کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
مهسا نجاتی / رویداد ۹ ژانویه هر سال توسط کارخانه نوآوری رسانه راهکار برگزار میشود. نوزدهم و بیستم دیماه، این رویداد برای سومین سال متوالی به منظور گرد هم آمدن فعالان حوزه رمزارز و بلاکچین کشور برگزار خواهد شد. محمدرضا شرفی، رئیس انجمن بلاکچین و رمزارز ایران، یکی از فعالان این حوزه است که به بهانه رویداد ۹ ژانویه با او صحبت کردهایم.
او درباره فعالیت خود در این حوزه میگوید: «در سال ۱۳۹۱ وارد حوزه بلاکچین شدم و بعد از آن در سال ۱۳۹۸ به انجمن زنجیره بلوک پیوستم و در انجمن دو دوره عهدهدار مسئولیت ماینینگ بودم. بعد از آن نیز در اتاق بازرگانی نماینده مؤسسه انجمن بلاکچین و رمزارز ایران هستم.»
آخرین وضعیت کسبوکار ماینینگ در ایران
محمدرضا شرفی درباره آخرین وضعیت کسبوکار ماینینگ در ایران توضیح میدهد: «در حوزه ماینینگ مطالب بسیار زیادی جای میگیرد و در فعالیت نوین اقتصادی، ما درگیر بسیاری از چالشها و مشکلات و یک مقدار دچار سختفهمی بودهایم. تقریباً از سال ۱۳۹۸ که مصوبه هیئت دولت در خصوص رسمیت دادن به حوزه استخراج بهخصوص صنعت استخراج رمزارز منتشر شد، با چالشهای متعددی دست به گریبان شدیم.»
او ادامه میدهد: «بیشتر بر بحث تأمین منابع این صنعت کار کردیم و مسیرها را به سمت انرژیهای پاک سوق دادیم. در واقع اگر تأمینکننده، دولت باشد ما همیشه با چالش روبهرو خواهیم بود. برای کسبوکار نیز به هیچ عنوان منطقی نیست که بخواهد فقط از یک کانال نیازهای خود را تأمین کند و این انحصار میتواند هزینههای کسبوکار را افزایش دهد.»
رئیس انجمن بلاکچین و رمزارز ایران عنوان میکند: «وقتی صحبت از انرژی پاک میشود، شاید دیگر شاهد وارد شدن هیچ منابعی از کشور برای این صنعت نباشیم و این موضوع میتوانست قدرت چانهزنی را افزایش دهد. ما با این استراتژی حرکت کردیم و با سنواتی که پس از آن وارد شد، مسیر فعالیت در حوزه استخراج رمزارز با بهرهگیری از انرژیهای پاک کاملاً هموار شد. اکنون نیز همه عزیزان با هماهنگیهای انجامشده توسط سازمان بورس و انرژی، در این زمینه مساعدتهای بسیار و همراهیهای خوبی داشتهاند. به نظرم منطقی است همه کسانی که در حوزه استخراج فعال هستند، برای حضور در بورس انرژی و معامله انرژی در آنجا یک کد بورسی داشته باشند.»
محمدرضا شرفی در مورد انرژیهای تجدیدپذیر در تابلوی سبز بورس میگوید: «این مصوبه اجرایی شده و در حال حاضر روی آن کار میشود. در حال حاضر در کشورمان ماینرهایی را دارا هستیم که نزدیک به ۲۰ مگاوات برق تجدیدپذیر یا خورشیدی تولید کرده و همان برق را در صنعت استخراج مصرف میکنند.»
فراز و فرودهای صنعت ماینینگ
شرفی در پاسخ به اینکه آیا در حال حاضر امیدی به صنعت ماینینگ کشور هست یا خیر، عنوان میکند: «اگر بخواهم صادقانه پاسخ دهم خیر؛ زیرا طبیعتاً برای همه فعالان این صنعت امکان اینکه بخواهند وارد بورس و انرژی شوند مهیا نیست و از سمت دیگر سرمایهگذاری برای تولید برق تجدیدپذیر نیاز است. از نظر من قیمتی که در حال عرضه شدن به بسیاری از صنایع است، که ما به آن میگوییم خارج از چهارچوب یارانهای پرداخت میشود، با انرژی برقی که به ماینرها تحویل میشود بسیار فاصله دارد. اما درباره بحث قیمت انرژی، با چالش روبهرو هستیم. در بخش صنعت استخراج، هزینهای که اکنون یک استخراجکننده و بهرهبردار در این حوزه بابت هر کیلووات ساعت برق پرداخت میکند با تخفیفی که در نظر گرفته شده، دو هزار و ۸۰۰ تومان است. برای گاز و بحث تبدیل نیز چنین شرایطی حاکم است.»
علت اهمیت ماینینگ در اکوسیستم بلاکچین و رمزارز
رئیس انجمن بلاکچین و رمزارز ایران درباره اهمیت ماینینگ در اکوسیستم بلاکچین و رمزارز میگوید: «شاید اگر اکنون محصولی مانند بیتکوین در این حوزه عرضه شود و زنجیرهای در بلاکچین به نام بیتکوین داشته باشیم، دیگر از این مکانیسم اجماع استفادهای نمیشد. اما به هر حال ما یک زنجیرهای را دارا هستیم که ۵۰ درصد ارزش کل بازار را به خود اختصاص داده و زمانی که چنین حجمی از ارزش در پشت این موضوع است، ما باید همچنان با قوانین آن زنجیره حرکت کنیم تا بتوانیم آن را حفظ کنیم. تا زمانی که مسیر بیتکوین به همین شکل ادامه پیدا کند، فکر میکنم آن مکانیسم همچنان پابرجا باشد. ما چندین سال است شاهدیم که مکانیسم دیگری در این فضا اجرایی نشده، اما وجود خود بیتکوین بهتنهایی و تا زمانی که این ارزش بر این زنجیره است، باعث دوام و ادامه فعالیت استخراج خواهد بود.»
او درباره اهمیت صنعت استخراج عنوان میکند: «۵۰ درصد مارکت به صنعت استخراج بستگی دارد و طبیعی است که امنیت زنجیره بیتکوین در حال حاضر برای همه حیاتی است. اینطور نیست که زنجیرههای دیگر اهمیت نداشته باشند؛ در واقع امنیت فعالیت و ادامه زنجیرههای دیگر نیز به پایداری زنجیره مدیریت بیتکوین بستگی دارد. به نظرم تا زمانی که خود بیتکوین وجود دارد این مکانیسم اجماع به این صورت و استفاده از ماینینگ پابرجا خواهد بود.»
موضوعاتی که نیاز است در رویداد ۹ ژانویه مطرح شود
محمدرضا شرفی درباره موضوعاتی که لازم است در رویداد نهم ژانویه عنوان شود، اظهار میکند: «کاری که در حال انجام است بسیار ارزشمند است و این ارتباطات و شبکهسازی به یک متولی احتیاج دارد و جا دارد از دوستانی که آن را عهدهدار شدند تشکر کنیم؛ اما یک موضوع کوچک را هم باید اضافه کرد و آن اینکه میشود سازوکاری را دید که این رویدادها و گردهماییها منجر به شکلگیری همکاریهای مشترک شود. شاید محل طلاقی قابلیتها و ظرفیتها و همچنین موجب شکلگیری ظرفیتها و زمینه همکاریهای جدید باشد که در آن صورت میشود گفت که این رویداد پای خود را فراتر از رویدادهای برگزارشده گذاشته است. این کشور واقعاً به چنین رویدادهایی نیاز دارد که یکسری همکاریها و ظرفیتهای جدید شکل بگیرد. اگر یک روزی ما بتوانیم به آن نقطه برسیم، فکر میکنم بتواند تحول خاصی ایجاد کند.»