کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

کاهش پرداخت تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکت‌های دانش بنیان / تسهیلات پرداختی امسال از ۴ هزار به ۳ هزار میلیارد تومان رسید

طبق اعلام صندوق نوآوری شکوفایی امسال و تا پایان آذر  ۳ هزار و ۱۸۸ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده است که این میزان نسبت به سال ۱۴۰۰ و  ۱۳۹۹ کاهش قابل توجه داشته است. در سال ۱۴۰۰ میزان تسهیلات پرداختی صندوق برابر با ۴ هزار و ۹۱۶ میلیارد تومان بوده که نسبت به امسال کاهش تقریبا ۵۴ درصدی را نشان می‌دهد.

به گزارش کارنگ، هرچند صندوق نوآوری و شکوفایی در سال ۱۳۹۲ تاسیس شده اما به صورت جدی این صندوق از نیمه دوم سال ۱۳۹۷ به بعد با بهره‌گیری از ظرفیت تمام نهادهای فعال در زیست‌بوم نوآوری و روش‌های تامین مالی نوین و اهرمی‌سازی منابع، نسبت به شکل‌دهی و حمایت از نظام تامین مالی نوآوری اقدام کرده است. در این دوره ۳۲ هزار و ۵۲۱ میلیارد تومان انوع تسهیلات و خدمات مالی به شرکت‌های دانش‌بنیان در سراسر کشور ارائه شده است.

این صندوق از آذر ماه ۱۳۹۷ به بعد ۸ هزار و ۱۲۲ فقره قرارداد بسته است که حجم این قراردادها ۱۶ هزار و ۷۱۵ میلیارد تومان بوده و از این میزان ۱۵ هزار ۳۹۹ میلیارد تومان پرداخت شده است.


کاهش میزان مبلغ ضمانت‌نامه‌ها


بخشی از حمایت‌های صندوق نوآوری و شکوفایی از شرکت‌های دانش‌بنیان از طریق ضمانت‌نامه انجام می‌شود. طبق گزارش این صندوق، از آذر ماه ۱۳۹۷ تا پایان آذر ۱۴۰۱ ، صندوق ۴ هزار و ۴۱۷ فقره ضمانت‌نامه به مبلغ ۹ هزار و ۷۶۹ میلیارد تومان از طریق بانک‌های عامل صادر کرده است.

صندوق می‌گوید با دریافت این ضمانت‌نامه‌ها شرکت‌های دانش‌بنیان موفق به انعقاد بیش از ۴۸ هزارو ۸۴۵ میلیارد تومان قرارداد با دستگاه‌های اجرایی و کارفرمایان دولتی شدند.

میزان مبلغ ضمانت‌نامه‌ها هم در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال گذشته کاهش داشته است. در حالی که تا پایان آذر سال جاری تنها ۲ هزار ۶۰۷ میلیارد تومان مبلغ ضمانت‌نامه‌ها اعلام شده این عدد در سال ۱۴۰۰ برابر با ۳ هزار و ۴۷۶ میلیارد تومان بوده است.


تغییر در نحوه سرمایه‌گذاری


یکی دیگر از حمایت‌های صندوق از شرکت‌های دانش‌بنیان از طریق سرمایه‌گذاری انجام می‌شود. این صندوق اعلام می‌کند با بازنگری در مدل سرمایه‌گذاری مستقیم مدل هم سرمایه‌گذاری، توسعه نهادهای تخصصی و تسهیل انتشار صکوک نوآوری را جایگزین آن کرده است. طبق این گزارش در دو سال گذشته پس از بازنگری و طراحی مدل‌ها، ۱۶۱ طرح هم‌سرمایه‌گذاری (با همکاری ۲۸ صندوق و ۲۷ شتابدهنده عامل)، تاسیس ۱۹ صندوق جسورانه و خصوصی بورسی و یک شرکت سهامی عام پروژه و یک شرکت سرمایه‌گذاری سهامی عام تصویب شده است.

با رویکرد جدید صندوق در سرمایه‌گذاری اعلام شده که در سال ۱۴۰۱، ۲ هزار و ۷۲۷ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری انجام شده که از این مبلغ تنها ۱۶ درصد آن یعنی معادل ۴۴۵ میلیارد تومان، تعهد نقدی صندوق بوده و ۲ هزار و ۲۸۲ میلیارد تومان از منابعی بوده که از سایرین جذب شده است.

همچنین از تعداد ۲۴۱ طرح ارسال شده به صندوق، با مشارکت ۲۸ صندوق پژوهش و فناوری، ۹۶ طرح مصوب شده و اعتباری معاددل ۹۰۵ میلیارد تومان به صندوق‌های عامل برای سرمایه‌گذاری تخصیص یافته است.

صندوق شکوفایی و نوآوری یادآور شده که پیش از حضور این صندوق در بازار سرمایه، ۱۱ صندوق جسورانه و خصوصی با سرمایه ۱۳ هزار ۵۵ میلیارد تومانی فعالیت می‌کردند که با مشارکت صندوق نوآوری و شکوفایی در تاسیس این صندوق‌ها، سرمایه در اختیار آنها به رقمی بالای ۵ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان رسیده است.


تلاش برای برقراری عدالت


در کنار سرمایه‌گذاری، شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند از خدمات توانمندسازی صندوق نیز استفاده کنند. این خدمات توانمندسازی شامل آموزش و مشاوره تا حفاظت از مالکیت فکری، دریافت استانداردها، تاییدیه‌ها و گواهینامه‌ها، رویدادهای به‌هم‌رسانی، حضور در نمایشگاه‌های داخلی و خارجی و اعزام و پذیرش هیئت‌های تجاری می‌شود.

صندوق اعلام کرده که ۳۶.۷ میلیارد تومان حمایت بلاعوض در سال ۱۴۰۱ برای ۵ هزار و ۳۹۰ درخواست شرکت‌های دانش‌بنیان پرداخت شده است.

طبق این گزارش تاکنون ۱۳۹ میلیارد تومان تسهیلات برای ۱۳ فضای نوآوری تصویب شده که از آن جمله کارخانه‌های نوآوری استان‌های فارس، تهران، یزد، گلستان و کرمانشاه هستند.

یکی از بارزترین کارهایی که صندوق نوآوری و شکوفایی اعلام می‌کند انجام داده توسعه صندوق‌های پژوهش‌ و فناوری است. طبق این گزارش حالا همه استان‌های کشور دارای صندوق‌های پژوهش و فناوری شده‌اند و سرمایه آنها به مبلغ هزار و ۳۷۲ میلیارد تومان رسیده است.

طبق این گزارش با هدف ارتقای عدالت در توزیع خدمات صندوق در استان‌ها با اقدامات مختلف، ضریب نفوذ صندوق که عبارت است از نسبت تعداد شرکت‌های برخوردار از خدمات صندوق به کل شرکت‌های دانش‌بنیان در استان‌ها از آذر ۹۷ به بعد، در سراسر کشور به صورت میانگین ۳۱ رشد داشته و به میانگین ۶۲ درصد رسیده است.

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/tutu
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.