کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
در گفتوگویی تلویزیونی در برنامه «چرخ» شبکه چهار، حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور، با تاکید بر لزوم تغییر نگاه عمومی به علم و فناوری، برنامههای کلیدی دولت را برای حمایت از زیستبوم نوآوری و توسعه فناوری در سال ۱۴۰۴ توضیح داد. او تغییر نگرش جامعه به فناوری و افزایش سرمایهگذاری را یکی از اولویتهای سال ۱۴۰۴ اعلام کرد و گفت: «حمایت مردم از محصولات فناورانه داخلی، تضمینکننده اشتغال آینده فرزندانشان است.»
نانو؛ نمونهای ملموس از اثربخشی سرمایهگذاری در علم
افشین با اشاره به حوزه نانو توضیح داد: «در دهه هشتاد سرمایهگذاری محدودی روی حوزه نانو اتفاق افتاد؛ با سرمایهگذاری کمتر از ۸۰۰ میلیارد تومان طی دو دهه، این صنعت در سال ۱۴۰۲، بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان درآمد ایجاد کرده است.»
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور گفت: «ایران با داشتن نخبگان فراوان، سرزمین حاصلخیزی برای علم و فناوری است و معاونت علمی مانند یک بخش خصوصی در دل دولت وظیفه حمایت از فناوران و شرکتهای دانشبنیان را بر عهده دارد.» او همچنین گسترش مدلهای تأمین مالی برای پروژههای فناورانه را از برنامههای کلیدی معاونت در سال ۱۴۰۴ دانست.
سرمایهگذاری ۱۰۰ میلیون دلاری روی طرحهای فناورانه
حسین افشین تعریف اوراق توسعه فناوری را یکی از طرحها حمایتی از زیست بوم نوآوری و فناوری کشور اعلام کرد. او توضیح داد: «با تفاهم انجام شده با بانک مرکزی در اسفندماه سال گذشته، حدود ۲۰ همت از این اوراق به شرکتهایی که در حوزه دانشبنیان سرمایهگذاری کنند کمک خواهد شد. چراکه معاونت خود درجایی سرمایهگذاری مستقیم نمیکند که بعدها همچون شرکتهای سرمایهگذاری از آن بهرهمند شود.»
یکی دیگر از اقدامات معاونت در حوزه سرمایه گذاری طرحهای فناورانه انعقاد تفاهمنامه با صندوق توسعه ملی برای سرمایهگذاری ۱۰۰ میلیون دلار به شکل ارزی و ۱.۲ همت به شکل ریالی بر روی پروژه های فناورانه بود. علاوهبراین افشین توضیح داد: «یکی از برنامههای حمایتی سال آینده، توسعه مدل «سرمایهگذاری جمعی» برای پروژههای نوآورانه است که باید با نرخ سود پایین و قابل توجیه نه سودهای بالای ۶۰ تا ۷۰ درصد، منابع مالی مورد نیاز این طرحها را تأمین کنیم.»
او به اینکه سال ۲۰۲۵ در سطح جهانی بهعنوان «سال کوانتوم» نامگذاری شده هم اشاره کرد و گفت: «ما پیش از این سال ۱۴۰۴ را به هوش مصنوعی و کوانتوم اختصاص دادیم و تمرکز ویژهای بر این دو حوزه خواهیم داشت.»
افزایش سهم تحقیق و توسعه در GDP
معاون علمی رئیسجمهور با اشاره به اینکه کشورهای پیشرو مانند کره جنوبی و فنلاند بین ۳ تا ۵ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف تحقیق و توسعه میکنند، گفت: «این رقم در ایران تنها حدود ۰.۳ درصد است.» با وجود این میزان پایین، افشین تأکید کرد که دستاوردهای چشمگیری حاصل شده و هدفگذاری برای سال ۱۴۰۴، افزایش این سهم به حداقل ۴ درصد است تا شتاب علمی کشور تقویت شود.