کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
رویداد زیرساخت دیجیتال به همت کارخانه نوآوری رسانه راهکار روز دوشنبه ۲۱ آبانماه در دو بخش ویدئوکست (ساعت ۱۰ تا ۱۲) و بخش حضوری (ساعت ۱۴ تا ۲۰) برگزار شد. هدف از برگزاری این رویداد که با حضور گسترده فعالان حوزه سختافزار و زیرساخت دیجیتال برگزار شد، بررسی چالشها، راهکارها و مسیرهای توسعه حوزه زیرساخت دیجیتال ایران، تحلیل کارنامه اکوسیستم زیرساخت دیجیتال در یک دهه گذشته و همینطور چالشهای تنظیمگری صنعت و تأثیر آن بر رشد اقتصاد دیجیتال بود.
رضا جمیلی، مدیر توسعه کسبوکار کارخانه نوآوری رسانه راهکار در شروع بخش دوم و حضوری رویداد زیرساخت دیجیتال، عنوان کرد: «محتوای بخش اول و غیرحضوری رویداد که پیش از ظهر امروز انجام شد، در رسانههای راهکار از جمله کارنگ و راه پرداخت و آپارات راهکار و… منتشر خواهد شد. همچنین محتوای این رویداد تا پایان سال در قالب کتاب توسط انتشارات راه پرداخت منتشر میشود.»
او در ادامه افزود: «در بخش اول به مهندسی شبکه، زیرساختهای مورد نیاز و مباحث تخصصی زیرساخت دیجیتال پرداخته شد. تیمهای مختلف راهکار طی ۴۵ روز گذشته با بیش از ۷۰ فعال اکوسیستم زیرساخت دیجیتال و سختافزار گفتوگو کردند. در راهکار بر این باوریم که تنها برگزاری رویداد کافی نیست و باید در آن حداقل راهکارهایی را برای چالشهای یک اکوسیستم ارائه دهیم.»
جمیلی بیان کرد: «در کنار استیج و شبکهسازی، بخش مهمی از رویدادهای راهکار تقدیر از پیشکسوتان است، شعار ما این است که تاریخ از ما شروع نمیشود. مهم است که پشت سر را نگاه کنیم و ببینیم که چه کسانی پیش از ما در حوزه زیرساخت دیجیتال، سختافزار و تجهیزات فعالیت کردهاند.»
به گفته مدیر توسعه کسبوکار راهکار، معمولاً پیشگامان بهدلیل پیشرو بودن بهای بیشتری پرداخت کردهاند؛ تلاش داریم از پیشکسوتان زیرساخت کشور قدردانی کنیم.
او با اشاره به این که نگرانیم که زیرساخت دیجیتال کشور دچار بلایی شود که صنعت برق در حال حاضر با آن دست و پنجه نرم میکند، تأکید کرد که انتقال این گزاره به افراد دولتی و حاکمیتی مهم است.

بر تحریمهای داخلی نور بیاندازیم
رضا قربانی، مدیرعامل کارخانه نوآوری رسانه راهکار در رویداد زیرساخت دیجیتال ایران درباره چرایی برگزاری رویداد زیرساخت دیجیتال توضیح داد.
او در ابتدا گفت: «از سوی مجموعه رمیس مسائل و چالشهای حوزه زیرساخت دیجیتال کشور با ما در میان گذاشته شد؛ مسائلی که فکر کردیم در این سالها به زبان قابل فهمی مطرح نشده بودند.»
او ادامه داد: «فرهنگ ما در راهکار این بوده که به جای غر زدن به دنبال ارائه راهکار باشیم. در حال حاضر صنعت زیرساخت دیجیتال ما فرسوده است و اگر به همین شکل جلو برود، همانطور که پیش از این اشاره شد، همان بلایی که سر صنعت برق ما آمده در آینده در صنعت زیرساخت دیجیتال هم شاهد خواهیم بود.»
قربانی در ادامه عنوان کرد: «در سال گذشته ۳ میلیارد دلار تجهیزات دیجیتال وارد کشور شده که ۲ میلیارد و ۷۵۰ میلیون دلار آن مربوط به گوشی همراه، تبلت و لپتاپ شده است اما فقط ۲۵۰ میلیون دلار صرف واردات تجهیزات زیرساخت دیجیتال شده است.»
او در ادامه بیان کرد: «امروز کمتر وزیر و نماینده مجلسی درباره این صحبت میکند که ما در زمینه تجهیزات فناوری اطلاعات هم تحریمهای خارجی را داریم و هم تحریمهای داخلی. حل موضوع تحریمهای خارجی کار دشواری است و خیلی از مسائل آن دور از دسترس ماست؛ آنچه در رویداد زیرساخت دیجیتال میخواهیم به آن بپردازیم تاباندن نور روی چالش تحریمهای داخلی است.»

اهدای تندیس به چهرههای برتر و ماندگار
در اولین دوره از رویداد «زیرساخت دیجیتال» با اهدای تندیس از چهرههای برتر و ماندگار در حوزه سختافزار و زیرساخت دیجیتال ایران محمدعلی گوگانی، سعید عسکری انارکی، حسین ریاضی و محمدعلی یوسفیزاده تقدیر شد.
این تندیس به پاس قدردانی از فعالیتها و نوآوریهای ارزنده این چهرهها در این حوزه، با توجه به نقش مؤثری که در توسعه زیرساختهای دیجیتال ایران داشتهاند، در نظر گرفته شده بود.
این جوایز با حضور حسین اسلامی، مدیرعامل شرکت رمیس؛ فرهاد کرمزاده، عضو هیئتمدیره نصر تهران؛ مازیار نوربخش، رئیس کمیسیون تحول و نوآوری اتاق تهران؛ مهران محرمیان، معاون سابق فناوریهای نوین بانک مرکزی و محمد فرجود، رئیس کمیسیون بانکداری دیجیتال سازمان نصر اهدا شد.
محمدعلی گوگانی: جایزه زیاد گرفتهام اما این تندیس لذت دیگری دارد
محمدعلی گوگانی، مدیرعامل سابق آدونیس و عضو هیئتمدیره فعلی این شرکت، در این مراسم اظهار کرد: «خدا را شاکرم که امروز در خدمت شما هستم. در طول عمر کاری خود جوایز زیادی از شرکتهای خارجی و داخلی گرفتم. در حال حاضر دریافت این یادواره از این همایش لذت دیگری برای من دارد.»
او توضیح داد: «جوانان با گذر زمان متوجه میشوند دوران جوانی با میانسالی حس متفاوتی دارد. از برگزارکنندگان این رویداد در راهکار تشکر میکنم. امیدوارم جوانان به پیشرفت در این مسیر ادامه دهند و نسلهای بعد بهتر بتوانند به امور جاری زندگی برسند.»
گوگانی ادامه داد: «ما در حوزه ایتیام حساب متمرکز نداشتیم. اگر از آن حسابها میخواستیم برداشت کنیم کارکنان شبانه برداشت را انجام میدادند. اما اکنون این کار به راحتی انجام میشود. اگر بنا باشد ما تجارب و سرگذشت خودمان و تصمیمان را بگوییم شاید باید ماهها در مورد آن صحبت کنیم. تصمیماتی که گرفته شده حیات بسیاری از شرکتها به آن وابسته است.»

قدردانی از سعید انارکی به پاس واردکردن عابربانک به کشور
سعید عسگری انارکی پس از دریافت این جایزه به پاس اینکه برای اولین بار اقدام به وارد کردن عابربانک به کشور کرده بود، گفت: «تشکر میکنم از برگزارکنندگان این مراسم. همیشه گفتم عابربانک نمود بیرونی داشت. برای یک وزیر، واردات گوشی همراه نمود بیرونی دارد و مردم خوشحال میشوند. اولین حساب متمرکز که در ایران راهاندازی شد از عابر بانک مهمتر است. اواسط دهه ۷۰ آقای جمشیدی مدیرعامل بانک سپه گفت برای شما ایتیام خریدم. گفتم ایتیام چیست، گفت مگر تو خارج نرفتی؟ گفتم نه. گفت در فیلمها هم ندیدی که کارت داخل آن میگذارند و پول میدهد؟ این دستگاه را برای بانک ملت آورده بودند و بانک ملت این دستگاه را به ما داد و ما در عرض سه چهار ماه آن را راهاندازی کردیم.»
او در ادامه بیان کرد: «کارت به کارمندان بانک سپه دادیم تا از آن استفاده کنند و ما گفتیم کارتها را میخواهیم به مردم بدهیم تا از آن استفاده کنند. آن زمان سقف برداشت پول ۳۰ هزار تومان بود. جواب دادند این خلاف مقررات است و پول باید حضوری پرداخت شود. گفتند یک گزارش تهیه کن که هیئتمدیره تصویب کند و به هیئت دولت و سپس به مجلس برود. گفتم اگر قرار باشد این کار را انجام دهیم شورای نگهبان آن را رد میکند. من گزارش را به این صورت به هیئتمدیره نوشتم که شخص به دستگاه مراجعه میکند و پس از شناسایی به آن پرداخت میشود. سپس ایتیام راهاندازی کردیم. چنین کارهایی بسیار پیچیده و سخت بود و من یکی از همنسلهای خودم بودم که این مسیر دشوار را طی کردم.»

حسین ریاضی: دوامآوردن افتخار شده است
حسین ریاضی، بنیانگذار شرکت صنایع ارتباطی پایا نیز ضمن دریافت تندیس بهعنوان چهره تأثیرگذار در حوزه زیرساخت دیجیتال، عنوان کرد: «برای من مایه مباهات است که در چنین جلسهای این تندیس نصیبم شد. مدت زیادی دوام آوردن افتخار شده و ما هم کاری نکردیم جز اینکه چهل و پنج سال تحت حاکمیت دولتی دوام آوردیم. تحرک، تنفس، اقدام و سرمایهگذاری بخش خصوصی زمانی بهبود پیدا میکند که به مالکیت بخش خصوصی احترام گذاشته شود و انجمنهای تخصصی آن قدرت پیدا کند که در قانونگذاری بتوانند اثرگذار باشند.»
او ادامه داد: «امیدوارم فرایند سرکوبگر در حوزه دیجیتال، ارتباطات و فناوری کاهشی شود و از حاکمیت دولتی، نرخ گذاریهای دستوری و قانونگذاریهای غیرموجه رهایی پیدا کند و بتواند رشد کند. در دولت همیشه تغییر وجود دارد و چیزی به سامان نمیرسد. از راهکار و مجموعهای که توانسته چنین جلساتی برگزار کند و افتخاری برای من باشد تشکر میکنم.»

محمدعلی یوسفیزاده: تجربهکردن فناوری سخت است
محمدعلی یوسفیزاده، مدیرعامل آسیاتک بیان کرد: «حرف زدن درباره تکنولوژی راحت، اما تجربه کردن آن سخت است. شعاری داشتیم که میگفتیم ما برای وصل کردن آمدیم؛ زمانی که تعریف اینچنینی درباره اینترنت نبود. فکر کردم به جای اینکه در شرکت خصوصی فعالیت داشته باشم، باید تجربه بزرگتری در سطح کشور داشته باشم. مسئولیت آسیاتک به من محول شد. بزرگترین اتفاق زمانی بود که ابلاغ شده بود دادههای ایرانی باید در کشور میزبانی شود، اما زیرساختها وجود نداشت.» او ادامه داد: «جنس سرمایهگذاری در شرکتهایی که من کار میکردم به این شکل بود که از بیرون تزریق نمیشد. سعی کردیم از موجودیهایمان استفاده کنیم و وبسایتهای پرترافیک ایرانی را از سال نود و یک در دست گرفتیم. در این مسیر چالشهای زیادی داشتیم که در نهایت ختم به خیر شد. شاید دولت و حاکمیت با فناوریها دیر آشنا میشود و این حوزه برای آنها بازدارنده به شمار میرود. تلاش کردم در نهادها حضور داشته باشم و دستاوردهای دیجیتال را فرهنگسازی کنم. در دو تا سه سال گذشته به شرایطی رسیده بودم که فکر میکردم یکسری کارهای تکراری انجام میدهیم تا ورود به بازار سرمایه ساختار جدیدی را در مجموعه پیاده کرد. دو پروژه بزرگ داریم که در حال حاضر یکی از آنها زیرساخت فیبر نوری است که در ۱۲ شهر مسئولیت آن را برعهده داریم.»
