کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
حسن اطاعت / در این هشت سالی که من به طور مرتب رویداد وبسامیت لیسبون را دنبال میکنم، از نزدیک شاهد بودهام که این رویداد، با نوآوریهای مکرر در صنعت برگزاری رویدادهای علمی و فنی، این صنعت را متحول کرده است.
«پدی کاسگراو»، بنیانگذار و مدیرعامل، پس از انتقال رویداد از ایرلند به پرتغال، با جذب ایدهپردازان و مهندسان خبره و تشکیل یک تیم متمرکز، امکان برگزاری همزمان نمایشگاه، سمینار، دورهمی، پیچ استارتاپی و… را زیر یک سقف، فراهم کرد، سبک جدیدی برای برگزاری متمرکز چندین سمینار جداگانه در قالب یک رویداد جامع ابداع کرد، فضای برگزاری رویدادهای علمی و فنی را به فضایی دوستانه و مفرح تغییر داد، مکانیسم اسپانسری را از یک لایه پرزرق و برق و متظاهرانه به یک لایه مخفی زیرپوستی تبدیل کرد، فضای استراحت و غذا و جلسه و دیدار و شبکهسازی برای بازدیدکنندگان فراهم شد، اینترنت رایگان برای کل حاضران فراهم کرد، با پدیدهای به نام نایتسامیت، تفریح و شادی و شبکهسازی را برای شرکتکنندگان تامین کرد و با توزیع این پدیده در سطح شهر محل برگزاری، به اقتصاد شهر هم کمک کرد. همچنین نرمافزاری به نام سامیت انجین ساخته شد که الگوریتم برگزاری رویداد را شکل داد. کاسگراو در ادامه استفاده گسترده از اپلیکیشن موبایل را توسعه داد، حتی در شیوه تهیه کارت شناسایی حاضران نیز نوآوری داشت و در تمام زمینههای فرم و محتوا، به الگویی برای برگزاری رویدادهای دیگر تبدیل شد. طوری که در ایران خودمان هم، ماهنامه شنبه، نام دورهمی شب یلدای خود را به یلداسامیت تغییر داد و در تمام جزییات برگزاری، حتی تم گرافیکی رویداد نیز راه وبسامیت را در پیش گرفت.
بازگشت پدی و نوآوری جدید در وبسامیت
پدی، پارسال به دلیل اظهارات ضد اسراییلی خود، مجبور به استعفا شده بود اما امسال برگشته است و اکنون که این گزارش را مینویسم، روی سن باشکوه وبسامیت، در حال برگزاری نوبت پانزدهم از رویداد خود است. نوآوری جدید وبسامیت، «میتاپ» نام دارد. در طول برگزاری رویداد، افرادی که دارای علاقمندیهای مشترک هستند، در محلهای مشخصی قرار گذاشته و همدیگر را ملاقات میکنند. تمام فرایند آشنایی و دعوت و پذیرش، دیجیتالی است اما ملاقات، حضوری و در فضای واقعی است.
لیسبون، پایتخت نوآوری اروپا
انتخاب لیسبون به عنوان پایتخت نوآوری اروپا، موضوع افتخارآمیزی است که همین الان شهردار لیسبون به عنوان دومین سخنران بعد از پدی، در حال اعلام آن است. مسیری که کشور پرتغال در این هشت ساله در حوزه استارتاپها، فناوری و توسعه پیموده است، واقعا شگفتانگیز است و لیسبون به حق، شایسته عنوان پایتخت نوآوری است.
رسم معرفی افراد به اطرافیان در برنامه افتتاحیه
یکی از رسمهای زیبای جلسات افتتاحیه، این است که تمام شرکتکنندگان، با اعلام پدی، سرپا میایستند و خود را به سه نفر پیرامون خود، معرفی میکنند. رسم زیبای دیگر، دعوت از استارتاپهای برتر و فعالان استارتاپی و فناوری است که امسال، آقای دکتر امید عسگری، دوست عزیز من و استاد دانشگاه لیسبون، با سه استارتاپ فعال، در میان این برگزیدگان است.
سخنرانیهای کلیدی که در جلسه افتتاحیه ارائه میشوند، معمولاً مهمترین موضوعات روز را پوشش میدهند یا صادقانه بگویم: آنهایی هستند که بیشترین پول را به عنوان اسپانسر پرداخت کردهاند. برای امسال سه سخنرانی انتخاب شده که اولی بسیار هیجانانگیز است، تبدیل دی اکسیدکربن به سوخت! خانم سیاهپوستی از دانشگاه امآیتی، با همکاری دانشمندان ژاپنی، به این فناوری دست پیدا کرده است و با جذب یک فاند عظیم، درحال تجاریسازی آن است. دقایقی پیش، گزارشگر از او پرسید: «چطور این ایده به ذهنتان رسید؟» جواب او را خیلی دوست داشتم: «درختان میلیونها سال است که این کار را انجام میدهند، ما کار خاصی نکردیم، فقط یاد گرفتیم.»
گفتگوی کلیدی دوم، جدال نیکولاس تامپسون، از سردبیران سابق سی ان ان و مدیرعامل رسانه آتلانتیک، با دو نفر از غولهای هوش مصنوعی در مورد آینده بشر بود. الان هم نوبت به هنرنمایی مدیر بازاریابی شرکت ویزا رسیده که توانسته است پارل ویلیامز مشهور، برنده جایزه گرمی و کاندید جایزه اسکار را به روی صحنه بیاورد. یک گفتگوی بسیار زیبای هالیوودی که اگر بصورت مستقل (بدون اسپانسری ویزا) برگزار میشد میتوانست تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد.