کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

وای از روزی که فقر منابع انسانی از فقر منابع اقتصادی پیشی بگیرد

سخنان وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری پیرامون مهاجرت نخبگان

در جلسه علنی روز سه‌شنبه ۳۰ مردادماه بعد از وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت نوبت به وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری دولت چهاردهم رسید تا از برنامه‌های خود دفاع کند.
حسین سیمایی صراف بعد از سخنان موافقان و مخالفان و در جواب مخالفانش بر برخی از برنامه‌های خود تأکید کرد.
او با اشاره به گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، تحلیل ارائه‌شده درباره چالش‌ها را تأیید کرد و به بعضی از مصادیق این چالش‌ها و مصادیق برون‌رفت از آنها پرداخت.
یکی از این چالش‌ها، کثرت مهاجرت نخبگان است. او در این‌باره اظهار کرد: «وای از روزی که فقر منابع انسانی از فقر منابع اقتصادی پیشی بگیرد. منابع انسانی‌ای که منشاء تولید قدرت نرم‌اند و حتی قدرت سخت هم متکی به منابع انسانی است.»


باید حرف نسل زد را بفهمیم و انکار نکنیم


وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه به شکاف بین‌نسلی اشاره کرد و گفت: «باید حرف نسل زد را بفهمیم و انکار نکنیم. مبتکر کرسی‌های آزاداندیشی شخص مقام رهبری است، اما ما چقدر آزاداندیشی را جدی گرفته‌ایم؟ به تعبیر رهبر، انفجار اطلاعات از انقلاب صنعتی مهم‌تر بود. دانشگاه پساارتباطات را نمی‌‌توان با روش‌های قبلی اداره کرد. باید عالم به زمان خود باشیم تا در گرداب اشتباهات نیفتیم.»
او در ادامه از راهبردهای پیشنهادی‌اش برای رفع این چالش‌ها گفت. توسعه کیفی به‌ جای توسعه کمی، افزایش یاددهی مهارت از طریق بازنگری در برنامه‌های درسی، بازنگری در استانداردهای آموزش عالی؛ به‌ویژه آیین‌نامه ارتقای هیئت‌‌علمی و افزایش سهم تحقیق و توسعه از تولید ناخالص ملی ازجمله این راهبردها بودند.
سیمایی در نهایت به راهبردهای خود برای رفع و کنترل معضل مهاجرت نخبگان رسید. او عوامل مادی مثل معاش، شغل و درآمد و عوامل غیرمادی مثل احساس تبعیض و نقض کرامت و ناامیدی از آینده را از دلایل مهاجرت دانست و در این‌‌باره گفت: «ما باید این سوءتفاهم‌ها را برطرف کنیم. یکی از راه‌های جذب و حفظ نخبگان، تسهیل فرایند جذب آنها در دستگاه‌های علمی و اجرایی است که از اولویت‌های ماست.»

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/udzt
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.