کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
نزدیک به ۱۴۰ بنیانگذار، مدیرعامل و فعال اکوسیستم استارتاپی در گزارشی که کارنگ طی دو هفته گذشته تهیه کرده، مطالبات و پیشنهادهای خود را از دولت مسعود پزشکیان عنوان کردند.
رفع فیلترینگ و افزایش سرعت و کیفیت اینترنت، اعتماد به بخش خصوصی و رفع نگاه امنیتی، بهبود فضای کسبوکار از جمله درحوزه مالیات و بیمه، توجه به ابرچالش مهاجرت نیروی انسانی، رفع تحریمها و بهبود ارتباطات بینالمللی در حوزه سرمایهگذاری و تنظیمگری درست در حوزههای نوظهور فناوری از مهمترین محورهایی بود که توسط این فعالان به عنوان مطالبات اصلی حوزه اقتصاد دیجیتال و نوآوری از دولت چهاردهم مطرح شد. همچنین در اینفوگرافی زیر مهمترین مطالبات براساس درصد فعالانی که آن را مطرح کردهاند، ردهبندی شده است. در ادامه به بررسی این موارد پرداختهایم.
دسترسی به اینترنت آزاد و رفع فیلترینگ
۳۰ درصد از فعالان این حوزه دسترسی به اینترنت آزاد و رفع فیلترینگ را بهعنوان یکی از محوریترین مطالبات خود از دولت چهاردهم عنوان کردهاند. رفع فیلتر پلتفرمهایی مانند یوتیوب، گوگلپلی، ایکس (توییتر)، اینستاگرام و… از مواردی است که شرکتکنندگان در این نظرسنجی به آن اشاره کردهاند. رفع فیلتر گوگلپلی مهمترین خواسته فعالان صنعت بازی است. آنها تأکید میکنند که اگر چنین اتفاقی رخ ندهد بسیاری از کسبوکارهای فعال در این حوزه از بین خواهند رفت.
همچنین فعالان حوزه لجستیک نیز با توجه به نقشی که اینستاگرام در فروش آنلاین و رونق اقتصاد دیجیتال و به دنبال آن لجستیک دارد، خواستار رفع فیلتر این پلتفرم شدهاند.
بهبود و محدودسازی سیاستگذاری
مطالبه «بهبود و محدودسازی سیاستگذاری» در رده بعدی جزو موضوعاتی بود که ۱۸ درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی به آن اشاره کردهاند. تعدد تنظیمگران و تنظیمگریهای غیر کارشناسانه از جمله چالشهایی است که فعالان اکوسیستم به آن اشاره کردهاند.
بهبود فضای کسبوکار
«بهبود فضای کسبوکار» شامل مواردی مانند مالیات، بیمه، صدور مجوز و… از محورهای دیگری است که ۱۶درصد از فعالان حوزه اقتصاد دیجیتال و نوآوری به عنوان مطالبه از دولت مسعود پزشکیان مطرح کردند.
رفع تحریمها و توسعه بازار بینالمللی
۱۲درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی تحلیلی کارنگ بر موضوع «رفع تحریمها و توسعه بازار بینالمللی» تأکید کردهاند و حل برخی از مشکلات عمده اکوسیستم را منوط به تحقق این موضوع دانستهاند.
دسترسی به سرویسهای بینالمللی مانند خدمات کسبوکاری گوگل، گوگل ادز، کلادفلر و… نیز از دیگر مطالباتی است که در این زمینه مطرح شده است.
همچنین برخی از فعالان مطرح کردهاند که حداقل انتظار از دولت آینده این است که در وضعیت فعلی، شرایط تعامل با کشورهایی که در حال حاضر بحثهای تحریمی کمتری با ایران دارند تسهیل شود.
توجه به مهاجرت نیروی انسانی اکوسیستم
۹درصد از فعالان اکوسیستم از مسعود پزشکیان و تیم همراه او خواستهاند به موضوع مهاجرت نیروی انسانی توجه کنند و برای این چالش که هر روز جدیتر میشود راه حلی بیابند.
مهاجرت نیروهای انسانی متخصص به کشورهای دیگر و همچنین پدیده دورکاری برای شرکتهای خارجی در ازای دریافت حقوق دلاری باعث شده در چند سال اخیر بسیاری از شرکتها در زمینه جذب نیروهای متخصص با مشکل مواجه شوند. چالشی که با ادامهدار بودن موج مهاجرت عمیقتر خواهد شد اما تا کنون از سوی حاکمیت راه حلی برای آن در نظر گرفته نشده است. تمرکز روی بهبود حوزه برند کارفرمایی در کشور نیز از موضوعاتی بود که در این زمینه مطرح شده است.
رفع نگاه امنیتی به پلتفرمها
رفع نگاه امنیتی به پلتفرمها و اعتماد به بخش خصوصی مطالبهای است که ۴درصد از فعالان حوزه اکوسیستم آن را مطرح کردهاند. فعالان میگویند باید بهجای نگاه امنیتی، این حوزه را به عنوان فرصتی در نظر گرفت که ظرفیت رشد ویژهای دارد و در صورت توسعه میتواند منجر به بهبود شرایط اقتصادی کشور شود.
تسهیل ورود استارتاپها به بورس
۴درصد از فعالان اکوسیستم استارتاپی خواستار تسهیل ورود استارتاپها به بورس شدهاند. اخیراً تپسی بهعنوان اولین شرکت این حوزه توانست به بازار سرمایه راه پیدا کند و این اتفاق امید زیادی را در میان فعالان اکوسیستم ایجاد کرد که این روند ادامهدار باشد. تسهیل این روند میتواند برخی از مشکلات کسبوکارها را در زمینه جذب سرمایه و خروج سرمایهگذاران حل کند.
سایر مطالبات
۵ درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی نیز مطالبات دیگری شامل مبارزه با قاچاق، تقویت تجارت الکترونیکی رسمی، محدودسازی قیمتگذاری دستوری، عدم رقابت دولتیها و خصولتیها با بخش خصوصی را مطرح کردهاند. رفع انحصارگرایی نیز از مطالبات دیگری است که از سوی فعالان اکوسیستم مطرح شده است. آنها باور دارند تلاش رئیسجمهور برای حضور بخش خصوصی واقعی و محدود کردن فضای رانت، انحصار و دخالتهای شرکتهای دولتی یا گاه خصولتی، میتواند مزیتهای رقابتی واقعی را سازماندهی کند و تولید، واردات و صادرات را بهبود بخشد.