کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
روز جمعه، 31 اردیبهشتماه، نقطه پایان نمایشگاه بینالمللی اینوتکس بود
نمایشگاهی چهار روزه که برای دورههای هرساله خود سه هدف بزرگ تعیین کرده است: «ارتباط سرمایهگذاران داخلی و بینالمللی با شرکتها و استارتاپها»، «مشارکت و همکاری بین شرکتهای فناور و استارتاپهای داخلی و بینالمللی» و «گفتوگو و شبکهسازی میان فعالان اکوسیستم نوآوری و فناوری». اهدافی که متولی برگزاری آن، پارک علم و فناوری پردیس، کمو بیش سعی میکند هر سال برنامهها را حول محور دستیابی به آنها بچیند.
بازدیدکنندگان خاص
دهمین نمایشگاه اینوتکس هم به روال سالهای گذشته بازدیدکنندگان خاص خودش را داشت. اگر از سورنا ستاری که خود بهنوعی متولی این رویداد نمایشگاهی به حساب میآید، بگذریم، به نامهای محمدباقر قالیباف (رئیس مجلس شورای اسلامی)، سید ابراهیم رئیسی (رئیس قوه قضائیه)، سرهنگ داوود گودرزی (رئیس پلیس فتا تهران)، شریف نظام مافی (رئیس اتاق بازرگانی ایران سوئیس و مدیرعامل محک) و پدرام سلطانی (نایبرئیس اتاق بازارگانی ایران) میرسیم.
چند نماینده مجلس، مدیران مراکز نوآوری بانک سپه و رفاه، معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات، رئیس سازمان غذا و دارو و مدیر کل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت و… دیگر افرادی بودند که ابتدا گشتی در نمایشگاه زدند و سپس با حضور در هاب رسانه، به گفتوگو با خبرنگاران پرداختند. برگزاری ایونتها و امضای تفاهمنامههای مختلف در حاشیه دیدار بزرگترها و کوچکترهای نهادهای حاکمیتی، قسمتی جدانشدنی نمایشگاه اینوتکس و چنین بازدیدهایی است.
فصل مشترک گفتوگوهای کوتاه و بلند بازدیدکنندگان با خبرنگاران نیز تأکید دوباره و چندباره است بر اینکه مسیر تحول در سیستم اقتصادی کشور، از نوآوری و تحقیق و توسعه میگذرد و دولت و مجلس و تمامی ارکان پشتیبان این تحول خواهند بود. البته شریف نظام مافی در حاشیه حضورش در نشستی که به همراه پدرام سلطانی با موضوع «اقتصاد دولتی و خطرات سرمایهداری» برگزار شد، درباره این حمایتها گفته بود: «من فکر میکنم دولت هر وقت از بعد اقتصادی به مشکل میخورد، تازه متوجه ارزش بخش خصوصی میشود.
این موضوع را در شرایط تحریم دیدیم و الان هم به نظر من امکانات و اراده برای تصمیماتی که باید بگیرد، ندارد…» نظام مافی درباره اینکه حضور استارتاپها در اقتصاد کلان چقدر میتواند سبب رونق شود، گفته بود: «میتواند کمککننده باشد، بهخصوص در زنجیره اصناف متفاوت. اما به شرطی که دولت همان کاری را که با بقیه بخش خصوصی انجام داد، با استارتاپها نکند. یعنی در استارتاپها دخالت نکند.»
البته پدرام سلطانی درباره نزدیکی انتخابات و روند حمایتهای دولت نیز معتقد بود: «بخشی از نیازهای اکوسیستم استارتاپی خارج از حوزه اختیارات دولت است، مثلا همین برخوردهای امنیتی که با استارتاپها میشود یا برخوردهای امنیتی با ورود سرمایهگذاران یا سرمایهگذاری خطرپذیر خارجی. دولت آقای روحانی که نتوانست جلو اینگونه برخوردها را بگیرد، بنابراین فکر نمیکنم دولت بعدی هم توان این کار را داشته باشد.
ولی کاری که دولتها میتوانند انجام دهند مقرراتزدایی است. ماهیت نوآوری و فعالیت استارتاپی این است که معمولا مرزهای اقتصاد متعارف را درمینوردد. این مرزشکنی نیاز به این دارد که دولت بتواند با یک فاصله زمانی کمتری مقررات خود را برای رشد آنها منتقل کند.
این کار از دست دولتها برمیآید اگر جدی روی این قضیه کار کنند.» سلطانی به استارتاپها توصیه کرده بود با سرمایهگذاران خصوصی همگن خود پیوند بگیرند و از سرمایهپذیری از بخش حاکمیتی بپرهیزند، زیرا چنین سرمایهگذارهایی تنها رویکرد اقتصادی ندارند و به سیاست و مسائل جناحی هم فکر میکنند که این می تواند در ادامه مشکل ساز شود.
حواشی مقدم بر متن
در حاشیه اینوتکس 2021 که به اعتقاد برگزارکنندگان آن، یکی از مهمترین رویدادهای سال در حوزه نوآوری و فناوری کشور است و در طول این سالها مورد استقبال طیف وسیعی از مخاطبان قرار گرفته، چند رویداد و بخش جنبی داشت.
اینوتکس پیچ، مسابقه کولاک، ایستگاه آینده، استیج اینوتکس، کافه سرمایه اینوتکس، پاویون مشاوران، زنگ تفریح، بخش دانشجویی، ارائه نیازهای فناورانه، تور بازدید از ناحیه نوآوری پردیس، استارکاپ، تجربه فناوری، هاب رسانه، اینوتکس آکادمی، پاویون زنان پیشگام و اینوجوان بخشهای مختلفی بودند که در چهار روز برگزاری نمایشگاه، آن را همراهی کردند.
در اینوتکس پیچ 12 تیم استارتاپی از شش شهر در حضور سرمایهگذاران به رقابت پرداختند تا در نهایت سه تیم رپید ایکس، اکتیوا و نمالاین به ترتیب رتبههای اول تا سوم را به دست آورند. مسابقه کولاک مخصوص بازدیدکنندگان از نمایشگاه بود و در پاین هر روز هم برندگان همان روز معرفی میشدند. در حین بازیهای این مسابقه، افراد شرکتکننده با مفاهیم کارآفرینی آشنا میشدند.
ایستگاه آینده (نکستیشن) در مجموع بیش از 20 ساعت سخنرانی، پنل، گفتوگو و نمایش فیلم درباره روندهای روبهرشد فناوریهای جدیدی چون بلاکچین، هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، کلانداده، رایانش ابری، فناوریهای همگرا و… بود که در آنها به تأثیرات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی این فناوریها بر آینده زندگی بشر پرداخته میشد.
برنامه استیج اینوتکس، برگزاری سخنرانیهای انگیزشی و بررسی ترندهای روز دنیا و چالشهای آن بود که محورهای اصلی خود را تفکر خلاق و تفکر کارآفرین، رهبری و ایجاد تغییر در پارادایمهای ذهنی، تحریم و مشکلات جهانی شدن کسبوکارها، محیط زیست و توسعه پایدار و… معرفی کرده بود.
کافه سرمایه اینوتکس نیز فرصتی برای استارتاپها و صاحبان کسبوکارهای نوپا بود که در آن به مذاکره با سرمایهگذاران مختلف بپردازند. در مقابل نیز در بخش ارائه نیازهای فناورانه (Reverse Pitch) شرکتهای مختلف و صنعتگران نیازهای فناورانه خود را مطرح میکردند تا با شرکتهای فناوری که راه برطرف کردن این نیازها را میدانند، به همکاری با این شرکتها و صنعتگران بپردازند.
در پاویون زنان پیشگام نیز که معاونت علمی و فناوری بانی آن بود، جلساتی با حضور زنان موفق در دنیای کسبوکارهای نوآور برگزار شد. به گفته برگزارکنندگان، از آنجا که سهم زنان از جمعیت محقق کشور 33 درصد است و بیشتر آنها نیز در بخش رشتههای علوم پزشکی فعالند، لازم است با افزایش تبادل نظر و تجربه، حضور زنان در حوزه تحقیق و توسعه کسبوکارهای فناورانه تقویت شود.