کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
همزمان با سالگرد تأسیس بانک کارآفرین، دو کتاب «ساخت بانک مبتنی بر هوش مصنوعی» و «ارزیابی ریسک بازار در چارچوب بازل ۳» با حمایت این بانک و توسط انتشارات راه پرداخت منتشر شد.
کتاب ساخت بانک مبتنی بر هوش مصنوعی ترجمه پنج مقاله برتر در حوزه هوش مصنوعی و رابطه آن با بانکداری است که توسط شرکت مککنزی تهیه شده است. حسین حقیقی، علیحسین نبیزاده و محمد شیریجیان این مقالات را در ۱۲۰ صفحه ترجمه کردهاند.
ساخت بانک مبتنی بر هوش مصنوعی پنج فصل دارد. در فصل اول این کتاب روندها و چالشهایی که بانکها را به سمت رویکرد مبتنی بر هوش مصنوعی سوق میدهد، بهطور دقیق بررسی شده است. فصل دوم به بررسی قابلیتهایی پرداخته که یک بانک را قادر میسازد پیشنهادهای هوشمند، راهحلهای شخصی و خدمات هوشمند را در سفرهای اومنیچنل و در پلتفرمهای متعلق به بانک و اکوسیستمهای شریک به مشتریان ارائه دهد.
فصل سوم کتاب به این موضوع پرداخته که مدلهای یادگیری ماشین چگونه میتوانند تجربیات مشتریان و بهرهوری بانک را بهطور قابلتوجهی افزایش دهند. در فصل چهارم عناصر کلیدی مورد نیاز برای ستون فقرات پشته قابلیتها مورد بحث قرار گرفته و در نهایت در فصل آخر دستهبندیها، محدوده مدلهای عملیاتی و اجزای سازنده یک مدل کارآمد پلتفرمی تبیین شده است.
احمد بهاروندی، مدیرعامل بانک کارآفرین در پیشگفتار کتاب ساخت بانک مبتنی بر هوش مصنوعی نوشته است: «در عصر حاضر، به دلیل نوآوریهای تحولآفرینی که عمدتاً تحت تأثیر فناوریهای نوظهور هستند، تغییرات بنیادی در ساختار و بهویژه در مدلهای کسبوکار بانک حاصل شده است؛ بنابراین به نظر میرسد بانکها راهی جز تغییر اساسی در ساختار و مدلهای کسبوکار خود ندارند.
در میان فناوریهای مهم تأثیرگذار در بانکداری، هوش مصنوعی از جایگاه ویژهای برخوردار است. بهکارگیری فناوریهای هوش مصنوعی در خدمات مالی به بانکها این امکان را میدهد که با ارائه خدمات شخصیسازیشده و باکیفیت به مشتریان ضمن افزایش درآمد، بهخصوص درآمدهای تراکنشی، هزینههای فرایندی بانک نیز بهصورت چشمگیری کاهش پیدا کند.»
ارزیابی ریسک بازار در چارچوب بازل ۳ کتاب دیگری است که با حمایت بانک کارآفرین منتشر شده است. این کتاب ترجمه مستندات کمیته بازل ۳ در زمینه ریسک بازار است. مهرداد لشگری، هادی حیدری و محمد شیریجیان مترجمان این کتاباند.
این کتاب پنج بخش اصلی دارد؛ در بخش اول به تعیین حدومرز ساختاری میان دفاتر بانکی و دفاتر معاملاتی پرداخته شده و در بخش دوم اصطلاحات و عبارات مهم حوزه ریسک بازار تشریح شده و تعاریفی از دامنه کاربرد میز معاملاتی در بانکها ارائه شده است. در بخش سوم رویکرد استاندارد ارزیابی ریسک بازار مبتنی بر حساسیت تشریح شده، در بخش چهارم رویکرد الگوهای داخلی و الزامات پسآزمایی سود و زیان برای سنجش ریسک بازار ارائه شده و در بخش پنجم هم محاسبات الزامات سرمایهای رویکردهای مورد نظر تبیین شده است.
استانداردهای جدید کمیته نظارت بر بانکداری بازل از سال ۲۰۱۷ آغاز شده و تحولاتی در الزامات سرمایه مورد نیاز برای بانکها رقم زده؛ بهطوری که از استانداردهای مرتبط با حداقل سرمایه مورد نیاز ریسک بازار که این نهاد تدوین کرده با عنوان تغییردهنده بازی یاد میکنند. هدف اصلی این استانداردها طراحی مسیری است که در آن رویکردهای داخلی به رویکردهای استاندارد همگرا شوند.