کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
اتاق بازرگانی تهران گفته خسارت ناشی از قطعی و فیلترینگ اینترنت در یک ماه چیزی حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان است. عدهای به دقیقه این خسارت را حساب کرده و به عدد دو میلیارد تومان در هر دقیقه رسیدهاند. عدهای هم میگویند بیش از ۴۰۰ هزار کسبوکار در بستر اینستاگرام فعالاند و در یک ماه گذشته آسیبهای جدیای دیدهاند. برخی دیگر، آمارهای اینستاگرام را تا ۹ میلیون اشتغال هم برآورد کردهاند. آمارهای دیگری هم مطرح شده از اینکه سه میلیون کسبوکار ایرانی در اینستاگرام فعالیت دارند و در برآورد خسارتهای ناشی از فیلتر شدن این شبکه اجتماعی باید این عدد را مدنظر قرار داد.
معاون وزیر صمت اما میگوید فقط سه درصد کسبوکارهای تجارت الکترونیک، اینستاگرامی هستند و نباید درباره آمارهای آن آدرس غلط داد! البته او تأکید کرده باید برای مشکل فعلی بهدنبال راهکار اصولی بود، اما به نظر میرسد مقصود او بیشتر بر رونقدادن به پلتفرمهای داخلی در این روزها متمرکز است تا حل مشکلات کسبوکارهای آسیبدیده.
نکته مهم در این ماجرا این است که اصل مسئله را نباید گم کرد. به عبارتی هر عددی را مبنا قرار دهیم، موضوع اساسی این است که بخشی از اقتصاد دیجیتال کشور در همین یک ماه گذشته کاملاً متوقف شده است. اینکه بنشینیم و بر سر عدد چانهزنی کنیم، به انحرافبردن اصل موضوع است. نکته دیگر اینکه مسئول درست یا نادرستبودن آمار کشور، آن هم در یک اقتصاد مهم همچون تجارت الکترونیک، دستگاههای عریضوطویلی به نام سازمان توسعه تجارت و مرکز آمار کشورند که آنها باید پاسخگو باشند چرا در همه این سالها آمارهای دقیق، همراه با جزئیات و با مشخصکردن روشهای آماری و چگونگی جمعآوری دادهها، منتشر نکردهاند. نه اینکه در این روزها که کسبوکارها در حال نابودیاند، بر سر آنها و فعالان صنفیشان بکوبیم که «عدد بده»؛ یا چرا آمارهایتان با یکدیگر یا با آنچه ما میگوییم، همخوانی ندارد!
گزارش این شماره کارنگ نشان میدهد که تقریباً فروش همه کسبوکارهای اینستاگرامی به صفر رسیده است. هزاران کسبوکار ریزودرشت دیگر که از این شبکه اجتماعی بهعنوان بازوی بازاریابی خود استفاده میکردهاند هم بهشدت آسیب و خسارت دیدهاند. اینها واقعیتهای پیش چشممان هستند و رفتن بهدنبال آفسایدگیری از عددها صرفاً فرار به جلوست. وقتی پلتفرمی مانند پادرو که کار تخصصیاش تجارت اجتماعی معطوف به اینستاگرام است، همین چند ماه پیش گفته بیش از ۴۰۰ هزار کسبوکار اینستاگرامی داریم، اکنون میتوانیم بگوییم همین تعداد کسبوکار در خطر نابودیاند. مابقی ماجرا سفسطهکردن و بازی با واژههاست!