کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
یکی از بزرگترین ایراداتی که به رمزارزها گرفته میشود، میزان مصرف انرژی آنهاست. این ایراد بیش از همه متوجه بیتکوین است که گفته میشود ماینینگ آن با صرف انرژی بسیاری همراه است و این حد از مصرف انرژی با آلایندگی همراه خواهد بود، اما برخی آمارها و مقایسههای آماری، حکایت از این دارند که تبلیغات منفی گسترده علیه بیتکوین، با سهمی که از مصرف انرژی در جهان دارد، تناسبی ندارد.
بر اساس دادهها، میزان انرژی مصرفشده توسط سیستم بانکی سالانه ۷۲/۲۶۳ تراوات ساعت و برای طلا ۶۱/۲۴۰ تراوات ساعت بوده است. این در حالی است که مصرف برق سالانه بیتکوین ۸۹/۱۱۳ تراوات ساعت است. بهطور کلی مصرف برق سالانه بیتکوین را چند عامل تعیین میکند که عبارتاند از: انرژی تقاضای ماینر، مصرف برق ماینر، مصرف انرژی پاور و مصرف برق نود.
بر اساس دادههای جهانی، میزان انرژیای که برای بهدستآوردن بیتکوین در تمامی این مراحل مصرف میشود، تنها ۱۱۷/۰ درصد از کل انرژی مصرفی در جهان است. به عبارت دیگر اگر مصرف انرژی بیتکوین و اتریوم با انرژی مصرفی کشورها مقایسه شود، بهترتیب رتبه ۲۴ و ۳۸ را در دنیا به خود اختصاص خواهند داد.
اما سهم ایران از این مقدار چقدر بوده است؟ کشوری که از فصل تابستان با مشکل کمبود برق عبور کرده و استخراج بیتکوین را یکی از عواملی معرفی کرده که به این مشکل دامن زده است.
سهم ایران در شهریورماه ۱۴۰۰ مطابق با آگوست ۲۰۲۱، ۱/۳ درصد از کل هشریت جهانی و میزان مصرف برق آن ۳۵۵ تا ۷۱۰ مگاوات بوده است (اگر سهم ایران در شبکه استخراج جهانی، بازه سه تا شش درصد در نظر گرفته شود). این در حالی است که میزان مصرف جهانی بیتکوین در همان زمان ۲۹/۷ تراوات ساعت بوده است. نرخ تولید بیتکوین در ماه ۲۷ هزار واحد است و انرژی لازم برای تولید هر بیتکوین در شهریورماه ۱۴۰۰، ۲۷۰ مگاوات ساعت عنوان شده است.