کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
بررسی وضعیت محدودیتهای اینترنتی در سال ۲۰۲۲ نشان میدهد / ایران در رتبه دوم کشورهای پرهزینه از لحاظ اعمال فیلترینگ
ثریا حقی / لیست جدیدی که از سوی استاتیستا (Statista) در مورد هزینههای محدودیت اینترنت منتشر شده، هشت کشور پرهزینه جهان در سال ۲۰۲۲ از لحاظ اعمال محدودیت در اینترنت و فیلترینگ معرفی شدهاند که ایران، پس از روسیه، رتبه دوم این لیست را به خود اختصاص داده است.
بر اساس گزارش این وبسایت، مجموع هزینه اعمال محدودیت و سانسور اینترنت ایران در سال ۲۰۲۲ میلادی، چیزی در حدود ۷۷۳ میلیون دلار بوده که آن را بالاتر از کشورهایی همچون قزاقستان، میانمار و ازبکستان، در رده دوم جهانی جای داده است.
رتبه نخست جهان در این لیست، مربوط به کشور روسیه است که با مسدود کردن دسترسی کاربران خود به شبکههای اجتماعی و رسانههای خبری، گرانترین مسدودی اینترنت در سال ۲۰۲۲ را با رقم قابل ملاحظه ۲۱۵۹۰ میلیون دلار رقم زده است.
هزینه سانسور اینترنت در این کشور از زمان حمله آن به اوکراین در ماه فوریه ۲۰۲۲ تا پایان این سال، چیزی در حدود ۲۱.۶ میلیارد دلار بوده که با توجه به اعمال محدودیت در سراسر کشور، کاربران اینترنت زیادی را تحتالشعاع قرار داده است. بر اساس گزارش استاتیستا، تعداد کاربران روسیهای که تحت تاثیر این سانسورها قرار گرفتهاند، ۱۱۳ میلیون نفر بوده است.

دومین کشور در این لیست، ایران است که بر اساس گزارش، اعمال محدودیت در اینترنت و سانسورها در سال گذشته و در پی مرگ مهسا امینی و اعتراضات مردمی از سپتامبر ۲۰۲۲، نزدیک به ۷۲ میلیون کاربر ایرانی را تحت تاثیر قرار داده و چیزی در حدود ۷۷۳ میلیون دلار هزینه در پی داشته است.
ایران از انتهای تابستان در پی اعتراضات مردمی به مرگ مهسا امینی، دسترسی کاربران به شبکههای اجتماعی محبوبی نظیر اینستاگرام و واتساپ را محدود کرده و اینترنت و بسیاری از وبسایتهای خبری را نیز از دسترس کاربران خارج کرده است.
این محدودیتها همچنان ادامه دارد و انواع نامهنگاریها از سوی صنفهای مختلف و حتی دفتر رئیس جمهوری برای برداشته شدن آنها تاکنون کارساز نبوده است.
سومین کشور در این لیست، قزاقستان است که هزینه محدودیت و سانسور اینترنت در آن، در سال گذشته و پس از اعتراضات مردمی به گران شدن سوخت، در حدود ۴۰۰ میلیون دلار گزارش شده است. این محدودیتها، بیش از ۱۶ میلیون کاربر اینترنتی در این کشور را تحت تاثیر قرار داده است.
کشورهای دیگری که در لیست استاتیستا در این زمینه معرفی شدهاند، عبارتند از:
- میانمار، با ۲۴۱ میلیون دلار هزینه و ۱۶.۷ میلیون کاربر
- ازبکستان، با ۲۲۰ میلیون دلار هزینه و ۱.۳ میلیون کاربر
- هند، با ۱۸۴ میلیون دلار هزینه و ۱۲۰.۷ میلیون کاربر
- اتیوپی، با ۱۴۶ میلیون دلار هزینه و ۱ میلیون کاربر
- و در نهایت، نیجریه، با ۸۳ میلیون دلار هزینه و ۱۰۴.۴ میلیون کاربر