کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
توسعه و پیشرفت در حوزه لجستیک مستلزم داشتن زیرساختی مناسب و توسعهپذیر در کنار استفاده مطلوب از تکنولوژی است. تا زمانی که توجه لازم به زیرساختهای مورد نیاز نشود، توسعه حداقلی، برحسب ضرورت و با بازدهی پایین خواهد بود. با توجه به این توضیح، آینده لجستیک در ایران نیز وابسته به اقدامات زیرساختی است که هم دولت در آن نقش دارد، هم شرکت و خدمتدهندگان پستی.
سهم دولت از منظر قانونگذاری بالادستی و تدوین قوانین تشویقی برای فعالان بخش خصوصی در این بخش است و سهم بخش خصوصی، سرمایهگذاری در زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری بهویژه در حوزه تکنولوژی است.
در حال حاضر مهمترین خلئی که در حوزه لجستیک مشهود است، نفوذ مؤثر تکنولوژی است و اگر به این کمبود مشهود توجه لازم نشود، بازار لجستیک بازاری با کارآمدی حداقلی باقی خواهد ماند، مانند آن چیزی که در حال حاضر تجربه میکنیم. اما در صورت حل این موارد، میتوان به رشد قابل توجهی در این صنعت امیدوار بود و به تبع آن، اقبال سرمایهگذاران بخش خصوصی به این حوزه بیشتر و بیشتر خواهد شد.
تجارت دیگر کشورها و مسیر ما
نیازمندیهای لجستیک مخصوصاً در حوزه سفارشهای خرد الزاماً در همه کشورها یکسان نیست. مثلاً در حوزه فروش آنلاین و ارسال سفارش برای مشتریان، آنچه شما در کشورهای منطقه یا در اروپا مشاهده میکنید، متفاوت از ایران است. برای مثال، ارسال همان روز یا فوری، بهندرت و با هزینه بسیار بالا به مشتریان ارائه میشود و به همین دلیل، سهم اندکی از سفارشها را به خود تخصیص میدهد.
در صورتی که تا همین چند مدت پیش، توقع مشتریان فروشگاههای آنلاین در ایران و بهتبع آن مدل ارائه خدمت فروشندگان آنلاین به مشتریان خود به ارسال سفارش با بالاترین سرعت (حتی تحویل همان روز در شهر تهران) معطوف بود. یا مدل و حوزههای استفاده از پیکهای آنلاین در کشورهای دیگر که بیشتر متمرکز به دلیوری غذا است، در حالی که در ایران به عنوان یک روش پرکاربرد برای انواع سفارشهای داخل شهری استفاده میشود.
نکته حائز اهمیت، تعامل و تطبیق متقاضی و عرضهکننده خدمت در مناطق مختلف است که باعث توسعه مطابق با نیاز هر دو سمت بازار میشود. این شاید نکته مهمی است که ما نیز در کشور باید خیلی به آن توجه کنیم. اگرچه در برخی موارد اجرایی و عملیاتی از تجارت کشورهای مشابه مانند کشورهای آسیای جنوب شرقی میتوانیم تجارب خوبی کسب کنیم.
برندگان آینده
آنچه خیلی پررنگ در حال رشد است، اهمیت ویژه کسبوکارهای کوچک و متوسط (SMEها) است و این بخش از بازار جایگاه بسیار مهمی در همه بخشهای کسبوکاری پیدا کرده است و روزبهروز سهم آن بیشتر نیز میشود. واقعیت این است که کل سازوکار لجستیک ما برای ارائه خدمات به کسبوکارهای بزرگ بنا شده و سرویسهای متناسب برای این بخش مهم از اقتصاد ما هنوز وجود ندارد.
در نتیجه هر آنچه (چه سرویس، چه کسبوکار) بتواند نیازهای این بخش را پوشش دهد و کسبوکار آنها را تسهیل کند، قطعاً با استفبال روبهرو خواهد شد. برای مثال، یکی از بخشهای اثرگذار و آیندهدار که تا الان نه شرکتهای خصوصی به آن توجه کردهاند، نه حتی مجموعههای مثل پست جمهوری اسلامی، بخش پیکاپ (یا اصطلاحاً First Mile) است که در صورت توجه به آن، قطعاً موجب تغییرات مثبت و رشد چشمگیر حوزه حملونقل خردهبار خواهد شد.