفرم‌ها در این چارچوب قرار بگیرند بازگشایی و رفع محدودیت می‌شوند.»

 آقامیری تأکید کرد: :در دنیا حکمرانی کشور‌ها محترم است و کشور‌هایی که هویت دارند با سکو‌ها در چارچوب تعامل می‌کنند. در غیر این صورت سازوکار‌هایی تبیین شده و بخش خصوصی می‌تواند در این زمینه نقش‌آفرینی کند و باواسطه تفاهم انجام دهد که ما فضا را نسبت به سایر کشور‌ها بازتر کرده‌ایم.«

 رئیس مرکز ملی فضای مجازی درباره حمایت از سکو‌های داخلی در این مصوبه اظهار کرد: به‌عنوان یک کارشناس اقداماتی که طی سال‌ها انجام شده حیرت‌آور و قابل‌تحسین است. درصد قابل‌توجهی از مردم انحصاراً یا مشترکاً از سکو‌های داخلی استفاده می‌کنند که نشان‌دهنده رشد و بلوغ فنی است و ماهم حمایت‌های خوبی را در مصوبه برای آن‌ها در نظر گرفته‌ایم.

 وی با بیان اینکه با سکو‌هایی که مذاکره می‌شود چارچوب مشخص است، تشریح کرد: بسیاری از سکو‌ها خود چارچوب‌های را دارند؛ بنابراین اگر تخلفی صورت بگیرد باتوجه‌به اینکه در چه سطحی باشد مراحل و تدابیر مختلف بررسی و اعمال می‌شود که آن را تنظیم گران بخشی مشخص می‌کنند؛ بنابراین تصمیمات گام‌به‌گام انجام می‌شود تا نقاط قوت و ضعف مشخص شود. دربسته‌ای که مصوبه شده برای بهبود زیست مردم در فضای مجازی تلاش شده است و ظرفیت‌های لازم برای حمایت از کسب‌وکار‌ها وجود دارد. زیست مردم روزبه‌روز در این فضا بیشتر می‌شود. مهم‌ترین مزیت این فضا زمان و مکان است و اگر در حوزه خدمات به‌خوبی کار کنیم می‌توانیم ظرفیت اقتصادی بسیار خوبی را برای کشور ایجاد کنیم.

 آقامیری در پاسخ به این سؤال که آیا زیر ساخت‌های لازم برای رفع محدودیت‌ها وجود دارد یا خیر، توضیح داد: این موضوع را مدیرعامل شرکت ارتباطات زیر ساخت توضیح دادند. آن چیزی که به ما مربوط می‌شود شبکه ملی اطلاعات است که خدمات گوناگونی بر روی آن پیاده می‌شود و طی سال‌ها پیشرفت خوبی داشته است.

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/iv48
منبع ایسنا
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.