کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
مدیر عامل حرکت اول: «حرکت اول جهانی» مسیر سرمایهگذاری بینالمللی ما را هموار میکند
نشست خبری شرکت کسبوکارهای نوپای حرکت اول بهصورت مجازی برگزار شد و محمدمهدی عباسخانی، مدیرعامل این شرکت ضمن ارائه گزارش ۳ سال فعالیت حرکت اول، به سوالات خبرنگاران حاضر در این جلسه آنلاین پاسخ داد.
عباسخانی درباره سرمایه اولیه شرکت حرکت اول جهت ثبت و آغاز به کار آن گفت: «شرکت حرکت اول بازوی سرمایهگذاری خطرپذیر همراه اول است و در ۷ مهرماه ۱۳۹۷ با هدف سرمایهگذاری خطرپذیر در حوزه استارتاپی کشور تاسیس شد. حرکت اول با ۵۰ میلیارد تومان سرمایه اولیه ثبت شد و آغاز به کار کرد و فعالیتهای جدی حرکت اول برای سرمایهگذاری در سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰آغاز شد.»
او درباره سرمایهگذاریهای شرکت همراه اول گفت: « این شرکت در سال ۱۳۹۹ با شرکتهای آلا، دیجی شی، آدرس، جاجیگا، پینکت، همراه مکانیک، هاب اصفهان، هاب شیراز و هاب بهشتی و در سال ۱۴۰۰ با استارتاپ نبض و نت باکس قرارداد همکاری امضا کرد. اولین سرمایهگذاری حرکت اول در آذر ۹۷ با انعقاد قرارداد با شرکت سانا گستر سبز روی دو پلتفرم آچاره و اوبار شکل گرفت.»
مدیرعامل شرکت همراه اول در خصوص تعداد سرمایه گذاری این شرکت در سه سال گذشته گفت: «در این مدت ما نزدیک به ۶۰۰ طرحی را که به ما مراجعه کرده بودند بررسی کردیم و از میان آنها تنها ۹ شرکت موفق به جذب سرمایه شدند.»
او دلیل تعداد پایین سرمایهگذاریهای این شرکت را کمبودهای موجود در اکوسیستم استارتاپی کشور بیان کرد و گفت: «اکوسیستم استارتاپی ایران جای کار بسیار زیادی دارد که باید بهمرور آن را ترمیم کنیم و به همین دلیل عمده شرکتهایی که طرحهای خود را به ما ارائه میدادند عملا ضعیف بودند و ما نمیتوانستیم به آنها اعتماد بکنیم.»
برنامههای سرمایهگذاری و صنایع هدف
عباسخانی در ادامه تاکید کرد که حرکت اول قصد دارد ۹۵۰ میلیارد تومان روی استارتاپها سرمایهگذاری کند: «طبق برنامه امسال حدودا برنامه داریم به ۶۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری تجمعی برسیم و سال آینده هم ۳۵۰ میلیارد سرمایهگذاری انجام دهیم و تا پایان سال ۱۴۰۱ به رقم ۹۵۰ میلیارد تومان برسیم.»
عباسخانی همچنین به فاکتورهای انتخاب سبد سرمایه گذاری در حرکت اول اشاره کرد و گفت: «اندازه و عمق بازار، پتانسیل رشد آینده، دستاوردهای کسب شده، توانمندی تیم، حوزه فعالیت و مرحله عمر، معیارهای مورد نظر ما برای همکاری هستند.»
او در بخش دیگر این گزارش عمکرد در مورد صنایع مورد نظر حرکت اول برای سرمایهگذاری گفت: «تجارت الکترونیکی، سلامت، آموزش، فینتک، اینشورتک، رسانه، حمل و نقل و گردشگری و پلتفرمهای حوزه هوش مصنوعی و کلانداده از جملهحوزههایی است که حرکت اول روی آنها سرمایهگذاری میکند.»
مدیرعامل حرکت اول با اشاره به چشمانداز سرمایهگذاری این شرکت در بازارهای بینالمللی گفت: «در سوریه روی پلتفرم دیجیشی، ۶۰۰ هزار دلار سرمایهگذاری کردیم و در حال مذاکره با پلتفرمی دیگر برای سرمایهگذاری هستیم. برنامه ما این است که وارد بازارهای بینالمللی هم شویم و به همین منظور، شرکتی بهنام «حرکت اول جهانی» ثبت کردیم.»
مشکلات سرمایهگذاری، سرمایهگذار خارجی و ورود به استارتاپها به بورس
عباسخانی در پاسخ به سوال خبرنگار کارنگ در خصوص مشکلات پیش روی سرمایهگذاری در ایران و خارج از کشور گفت: «از ابتدای فعالیت با مشکل کرونا مواجه شدیم اما مشکل بزرگتر، ضعیف بودن اکوسیستم استارتاپی است. ۶۳ درصد از شرکتهایی که وارد مسیر غربالگری شدند در مرحله میانی و رشد بودند و اندازه کسبوکار آنها بزرگ نبود. بالارفتن توان اقتصادی اکوسیستم موجب افزایش سرمایهگذاری بر استارتاپها میشود.»
عباسخانی همچنین درباره مسئله ورود استارتاپها به بورس گفت: «ورود استارتاپها به بورس بسیار واجب است. ممکن است که ویسیها بتوانند تا یک مراحلی برای سرمایهگذاری شرکتها همکاری بکنند اما در نهایت سرمایه خود را خارج میکنند و بنابراین یک شرکت برای دوام و رشد به جذب سرمایه بالا نیاز دارد و شاید در این صورت شاهد شرکتهای یونیکورنی هم باشیم.»
او همچنین درباره سرمایهگذاری خارجی در اکوسیستم کشور گفت: «به همان ترتیب که اسنپ و دیجیکالا توانستند با این نوع جذب سرمایه به جایگاه خوبی برسند، پس شرکتهای دیگر هم میتوانند از این طریق تغذیه شوند. ورود سرمایهگذار خارجی به کشور بسیار مهم و ضروری است اما فعلا با وجود تحریمها نمیتوانیم خیلی امیدوار باشیم.»