کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. رسانهای که نسخه چاپی آن هر هفته شنبهها منتشر میشود و وبسایت و شبکههای اجتماعیاش هر ساعت، اخبار و تحولات این بخش از اقتصاد را پوشش میدهند. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
حسن اطاعت / گفته بودم که چندان روی تفاوتهای نسخه عربی وبسامیت با نسخه غربی آن تمرکز نخواهم کرد، ولی برخی تفاوتها چنان چشمگیر هستند که نمیتوان از آنها بیتوجه گذشت. یکی از بارزترین تفاوتها، حضور دولتیهاست.
در لیسبون هم البته دولتیها حضور داشتند و هرساله، رویداد را نخستوزیر پرتغال و شهردار لیسبون افتتاح میکردند، اما اینجا حضورشان از نوع دیگری است: تأمین مالی، ایجاد دسترسیهای ویژه و به رخ کشیدن موقعیت. در هر گوشه از سالن، افرادی با لباس سراپا سفید و براق و تمیز و اتوکشیده بدون حتی یک خط تا، دیده میشوند که کارت «پارتنر» به سینه دارند و عناوینی مانند پرنس و شیخ و امیر را یدک میکشند و حداقل سه نفر همراهیشان میکنند: یک عکاس، یک مترجم و یک دستیار.
در برخی موارد، دستیار و مترجم، یک نفر است و در برخی موارد، انگلیسی بلدند و مترجم ندارند اما عکاس/تصویربردار عضو جداییناپذیر این تیمهاست. زیرا هدف، خودنمایی و به رخ کشیدن فعالیتها و مشارکتهاست. غربیها هم هرچند با این فضا راحت نیستند، اما چون پای پول در میان است، اعتراضی نمیکنند.
قرارداد تأسیس نخستین استودیوی خلاقیت تیکتاک در قطر
امروز برنامه پرسروصدایی برای مبادله قرارداد تأسیس نخستین استودیوی خلاقیت تیکتاک در قطر بین مدیر بخش خاورمیانهای تیکتاک و وزیر ارتباطات قطر برگزار شد. برنامهای پر از عکاس و خبرنگار و خالی از محتوا. هر یک، متن خود را روخوانی کردند و پوشههای خالی را تبادل کردند و عکس گرفتند. پوشهها واقعاً خالی بودند و چیزی هم به امضا نرسید. دقایقی پیش هم شاهزاده خانمی از عربستان کنفرانس مطبوعاتی داشت و دیروز ملکه عمان در سالن اصلی سخنرانی کرد. اما هرچه هست، خیلی بهتر از وضعیت ماست. اینها پول و هدف و برنامه دارند و در حال ساخت آینده هستند. این وسط چهار تا عکس هم میگیرند.
یکهتازی نیروهای امنیتی قطر در وبسامیت هنگام حضور دولتیها
یکی دیگر از تفاوتها، که برای ما بسیار آشناست، یکهتازی نیروهای امنیتی هنگام حضور مقامات دولتی است. شب افتتاحیه، در مدتی که نخستوزیر مشغول بازدید از سالن بود، تمام دسترسیها را بستند و کسی را راه ندادند. ما هم که کارت دسترسی ویژه داشتیم با نیم ساعت تأخیر وارد شدیم. البته یک افسر امنیتی پس از ورود یک خانم فرانسوی که لباسی تقریباً نامتعارف داشت، تشخیص داد که باید همان دسترسی را هم ببندد و خطاب به مأمورانش گفت: خلاص! و آنها بلافاصله در را بستند. یادش بهخیر در نمایشگاه سبیت در آلمان، خانم آنگلا مرکل، در کنار بازدیدکنندگان عادی و با تیم محدودی از همراهان، نمایشگاه را بازدید میکرد.
تفاوت دیگر، سطح پذیرایی است. بخش نمایشگاه و کنفرانس که طبق پروتکل عادی وبسامیت پذیرایی ندارد، اما در بخش سخنرانان و مهمانان، که قاعدتاً همراه با پذیرایی است، سنگ تمام گذاشتهاند. در لیسبون، اتاق پذیرایی جدا بود و فقط برای صبحانه و ناهار باز میشد و پذیرایی هم خوب و معمولی بود ولی اینجا، پذیرایی در داخل همین اتاق سخنرانها و مهمانهاست و به طور دائم فراهم و خیلی هم مفصل است.
ما رقابت نمیکنیم، ما بهترین هستیم
مانند هر کشور دیگری، اینجا هم در هر یک از زمینههای فناوری، نهایتاً یک یا دو استارتاپ به مرحله راهبری بازار میرسند و بقیه یک رشد عادی را تجربه میکنند. در زمینه دلیوری، «اسنونو» به چنین موقعیتی رسیده است و امروز، «حامد الحجیری» (مدیرعامل) برنامههای بلندپروازانهای برای توسعه فعالیتهای آن اعلام کرد. برنامههایی که کمترین ارتباط را به لجستیک و دلیوری دارند و به نوعی مشارکت در توسعه زیرساختهای حملونقل کشور محسوب میشوند.
دیروز یکی از دوستان، به موقعیت ویژه ورزش در بین انواع سرمایهگذاریهای اقتصادی قطر اشاره میکرد؛ مانند برگزاری جام جهانی و بازیهای آسیایی. امروز خانم «مریم فرید» قهرمان دوومیدانی قطر، با تسلط ویژهای به زبان انگلیسی، به صراحت اعلام کرد که «ما رقابت نمیکنیم، ما بهترین هستیم.»
وی معتقد است که بهعنوان یک زن مسلمان باحجاب، نهتنها هیچ محدودیتی در هیچ زمینهای نداشته، بلکه حتی بیشتر از آقایان مورد توجه قرار گرفته است. روزی که تیم فوتبال قطر، ایران را شکست داد، جواد خیابانی و بسیاری تحلیلگران دیگر به مقایسه دردناک ایران و قطر پرداختند و اینکه حتی اندازه یک استان ایران نیست و سه میلیون جمعیت دارد که قسمت اعظم آن مهاجر هستند، درآمدش از گاز است که در آن سهم ایران را میدزدد و شونصد تا هواپیمای نو دارد و زمانی که توپ پلاستیکی نداشتند ما قهرمان آسیا بودیم و… . به نظر من این مقایسه معالفارق است. قطر کشور کوچکی است که بدون هیچ پشتوانه تاریخی و فرهنگی و اقتصادی قابل افتخار، فقط از راه تعامل با دنیا، مسیر توسعه را پیش گرفته است. ما اساساً چنین قصدی نداریم و حتی آن را نقد میکنیم؛ پس خلایق هر چه لایق.
گزارشهای دیگر حسن اطاعت از قطر وبسامیت ۲۰۲۴ را میتوانید اینجا بخوانید.
گزارش دست اول و فوقالعادهای بود. نگاهی از نزدیک. بسیار عالی.