کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
رستاخیز لایموایر؟
دو کارآفرین اتریشی میخواهند از طریق ارزهای دیجیتال لایموایر را احیا کنند
اگر شما شخصی با بیش از ۳۰ سال سن و طرفدار پروپاقرص موسیقی هستید، احتمالاً لایم وایر (Lime Wire) را به خاطر دارید. لایم وایر یکی از محبوبترین وبسایتهای اشتراکگذاری فایل بهصورت P2P بود و کاربران از طریق آن میتوانستند موسیقی و سایر محتواها را بهصورت رایگان دانلود کنند. لایم وایر که در سال ۲۰۱۰ راهاندازی شد، مشابه نپستر و بیتتورنت بود.
اما شرکتهای موسیقی، سرویسی را که این شرکتها ارائه میدادند، وسیلهای برای سرقت داراییهای معنوی میدانستند و از آنها شکایت کردند. روند قانونی این پرونده طولانی بود و چهار سال زمان برد. در نهایت، این روند قانونی با «حکم منع دائم» از سوی دادگاه نیویورک به پایان رسید. در نتیجه لایم وایر دسترسی ۵۰ میلیون کاربر P2P را قطع کرد.
اما اکنون دو برادر کارآفرین اتریشی به نام جولیان و پل زهتمایر، در تلاش هستند تا لایم وایر را بهوسیله ارزهای دیجیتال، احیا کنند. برادران زهتمایر مالکیت معنوی لایم وایر را در سال ۲۰۲۱ به مبلغ نامشخصی خریداری کردهاند. آنها امیدوارند که بتوانند یک بازار جدید انافتی متمرکز بر موسیقی راهاندازی کنند.
این پروژه قرار است در ماه می راهاندازی شود و اگر همهچیز خوب پیش برود، طرفداران موسیقی میتوانند داراییهای مرتبط با موسیقی را با استفاده از انافتی معامله کنند. به گفته جولیان زهتمایر، مدیرعامل لایم وایر، وجه تمایز این پلتفرم با دیگر بازیگران اصلی بازار انافتی، مانند اوپنسی و راریبل، این است که به مشتریان اجازه میدهد انافتی را با ارزهای فیات خریداری کنند.
زهتمایر به بلاکورکز گفته است: «به خاطر داشته باشید که ما بهشدت طرفدار تمرکززدایی هستیم. اما فکر میکنیم که بازار هنوز آماده پذیرش پلتفرمهای کاملاً غیرمتمرکز نیست. به نظر میرسد این نوع پلتفرمها هنوز در مسیر اصلی بازار قرار نگرفتهاند.» انافتیهای این پلتفرم روی بستر بلاکچین ساخته میشوند و میتوان آنها را به کیف پولهای غیرکاستودی انتقال داد و بازگرداند. البته شرکت از انتشار جزئیات بیشتر تا زمان اعلام رسمی (که اواخر این ماه است)، خودداری کرد.
زهتمایر در ادامه افزود: «در واقع ما بهترین قابلیتهای دنیای متمرکز و غیرمتمرکز را در یک جا ادغام کرده و گرد هم آوردهایم. کاربران میتوانند اقلام غیرمتمرکز را در یک پلتفرم کاستودی معامله کنند و پرداختها را با فیات انجام دهند. کار با این پلتفرم آسان است و کاربر بهراحتی میتوانند در آن ثبتنام کند و تجربه خوبی داشته باشد.»
برنامه این است که ۹۰ درصد از درآمد فروش اولیه با هنرمندان تقسیم شود. کمیسیون پلتفرم در فروش ثانویه کمتر خواهد بود و از هنرمندان حق امتیاز دریافت میشود. همچنین یک توکن به نام LMWR در سه ماهه چهارم منتشر خواهد شد که به کاربران امکان میدهد هزینههای کمیسیون را کاهش دهند، در برنامههای پاداش شرکت کنند و در رأیگیریها و جرح و تعدیل طرحها مشارکت داشته باشند.
وقتی لایم وایر در سال ۲۰۱۰ تعطیل شد، یک قاضی دادگاه منطقهای ایالات متحده خدمات آن را «ماشین بزرگ دزدی دریایی» نامید. جالب است بدانید که نپستر هم در سال ۲۰۱۰ به سرنوشت مشابهی دچار شد. اما بیتتورنت توانست جان سالم به در ببرد. در واقع ناجی بیتتورنت، جاستین سان بود که در سال ۲۰۱۸، آن را برای تقویت اکوسیستم ترون، خریداری کرد.
شرکتهای جانشین وب ۲، مانند اسپاتیفای، شرکتهای ضبط موسیقی را از عمل ساقط کرده و کار آنها را خود به دست گرفته و بخش کوچکی از درآمد فروش را به هنرمندان پرداخت میکنند. اما سرویسهای موسیقی مبتنی بر انافتی، برای تعیین منشاء داراییهای رسانهای طراحی شدهاند که در نتیجه درآمدها (از جمله حق امتیاز و غیره) به طور عادلانه بین سازندگان توزیع میشود.