کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
«100 استارتآپ» این بار رویداد سرمایهگذاری «سکوی پرتاب بلاکچین» را با حضور تعدادی از بازیگران اصلی حوزه بلاکچین برگزار کرد. از بین 80 تیمی که در این رویداد ثبتنام کرده بودند، هشت تیم این فرصت را به دست آوردند تا ایدهها و دستاوردهای خود را به سرمایهگذارهای شرکتکننده در این رویداد که مجموعههای «100 استارتآپ»، «نوبیتکس»، «اکتا»، «جیبیت» و «مدیریت ثروت ستاران» بودند، ارائه کنند.
عرفان عزیزپور، مدیر اجرایی مجموعه 100 استارتآپ درباره هدف برگزاری این رویداد به کارنگ گفت: «ما در رویدادهای تخصصیمان دو هدف را دنبال میکنیم. یکی از این اهداف سرمایهگذاری روی سید استیج است. زیرا میخواهیم تیمهای خوبی را در پرتفویمان برای جذب سرمایه در راند بعدی داشته باشیم. نکته دیگری که همیشه مدنظر ماست، گسترش اکوسیستم است و در رویدادهایمان همه فعالان آن حوزه را اعم از سرمایهگذاران و شتابدهندهها و مجموعههایی که در زمینه آموزش در حوزه بلاکچین فعالیت میِکنند، دعوت میکنیم.»
در بخش اول این رویداد تیمها ایدههای خودشان را به داورها ارائه کرده و در نهایت تیمهای لابلاک، بلاکچین بلورین و کندل موفق به جذب سرمایه شدند. مدیر اجرایی این برنامه گفته است در صورت ظرفیت و آمادگی تیمها، این امکان وجود دارد که چنین رویدادهایی در فاصله زمانی کمتر از یک سال نیز برگزار شوند
میخواهیم پیشرو باشیم
امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس، نیز درباره ورود این مجموعه به سرمایهگذاری روی کسبوکارهای حوزه بلاکچین گفت: «اول از همه هدف ما این است که از کسبوکارها و تیمهایی که در فضای بلاکچین و رمزارزها فعالیت میکنند، حمایت کنیم، زیرا این تیمها مکمل زنجیره ارزشی هستند که نوبیتکس میتواند خلق کند. تلاش ما پذیرش هرچه بیشتر حوزه بلاکچین و رمزارزها در سطح کشور است زیرا باور داریم این حوزه میتواند مزایای زیادی برای اقتصاد ما داشته باشد، بهخصوص در شرایطی که کشور ما تحتتأثیر تحریمهای سنگین است. از آنجا که نوبیتکس قصد دارد در آینده یکی از بازیگران پیشرو حوزه بلاکچین و رمزارزها در سطح منطقه باشد، طبیعتا به تیمهای خوب و منابع انسانی نخبه نیاز دارد. رویدادهای اینچنینی امکانی هستند که ما بتوانیم تیمهایی را که در مراحل اولیه فعالیتشان هستند، شناسایی کنیم و با در اختیار قرار دادن تجربهمان و مقداری سرمایه، هم به رشد تیمها کمک کنیم و هم بتوانیم به اهداف خودمان که پیشرو بودن در حوزه بلاکچین است، برسیم.»
نباید از کشورهای همسایه عقب بمانیم
مدیرعامل نوبیتکس درباره علت تمرکز بیشتر کسبوکارهای بلاکچینی روی حوزه رمزارزها هم تاکید کرد: «بخش عمدهای از پول در قسمت رمزارزها و دادوستد آنها جریان دارد و همین باعث میشود کسبوکارهای بیشتری بخواهند در این حوزه شکل بگیرند. اما نوآوریهایی که در سایر حوزههای بلاکچین قابلیت سرمایهگذاری دارند، از جمله حوزههای زیرساختی و… زمینههایی کاربردی هستند که میتوانند بلاکچین را مثل یک زیرساخت اساسی در سطح دنیا مطرح بکنند. بنابراین توصیه من این است که علاوه بر حوزه رمزارزها، سرمایهگذاریها به سمتی برود که بتواند ایران را در دنیا شاخص و پیشرو کند. حداقل نباید از کشورهای همسایه مثل ترکیه، امارات، بحرین و… که به محصولات خوبی در این حوزه دست پیدا کردهاند، عقب بمانیم.»
مراقب مهاجرت نخبگان باشیم
با وجود آنکه روند محبوبیت بلاکچین در دنیا به ایران نیز سرایت کرده و تیمهای کوچک و بزرگ زیادی به سمت استفاده از این تکنولوژی حرکت میکنند، اما همچنان رگولاتور نتوانسته دست به تنظیمگری مناسبی در این فضا بزند. راد در این باره معتقد است: «رگولاتوری مشکل بزرگی در حوزه رمزارزها بوده و حالا متأسفانه طرحهایی مطرح است که نهتنها حوزه رمزارزها، بلکه کلیه کسبوکارهای فضای مجازی را تهدید میکند. از جمله همین طرح صیانت از فضای مجازی که اگر به همین شکلی که الان ارائه شده پیاده شود، کسبوکارهای حوزه رمزارز دیگر جای ماندن و کار کردن در ایران را نخواهند داشت. ولی امیدواریم همانطور که پیش از این از طریق تعامل از بروز برخی بحرانها جلوگیری کردهایم، بتوانیم از این چالش هم گذر کنیم.»
او گفت در شرایطی که کشور امارات به برنامهنویسان ایرانی ویزای طلایی میدهد که آنها را به اقامت و کار در کشور خود جذب کند، تصویب چنین طرحهایی آینده روشنی را پیش رویمان نخواهد گذاشت.