کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
دبیر سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران / کمبود نقدینگی از بزرگترین مسائل حوزه سختافزار است
بخشی از مشکلات صنعت که بیشتر ناشی از شرایط تحریم و نوسان نرخ ارز و… است، به درد مشترک حوزههای مختلف شامل تولیدکننده، واردکننده، مصرفکننده و… تبدیل شده است، اما هر کدام از این حوزهها بسته به ماهیت فعالیت خود با برخی مسائل درگیری بیشتری دارند و حل برخی معضلات برایشان حیاتیتر است.
علیرضا کشاورز جمشیدیان، دبیر سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران درباره مشکلاتی که حوزه سختافزار در صنعت فاوا با آن مواجه است، به «کارنگ» میگوید: «بخشی از این مشکلات شامل همه بخشهای صنعت میشود، ازجمله نوسانات نرخ ارز، تحریم، عدم ثبات مدیریت در بخش حاکمیتی، بیاطلاعی قانونگذار از مشکلات صنعت و…، اما نمود برخی مسائل در حوزه سختافزار بیشتر است که یکی از مهمترین آنها مسئله نقدینگی است.»
به باور او حوزه نرمافزار بیشتر جنبه مغزافزاری و اتکای بیشتری به نیروی انسانی متخصص دارد و برای همین وقتی بحث مهاجرت نخبگان پیش میآید، این حوزه آسیبپذیرتر است. در بخش سختافزار، مشکلات مرتبط با پایین بودن نقدینگی اهمیت بیشتری دارد. او تأکید میکند که ماهیت حوزه سختافزار به نحوی است که نیاز به سرمایهگذاری بیشتری دارد: «در حال حاضر جریان نقدینگی در این بخش ضعیف است و علاوه بر آن، بدحسابی دولت در تسویهحساب با پیمانکاران، این مشکل را برای شرکتهای سختافزاری دوچندان کرده است.»
سرگردانی سختافزاریها میان دو متولی
کشاورز در ادامه به مشکلات دیگر این بخش اشاره میکند و توضیح میدهد: «مشکل دیگری کــه حوزه سختافزار با آن دست به گریبان است، اینکه اگر متولی اصلی حوزه ICT را وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در نظر بگیریم، تمرکز این نهاد، همانطور که از نامش مشخص است، روی فناوری اطلاعات و ارتباطات و ارائهدهندگان خدمات مرتبط با آن است؛ این موضوع باعث میشود این وزارتخانه از مقوله تأمین در حوزه سختافزار، شامل ساخت و تولید، واردات و صادرات و تنظیم بازار کالاها و تجهیزات صنعت فناوری اطلاعات مغفول بماند؛ چراکه بهطور سنتی متولی این موضوع، وزارت صمت است.»
او ادامه میدهد: «بنابراین در حال حاضر، وزارت صمت با توجه به شرایطی که در آن قرار داریم، دغدغههای مهمتری دارد؛ ازجمله تولید خودرو و تنظیم بازار آن، تنظیم بازار کالاهای اساسی، معیشت مردم و توجه به کالاهایی که از عمومیت بیشتری در سبد مصرفی خانوار و زندگی روزمره برخوردارند. به همین دلیل حوزه سختافزار بین این دو وزارتخانه که هر دو به نحوی متولی آن هستند و البته بانک مرکزی که متولی موضوع ارز است و وزارت اقتصاد که متولی گمرکات کشور است، سرگردان مانده است.»
دخالت خصولتیها در حوزه سختافزار
به باور او مشکل دیگری که شاید به نسبت دیگر بخشها در فضای سختافزار پررنگتر باشد، دخالت و رقابت خصولتیها در این حوزه است. البته این معضل در سایر بخشهای صنعت و کسبوکارها نیز قابل مشاهده است، اما به اعتقاد او در حوزه سختافزار این قضیه نمود بیشتری دارد. برای مثال، بانکها با عدول از وظایف ذاتی خویش باعث رقابت بین بخش خصوصی واقعی و بخش خصولتی شدهاند و ایــن موضوع کار را برای بخش خصوصی دشوارتر میکند.