کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
موضوع محوری روز چهارم جیتکس ۲۰۲۴، موضوع دیتاسنترها بود. در پنلهای مختلف درباره ترندها و آینده بازار آن تا سال ۲۰۳۰ صحبت شد و مهمتر اینکه چطور باید هزینههای راهاندازی، نگهداری و البته انرژی مورد نیاز برای نگهداری از دادهها را در اقتصاد دیجیتال کمتر و کمتر کرد.
تأکید اصلی و راهکاری که بیشتر مورد توجه بود هم استفاده از هوش مصنوعی برای بهینه کردن فرآیندها بود. دور از انتظار نیست که با سرمایهگذاریهایی که روی هوش مصنوعی در سالهای گذشته انجام شده آن را در هر صنعتی به عنوان یک راهکار و ابزار بهینهسازی بخواهند معرفی کنند و صنعتگران و نوآوران حوزههای مختلف را به استفاده بیشتر و بیشتر از این روند رو به رشد دنیای فناوری ترغیب کنند.
اما شاید همه راهکارهای موردنیاز مراکز ذخیرهسازی دادهها (دیتاسنترها) نزد هوش مصنوعی نباشد. آنجا که پنلیستها از شرکتهای بزرگ تولیدکننده تجهیزات زیرساخت و انرژی بودند، بیشتر از اینکه از هوش مصنوعی صحبت شود از روشها و فناوریهای جدید خنکسازی مراکز داده صحبت به میان میآمد. یکی از مدیران ارشد شرکت اشنایدرالکتریک آینده دیتاسنترها را مبتنی بر استفاده از انرژی خورشیدی و همینطور فناوریهایی دانست که میزان مصرف انرژی در زمینه خنکسازی آنها را حداقلی کند.
تکنولوژیهایی که به نظر میرسد برخلاف انتظار فاصله خیلی نزدیکی هم با آنها نداریم! بیشتر وعدهها به تاریخ میلادی یا ۲۰۳۰ است یا ۲۰۳۵. به نظر میرسد دنیای فناوری و اقتصاد دیجیتال آنقدر که در سالهای گذشته روی نرمافزار و راهکارهای سازمانی سرمایهگذاری کرده برای سختافزار موردنیازش سرمایه و توجه نگذاشته است! موضوعی که در صحبتهای کارشناسان هم مشهود بود! اینکه سختافزار دنیای فناوری و اقتصاد دیجیتال از نرمافزار و هوش مصنوعی و ذهنیت نوآوران عقب مانده و باید بخشی از سرمایهگذاریهای جسورانه به این سمت بیاید.
وعدههایی که فناوریها و کسبوکارهای حوزههایی چون اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و البته وب ۳ میدهند با روند فعلی دنیای سختافزار و دیتاسنترها و پردازندهها به نظر میرسد شانس زیادی برای عملیاتیشدن نداشته باشند.
ازیان روست که شاید بتوان سالهای آینده را برای سختافزار آیتی و زیرساختهای حوزه اقتصاد دیجیتال سالهای مهمتری از دهه گذشته دانست و کسبوکارها و محصولات متنوعتری را در این زمینه ببینیم.