کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
نامه کارگروه سلامت دیجیتال درخصوص آثارمخرب محدودیتهای اینترنتی / زمان محدودیت را کوتاه و محیطهای متولی خدمات سلامت را از محدودیت مستثنا کنید
علیرضا مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی در نامهای به نهادهای متولی این حوزه به تأثیرات منفی محدودیتهای اینترنتی بر ابعاد مختلف سلامت دیجیتال اشاره کرده و با ارائه چند راهحل برای کاهش این تأثیرات منفی اعلام کرده است که کارگروه سلامت دیجیتال فرهنگستان علوم پزشکی آمادگی دارد تجارب و پیشنهادهای خود را در اختیار مسئولین ذیربط قرار دهد. کوتاهکردن زمان محدودیتها و مستثناکردن محیطهای متولی خدمات سلامت و امور آموزشی و پژوهشی ازجمله راهبردهای پیشنهادی این کارگروه برای کاهش آثار نامطلوب محدودیتهای اینترنتی بر حوزه سلامت دیجیتال است.
به گزارش کارنگ، علیرضا مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی با ارسال نامهای به دبیر شورای عالی انقلابفرهنگی، وزیر بهداشت، وزیر علوم، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ضمن اشاره به مشکلات ایجادشده در حوزه سلامت دیجیتال در اثر محدودیتهای اینترنت و تأکید بر ضرورت و اهمیت سلامت دیجیتال در خدمات بهداشتی درمانی عنوان کرده است: «هرچند کنترل بحرانهای اجتماعی موضوعی چندوجهی و در اغلب اوقات نیازمند راهبردهای امنیتی است، لیکن توجه کافی به ابعاد اجتماعی و جلب همراهی آحاد جامعه با محدودیتهای ایجادشده، مدیریت صحیح افکار عمومی و استفاده از راهکارهای جایگزین میتواند رفاه و آسایش روانی بیشتری را برای کاربران نظام سلامت و مردم فراهم آورد.»
در این نامه آمده است که کارگروه سلامت دیجیتال فرهنگستان علوم پزشکی با تشکیل نشستهای کارشناسی ابعاد موضوع را با ارزیابی وضعیت موجود، عوامل زمینهساز و تأثیر متقابل آنها بر سلامت دیجیتال مورد بررسی قرار داده و ضمن تحلیل عرصهها و مشکلات ایجادشده، راهکارهای پیشنهادی خود را برای رفع آنها ارائه کرده است.
در ادامه نامه آمده است: «ازآنجاکه فرایند توسعه دیجیتال در حوزه بهداشت و درمان کشور مراحل نخست خود را طی میکند تصمیمات کلانی که از سوی حاکمیت برای مدیریت بحران در پیش گرفته شده است بر روند جاری امور و خدمات تأثیرگذار بودهاند.»
در این نامه تأکید شده است که محدودیت اینترنت مهمترین دلیل زیربنایی اختلالات و تحولات اخیر سلامت دیجیتال در کشور است. در این نامه آثار محدودیتهای اینترنتی بر حوزه سلامت دیجیتال به شرح زیر بیان شده است:
تأثیر بر عرضه خدمات روزمره سلامت
- اختلال در خدمترسانی با توجه به وابستگی گسترده به دیجیتالیبودن اطلاعات سلامت
- تشدید نارضایتیها در مردم و کارگزاران سلامت
- افزایش بار عصبی روانی جامعه به دلیل تعلل و سردرگمی در دریافت خدمات
- افت کیفیت خدمات پزشکی به دلیل اختلال در رویههایی که به ارتباطات پیوسته اینترنتی وابسته بودهاند
- اختلال در خدمات سلامت به ایرانیان خارج از کشور مانند مشاوره سلامت روانی
تأثیر بر کارگزاران سلامت
- اتلاف منابع دولتی با کاهش بهرهوری نیروی سلامت و کندی بسیار شدید در فرایندها
- اتلاف منابع خصوصی مردم بهویژه قشر آسیبپذیر به دلیل اختلالات در بهرهمندی از حقوق اولیه بیمهشدگان
- بسترسازی تشدید تمایل به مهاجرت در نیروهای حوزه سلامت
تأثیر بر اقتصاد سلامت
- تأثیر اقتصادی بر شرکتهای نوپای حوزه سلامت دیجیتال وابسته به تجارت الکترونیک
- اختلال در سیستم گردشگری سلامت به عنوان یکی از منابع درآمد ارزی کشور
- اشکال در خدمات تلهمدیسین نوپا
آثار مربوط به امنیت دادههای سلامت
- آثار روانی نامطلوب بر نسل نوجوان به جهت استفاده از فیلترشکن و دسترسی به محتوای کنترلنشده و مخرب
- تأمین خوراکی تبلیغی برای رسانههای خارجی
- آسیبپذیری امنیتی پایگاههای داده سلامت با استفاده از فیلترشکنهای نامطمئن
آثار نامطلوب بر آموزش و پژوهش سلامت دیجیتال
- ایجاد اختلال در آموزش الکترونیک
- اختلال دسترسی به پایگاههای دادههای علمی مورد نیاز
- اختلال در دسترسی به پایگاههای علمی برای پژوهشگران
- عدم امکان پژوهشهای مرتبط با شبکههای اجتماعی و اتلاف هزینه و زمان اختصاصیافته به این پژوهشها
- کاهش سرعت رشد علمی کشور به دلیل اختلال یا محدودیت در دسترسی به منابع آموزشی – پژوهشی خارجی و ابزار کمکپژوهشی آنلاین
- اختلال در همکاریهای بینالمللی آموزشی – پژوهشی و بیثمرشدن یا بلاتکلیفی اقدامات صورتگرفته در جهت گسترش روابط رسمی آکادمیک میان ایران و کشورهای خارجی
- عدم امکان شرکت در جلسات مشترک با انجمنها و کنسرسیومها به عنوان نماینده کشور و در نتیجه حذف ایران از این مجموعهها
- عدم امکان آموزش برخط واحدهای درسی و کارگاههای مرتبط با پایگاههای داده علمی
- مشکلات در انجام همکاری علمی پژوهشگران ایرانی و به خصوص غیرایرانی ساکن خارج از کشور که تمایلی برای استفاده از پیامرسانهای داخلی ندارند
- عدم امکان داوری مقالات و طرحهای پژوهشی برای متخصصین خارج از کشور
کارگروه سلامت دیجیتال فرهنگستان علوم پزشکی بعد از ذکر آثار محدودیتهای اینترنتی بر حوزه سلامت دیجیتال در ادامه این نامه به ارائه راهبردهایی برای مقابله با این آثار مخرب پرداخته است که خلاصه این راهبردها به شرح زیر است:
- هرگاه محدودیت اینترنت و سامانههای کاربردی فراگیر به عنوان یکی از رویکردهای مدیریت بحران انتخاب میشود باید آثار گسترده آن بهویژه بر سلامت عمومی مدنظر قرار گیرد.
- مزمن و گسترده بودن این محدودیتها آثار آن را طولانیتر و شدیدتر میکند. به همین دلیل حتی در مواقع بحران و اقدام فوری، میتوان با کوتاهکردن زمان محدودیتها و مستثناکردن محیطهای متولی خدمات سلامت و امور آموزشی و پژوهشی از آثار نامطلوب آن کاست.
- برای کاهش حداکثری آسیبهای اجتماعی باید روی ارتقای سواد رسانه بهجای رویکرد محدودکردن اینترنت و مسدودکردن شبکههای اجتماعی تمرکز شود.
- طراحی راهکارهای جایگزین نرمافزاری ملی (با کمک به تقویت زیرساختهای آنها) و بینالمللی که این اقدامات باید قبل از هر تصمیم تأثیرگذار روی خدمات الکترونیک مؤثر در زندگی اقتصادی و اجتماعی و سلامت مردم و ازجمله جامعه علمی و کاری حوزه سلامت به عنوان یک ضرورت اجتنابناپذیر مدنظر قرار گیرد.
- محرمانگی دادههای مردم و صیانت جدی از آن با استناد به قوانین الزامآور ملی باید با فوریت و جدیت دنبال شود.
- تمامی سازمانها باید در قبال قطعی سرویسها به طور قانونی ملزم به پاسخگویی و پرداخت خسارات به مردم باشند.
کارگروه سلامت دیجیتال فرهنگستان علوم پزشکی در انتهای این نامه نسبت به ارائه تجارب و پیشنهادهای علمی خود به مسئولین ذیربط اعلام آمادگی کرده است.