کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

نوآوری؛ راهکار افزایش بهره‌وری در صنعت لجستیک

برگزاری رویداد نوآوران لجستیک ایران با حضور بیش از ۵۰۰ نفر از علاقه‌مندان و فعالان حوزه لجستیک که شامل مدیران و نمایندگانی از ۱۸۰ شرکت لجستیکی می‌شد، نشان از نیاز این حوزه به رویدادهایی این‌چنینی و همچنین ایجاد اکوسیستمی منسجم و قدرتمند داشت. خوشحالیم امروز مسیری که سه سال‌ونیم گذشته در کارنگ آغاز کردیم، به ایستگاه برگزاری چنین رویدادی رسید و امیدواریم همچنان به‌عنوان یک رسانه در مسیر توسعه لجستیک کشور با تأکید بر نوآوری نقش داشته باشیم.

یکی از مهم‌ترین مسائل اقتصاد ایران، گذشته از مشکلاتی که به‌واسطه تحریم‌ها دارد، مسئله بهره‌وری است. در شرایط فعلی کشور ما، افزایش بهره‌وری با توجه به محدودیت منابع موجود از اهمیتی دوچندان برخوردار است و به نظر می‌رسد در حوزه‌ای مانند لجستیک، نوآوری می‌تواند یکی از تأثیرگذارترین راه‌ها برای بهبود شرایط در این زمینه باشد.

براساس گزارشی که مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در سال گذشته با عنوان «اهمیت و تحولات بخش لجستیک در اقتصاد ایران طی دوره‌ ۱۳۹۵-۱۳۶۵» منتشر کرد، هزینه لجستیک برای اقتصادهای بزرگ، سهمی معادل ۸ تا ۱۸ درصد در تولید ناخالص داخلی کشورها دارد. این هزینه در اقتصادهای توسعه یافته جهان از جمله اروپا و آمریکای شمالی بین ۸ تا ۹.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی است.

این گزارش ضمن اشاره به این موضوع که در ایران، در حساب‌های ملی خدمات تعریف‌شده‌ای به نام لجستیک وجود ندارد و به همین دلیل از این طریق امکان سنجش اهمیت اقتصادی این حوزه و محاسبه مستقیم سهم آن وجود ندارد، تخمین می‌زند که سهم هزینه لجستیک از تولید ناخالص داخلی ایران حدود ۱۶ درصد یعنی دو برابر متوسط این آمار در کشورهای توسعه یافته باشد.

همین آمار کافی است تا به ضرورت اصلاح و تلاش برای بهبود وضعیت حوزه لجستیک در کشور پی ببریم. خدمات لجستیک به دلایل مختلف از جمله مستهلک بودن زیرساخت‌ها از جمله وسایل نقلیه و همچنین عدم مدیریت صحیح  و نبود سیستم‌های یکپارچه در راستای بهینه کردن عملیات‌های این صنعت، برای کشور گران تمام می‌شود.

مرکز پژوهش اتاق ایران نیز در ادامه این گزارش دو دلیل عمده را که موجب بالا بودن سهم هزینه لجستیک در ایران شده، ناکارآمدی و فقدان بهره‌مندی از فناوری پیشرفته در ارائه خدمت و همچنین فقدان زیرساخت‌های لازم عنوان می‌کند. رویداد نوآوران لجستیک ایران نشان داد شرکت‌های زیادی در بخش خصوصی، در یک دهه گذشته نیاز به تحول را احساس کرده و برای تغییر شرایط پا به میدان گذاشته‌اند. از سویی رشد تجارت الکترونیکی که بخش مهمی از اقتصاد دیجیتال را شامل می‌شود، منوط به توسعه زیرساخت‌های لجستیکی در بخش‌های مختلف است و فعالان این حوزه نیز از اهمیت لجستیک در موفقیت کسب‌وکارهایشان آگاه هستند. در این میان دولت باید به لحاظ سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها و همچنین تسهیل در رگولاتوری به این حوزه توجهی درخور اهمیت حیاتی آن داشته باشد؛ چرا که عدم توسعه لجستیک، مانعی جدی برای توسعه سایر بخش‌های اقتصاد کشور خواهد بود.

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/dev7
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.