کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
بسیاری از ساکنان کشورهایی که در حال حاضر با تورم و بیثباتی اقتصادی شدیدی روبهرو هستند، رمزارزها را به عنوان منبع اصلی درآمد خود میپذیرند. فیلیپ سندنر، بنیانگذار مرکز بلاکچین مدرسه فرانکفورت، به بلاک ورکز گفت: «در کشورهایی مانند آرژانتین، برزیل، ترکیه و بخشهایی از آفریقا، مردم به دلیل افزایش تورم به رمزارزها روی میآورند.»
شرکتها از فناوری بلاکچین برای تأمین مالی نیروهای مستعد خود در سراسر جهان استفاده میکنند و به کارکنان خود با ارزهای رمزنگاریشده، مانند بیتکوین، اتریوم و استیبلکوینهای متصل به دلار آمریکا، بهعنوان یک جایگزین مقرونبهصرفه برای نقل و انتقالات سنتی بینالمللی پول پرداخت میکنند. سندنر در این باره گفت: «مزایای واقعی فناوری بلاکچین از طریق جابهجایی داراییهای رمزنگاریشده حاصل میشود.»
افرادی که توسط شرکتهای مستقر در کشورهای دیگر استخدام میشوند، داراییهای دیجیتال را بسیار مفید میدانند. جوئل اوشیگبو، یک نیجریهای شاغل در کمپانی basenode.io مستقر در برلین، در حال حاضر حقوق خود را به صورت تتر (USDT) دریافت میکند، چراکه به گفته وی تتر محبوبترین استیبلکوین است، خریداران آن در بازار بسیارند و همچنین احتمال افت آن کم است. اوشیگبو پس از دریافت حقوق خود، وجوه را به یک صرافی منتقل کرده و آنها را میفروشد. وی در این باره گفت: «حداکثر ظرف ۱۰ دقیقه، وجوه را در حساب محلی خود دریافت میکنم.»
نیجریه تجارت بانکی رمزارزها را در فوریه ۲۰۲۱ ممنوع کرد و رمزارز خود را به نام eNaira در ماه اکتبر راهاندازی کرد. با وجود این ممنوعیت، جامعه رمزارزی نیجریه هرگز از مشارکت در تجارت همتابههمتا دست نکشید. گزارش اخیر Chainalysis تحت عنوان «کشورهایی با بیشترین پذیرش رمزارزها توسط مردم عادی»، نیجریه را در رتبه ششم جهان از نظر پذیرش رمزارزها و رتبه هجدهم در حجم مبادلات همتابههمتا قرار داد. گزارش بانک جهانی در سال ۲۰۲۰ نشان میدهد که هزینه وجوه ارسالی ۵/۶ درصد است.
این رقم بیش از دو برابر ۳ درصد هدف توسعه پایدار سازمان ملل متحد است. در مقایسه، نقل و انتقالات رمزارزها بسیار ارزانتر است چراکه این ارزها با کارمزد بانکی و نرخ ارز خارجی همراه نیستند. اوشیگبو گفت: «با استفاده از روشهای دیگر برای دریافت وجوه، ۲ تا ۵ درصد وجوه دریافتی را از دست میدهم. نرخ تبدیل ارزها عموماً توسط پلتفرم مد نظر تعیین میشود و معمولاً کمتر از نرخ فعلی بازار است. همچنین تبدیل این وجه به ارز محلی مشمول هزینه است اما با استفاده از رمزارزها این هزینهها تقریباً به صفر میرسد. این روش هم سریعتر است و هم من به تمام وجوه خود دست پیدا میکنم.»
در حال حاضر، انتقال اتریوم در شبکه اصلی اتریوم تقریباً ۷۱/۰ دلار هزینه دارد، اما هزینه نقل و انتقالات استیبلکوینها مقداری بیشتر است. با وجود اینکه شبکههای لایه۲ باید هزینهها را به میزان قابل توجهی کاهش دهند، کارمزد تراکنشهای رمزارزی به مراتب کمتر از نقل و انتقالات خارجی از بانکهای سنتی مانند بانک آمریکا است که ۴۵ دلار دریافت میکند. کارفرمای آقای اوشیگبو، الیور شانتین، یکی از بنیانگذاران و مدیرعامل basenode.io، میگوید که کارمندان میتوانند برای پرداخت حقوق خود، توکن مورد نظر خود را انتخاب کنند.
آنها همچنین میتوانند حقوقشان را به ارزهای فیات دریافت کنند. شانتین میگوید: «معمولاً به علت بیثباتی اتریوم و بیتکوین، درخواستها برای این رمزارزها پایین است؛ بنابراین آنها توکنی را ترجیح میدهند که با دلار آمریکا مرتبط باشد.»
گزارش اخیر Chainalysis تحت عنوان «کشورهایی با بیشترین پذیرش رمزارزها توسط مردم عادی»، نیجریه را در رتبه ششم جهان از نظر پذیرش رمزارزها و رتبه هجدهم در حجم مبادلات همتابههمتا قرار داد
ملیسا کوین، مدیر عملیات پروتکل UMA با حدود ۳۰ کارمند در ۱۰ کشور مختلف از جمله کانادا، ایالات متحده، برزیل و آرژانتین نیز با نظر شانیتن موافق است. کوین گفت: «ما از پرداخت به صورت اتریوم و بیتکوین دوری میکنیم. دلیل ما برای انجام این کار عدم اعتقاد به آنها نیست، بلکه ما معتقدیم نوسانات چنین کاری را دشوار میسازد.»
کوین همچنین افزود که نوسانات قیمت فقط به اتریوم و بیتکوین محدود نمیشود؛ «ما در حقیقت شاهد نوسان نرخهای مبادله و ارزهای فیات محلی نیز هستیم؛ به همین دلیل است که پیشنهاد میکنیم حقوق کارمندان را به صورت USDC پرداخت کنیم. این امر سبب تثبیت و یکسانسازی شرایط برای همه کارکنان ما در سطح بینالمللی میشود.»
به طور کلی پرداخت حقوق به کارمندان بینالمللی به صورت رمزارزی نهتنها به نفع کارگران است، بلکه به کارفرمایان نیز امکان دسترسی به «استخر استعداد» بسیار بزرگتری داده میشود. استخرهای استعداد گروهی از کارکنان هستند که برای بر عهده گرفتن مسئولیت های بزرگتر در سازمان آموزش و پرورش مییابند.
لنا باخمایر، استخدامکننده فنی در سِتلبز به بلاکورکز گفت: «این موضوع سبب تنوع فرهنگها و دیدگاهها میشود و این تنوع میتواند بهشدت بر توانایی سازمان برای ساخت محصولات عالی تأثیر بگذارد. انعطافپذیری و آسانتر کردن ادغام زندگی روزمره با کار به شیوهای معنادار، یکی از مزایای اصلی است که افراد را برای انتقال شغل خود به بستر وب۳ علاقهمند میکند.»
پرداخت حقوق کارکنان از طریق ارزهای رمزنگاریشده همچنین به basenode.io این امکان را میدهد تا استعدادها را در کشورهای تحریمشده مانند ایران با ارزهای محلی پرنوسان استخدام کند. یک کارمند ایرانی که به شرط ناشناس ماندن با بلاکورکز صحبت کرد، گفت که تمایل دارد پرداختها به صورت استیبلکوین در KuCoin، یک صرافی رمزارزی مستقر در سیشل، انجام شود. این کارمند همچنین افزود: «در صورت نیاز، از آدرس کیف پول دیگری که در یک صرافی رمزنگاری محلی ایجاد شده است استفاده خواهم کرد. به این ترتیب وجوه دریافتی را فوراً به ارز محلی خود تبدیل کرده و در کمتر از دو دقیقه به حساب بانکی خود واریز میکنم.» این کارمند گفت: «دریافت پول به شکل رمزارز تجربهای واقعاً خوشایند برای من بوده است. من معتقدم که سرعت و کارمزد ارائهشده توسط رمزارزها میتواند کار از راه دور یا خارج از مرزها را بسیار راحتتر کند و به ما در ایجاد بازارهای کارآمدتر کمک کند.»
اگرچه مزایای زیادی برای پرداخت حقوق به کارمندان به شکل رمزارزی وجود دارد، اما پرداخت حقوق برای افرادی که در کشورهایی با قوانین سختگیرانه زندگی میکنند، در دسترس نیست. ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ تحریمهای خود را مجدداً علیه ایران اعمال کرد. اخیراً صرافی بایننس به معاملهگران ایرانی رمزارزها خدمات ارائه نمیدهد، اگرچه هیچ مدرکی مبنی بر استفاده افراد تحریمشده از بایننس یافت نشد. این مواجهه تنها در صورتی سبب آسیب به بایننس میشود که مشتریان ایرانی تحت تحریم در پلتفرم خود، تحریمهای تجاری ایالات متحده را دور بزنند.
به گزارش کوین تلگراف، اخیراً در چین، پرداخت حقوق به شکل USDT ممنوع شد. در ایالات متحده، چکهای حقوق رمزارزی همچنان در یک منطقه نسبتاً خاکستری قرار دارند. اداره خدمات درآمد داخلی آمریکا، رمزارزها را به عنوان «ملاک» تعریف میکند و هر گونه سود حاصل از خرید یا فروش رمزارزها را مشمول مالیات بر عایدی سرمایه میداند.
درآمد حاصل از ارزهای رمزنگاریشده باید منعکسکننده ارزش نقدی بازار ارز در روز پرداخت شما باشد، بنابراین ارزش ارز شما بر اساس ارزش رمزارزی است که برای پرداخت در زمان نوسان انتخاب میکنید. از منظر حقوقی و بسته به کشور یا ایالت، پرداخت پول به کارمندان از طریق رمزارزها برای سازمانها دشوار است. باخمایر گفت: «برای کارمند یا پیمانکار، پرداخت به صورت رمزارزی میتواند به دلایل ذکرشده، چالشبرانگیز باشد.»