کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

هم‌آوا هنوز زنده است؟

معاون نوآوری هم‌آوا: سعی کردیم موتور سرمایه‌گذاری‌مان را به‌طور کامل خاموش نکنیم

گروه سرمایه‌گذاری هم‌آوا به‌تازگی روی استارتاپ «معتمد» سرمایه‌گذاری کرده است. معتمد یک استارتاپ حقوقی است که برخی از خدمات خود را با تکیه‌بر فناوری تازه هوش مصنوعی ارائه می‌دهد.

هم‌آوا در سال‌های اخیر نسبت به گذشته خود حضور کم‌رنگی در حوزه سرمایه‌گذاری خطرپذیر داشته است. به گفته سهیل عباسی، معاون نوآوری و کارآفرینی کارخانه نوآوری هم‌آوا، سرمایه‌گذاری‌های اخیر این گروه، گرچه کمتر از گذشته بوده، اما به خاطر اتفاقاتی که برای کارخانه نوآوری هم‌آوا افتاد، زیر سایه خبری آن قرار گرفت و دیده نشد.


ماجرای سرمایه‌گذاری هم‌آوا روی معتمد


هم‌آوا بعد از مدتی کم‌رنگ بودن در دنیای سرمایه‌گذاری خطرپذیر، تصمیم گرفت روی پلتفرم حقوقی معتمد سرمایه‌گذاری کند. سهیل عباسی دلیل این شرکت برای سرمایه‌گذاری اخیر خود را این‌طور توضیح داد: «هم‌آوا برای هر یک از تصمیمات سرمایه‌گذاری خود یک فرایند مشخص و مدون دارد. کار سرمایه‌گذاری با عبور از لایه‌های مختلف غربالگری می‌شود و براساس برخی از شاخص‌ها تصمیم‌گیری می‌کنیم.»

او ادامه داد: «تیم معتمد توانست از غربالگری‌های ما عبور کند. البته حدود دو ماه با تیم مذکور مذاکره کردیم و راهنمایی‌هایی را به آنها ارائه دادیم تا مشکلات باقی‌مانده هم حل شود و هرچه بیشتر به شاخص‌های مدنظر ما نزدیک شوند.»


وجه تمایز معتمد، فعالیت روی ترند هوش مصنوعی است


معاون نوآوری و کارآفرینی کارخانه نوآوری هم‌آوا حضور هوش مصنوعی در معتمد را نکته‌ مثبتی برای این پلتفرم دانست و گفت: «وقتی به معتمد در جایگاه یک کسب‌وکار نگاه می‌کنیم، می بینیم که فعالیت این پلتفرم روی ترند هوش مصنوعی انجام می‌شود. از سوی دیگر حوزه حقوقی، حوزه‌ای است که خیلی در کشور به آن توجه نشده است. ترکیب فناوری هوش مصنوعی و موضوع حقوقی پلتفرم برای هم‌آوا جالب بود. البته این پلتفرم تیم بسیار خوب و بنیان‌گذاران متعهدی دارد.»

عباسی تیم معتمد را بسیار آموزش‌پذیر خواند و گفت: «این موضوع یکی از نکات مثبت و مهم برای جلب توجه سرمایه‌گذار است. هم‌آوا پیش‌بینی می‌کند که معتمد در ‌زمان کوتاهی بتواند محصولش را ارتقا دهد و به بازار بزرگ‌تری وارد شود.»

 قبل از ظهور تیم معتمد، یک پلتفرم دیگر در دنیای نوآورانه حقوقی حضور داشت که تبدیل به نامی آشنا در این زمینه شده است؛ پلتفرم وینداد از پیشتازان نوآوری در حوزه حقوقی است.

عباسی درباره تفاوت بین وینداد و معتمد اظهار کرد: «پلتفرم وینداد از سرمایه‌گذاری‌های آواتک بود که جزو مجموعه‌های تشکیل‌دهنده هم‌آوا است. وینداد نیز یک تیم قوی داشت و خوشبختانه اکنون هم در کار خود حرفه‌ای هستند. اما با توجه به تغییرات و ترند نوآوری و فناوری در دنیا، هم‌آوا به این نتیجه رسیده که نوآوری در حوزه حقوقی مغفول مانده است.»

به گفته معاون نوآوری و کارآفرینی کارخانه نوآوری هم‌آوا، حتی زمانی هم که روی وینداد سرمایه‌گذاری انجام شد، بسیاری از مراجع مانند دفاتر وکالت خیلی تعجب کردند، زیرا این امکان را نمی‌دادند که بتوان روندهای حقوقی را اینترنتی انجام داد. اما وینداد در آن زمان بسیار پیشتازانه عمل کرد.

او درباره معتمد نیز گفت: «اکنون زمان آن است که یک تحول دیگر در حوزه نوآوری در حقوق اتفاق بیفتد و با استفاده از ابزارهای نوینی مانند هوش مصنوعی بتوانیم محصول تازه‌ای ارائه دهیم. معتمد امکان استفاده از اطلاعات حقوقی را برای کاربر معمولی فراهم کرده است. برای مثال فرد می‌تواند به‌راحتی از قوانین قولنامه خانه یا ماشین مطلع شود؛ بدون اینکه هزینه هنگفتی برای دریافت مشاوره بپردازد.»

عباسی درباره مزیت هوش مصنوعی در معتمد گفت: «ماهیت هوش مصنوعی و آموزش آن به‌وسیله اطلاعات حقوقی که به مرور زمان جمع‌آوری می‌شود، باعث می‌شود قراردادهای اصولی نوشته شود تا کاربران در روز ایجاد اختلاف بتوانند مشکلات را با راحتی بیشتری حل کنند.»


در سال ۱۴۰۳ روی پنج استارتاپ سرمایه‌گذاری خواهیم کرد


همان‌طور که گفته شد، هم‌آوا نسبت به گذشته خود سرمایه‌گذاری‌های کمتری داشته، اما به گفته معاون نوآوری و کارآفرینی کارخانه نوآوری هم‌آوا، موتور سرمایه‌گذاری این شرکت هیچ‌گاه خاموش نشده است.

عباسی با اشاره به سرمایه‌گذاری‌های اخیر هم‌آوا بیان کرد: «هم‌آوا در سال ۱۴۰۲ تعداد ۱۱ تیم را وارد مراحل شکل‌دهی کرد که روی دو تیم سرمایه‌گذاری شد. «ویپان» و «بایولب» تیم‌هایی بودند که روی آنها سرمایه‌گذاری کردیم و هر دو بسیار خوب هستند.»

او ادامه داد: «در سال‌های قبل هم با سرمایه‌گذاری روی شش تیم، تلاش کردیم موتور سرمایه‌گذاری خود را کاملاً خاموش نکنیم. در یک برهه زمانی چون ورودی مناسب و تیم‌های مناسب وجود نداشت، مجبور شدیم کمی صبر کنیم. برای مثال اگر هر سال روی ۲۰ تیم سرمایه‌گذاری می‌کردیم، در سال ۱۴۰۱ فقط روی شش تیم سرمایه‌گذاری کردیم و سال گذشته هم دو تیم را به سرانجام رساندیم. امیدواریم امسال نیز روی پنج تیم سرمایه‌گذاری کنیم.»


دشواری‌های هم‌آوا در یافتن تیم‌هایی برای سرمایه‌گذاری


معاون نوآوری و کارآفرینی کارخانه نوآوری هم‌آوا درباره نحوه سرمایه‌گذاری‌های آینده این مجموعه گفت: «استراتژی‌های سرمایه‌گذاری در هم‌آوا به نحوی پیش رفته که سرمایه‌گذاری‌های تخصصی‌تر و آینده‌نگرانه‌تر انجام دهد. قصد داریم روی تیم‌هایی تمرکز کنیم که های‌تک هستند و در لبه‌های فناوری فعالیت می‌کنند و از جانب دیگر در لبه‌های کسب‌وکاری نیز فعال‌اند. البته که یافتن تیم‌هایی با این ویژگی‌ها سخت است.»

 به گفته عباسی، عوامل متعددی در کمتر شدن سرمایه‌گذاری‌های هم‌آوا دخیل بوده است. برخی از این عوامل ارتباط مستقیمی با موقعیت سرمایه‌گذار ندارد و بیشتر مربوط به اوضاع استارتاپی کشور است.

او درباره برخی از این دلایل گفت: «با کم‌شدن استعداد در حوزه استارتاپی هم روبه‌رو هستیم. این اتفاق حاصل افزایش مهاجرت و مشکلات اقتصادی است که باعث شده تیم‌های زیادی به شتاب‌دهنده درخواست ندهند.»

معاون نوآوری و کارآفرینی کارخانه نوآوری هم‌آوا در ادامه بیان کرد: «می‌‌توان گفت سرمایه‌گذاری روی معتمد یک شروع دوباره برای هم‌آوا است؛ البته با توجه به اینکه هر شروع مجددی منابع جدیدی هم می‌طلبد، هم‌آوا خوشبختانه با پارتنرهای مختلفی برای جذب منابع مذاکره کرده که به نتایج خوبی هم رسیده و در نتیجه سرمایه‌گذاری‌های سال بعد را تضمین می‌کند.»


سایه اتفاقات کارخانه نوآوری آزادی بر سر هم‌آوا


کارخانه نوآوری آزادی که محل تجمع استارتاپ‌های تازه‌کار بود، به‌وسیله هم‌آوا با اجاره کارخانه الکترودسازی «اما» تأسیس شد. سال گذشته مالک کارخانه و شرکت هم‌آوا بر سر تمدید قرارداد ملک به مشکل برخوردند. حال به اعتقاد سهیل عباسی، برخی سرمایه‌گذاری‌های هم‌آوا زیر سایه اتفاقات کارخانه نوآوری آزادی قرار گرفته است.

عباسی در این‌باره گفت: «یکی از دلایلی که سرمایه‌گذاری‌های هم‌آوا در سال گذشته خیلی رسانه‌ای نشد، مسئله کارخانه نوآوری آزادی بود که سرمایه‌گذاری‌های هم‌آوا را زیر سایه اخبار خود قرار داد. خوشبختانه از این موضوع فاصله گرفته‌ایم و اوضاع ثبات بیشتری دارد.»


قانون جهش تولید؛ انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری‌های جدید


سهیل عباسی در پایان گفت: «به این نتیجه رسیده‌ایم که دوباره برای سرمایه‌گذاری‌های جدید برنامه‌ریزی کنیم. قانون جهش تولید دانش‌بنیان نیز یکی از دلایلی بود که ما را به انجام سرمایه‌گذاری‌های تازه تشویق کرد. زیرا به کمک این قانون، دریافت بسیاری از حمایت‌ها در قالب اعتبار مالیاتی برای شرکت‌های بزرگ امکان‌پذیر می‌‌شود.»

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/mksq
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.