کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

احتمال اعمال محدودیت د‌ر اینترنت ترکیه به خاطر دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری / استفاده از فیلترشکن در ترکیه افزایش یافت

ثریا حقی / با نزدیک شدن به دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه، کارشناسان احتمال می‌دهند که مقامات این کشور برای سانسور اینترنت و اعمال برخی محدودیت‌ها در حال آماده‌باش باشند.

پروتون وی‌پی‌ان (Proton VPN) یکی از ارائه‌دهندگان خدمات وی‌پی‌ان در ترکیه است که تا قبل از فرارسیدن انتخابات فروش زیادی داشته و حساب‌های کاربری زیادی را برای کاربران این کشور تمدید یا فعال کرده است. این در حالی است که این ارائه‌دهنده، به وب‌سایت خبری تک‌رادر (TechRadar) نیز اطلاع داده که حجم حساب‌های کاربری کاربران ترکیه به‌شدت طی روزهای اخیر رو به افزایش بوده و بسیاری از کاربران، با دادن احتمال فیلترینگ گسترده اقدام به تهیه فیلترشکن کرده‌اند.

از آنجا که رئیس‌جمهوری فعلی ترکیه، رجب طیب اردوغان سابقه چندان جالبی در کنترل اینترنت ندارد و بارها اتفاق افتاده که آن را سانسور یا محدود کند، چنین احتمالی چندان هم دور از انتظار نخواهد بود.

به گزارش وب‌سایت سرف‌شارک (SurfShark) ترکیه چهارمین کشور آسیا از نظر محدودیت‌ و فیلترینگ اینترنت است و احتمال اینکه ناآرامی‌ها و جریانات سیاسی پس از دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری در این کشور منجر به فیلتر شدن شبکه‌های اجتماعی و قطعی اینترنت شود بسیار زیاد است.

داده‌های منتشرشده توسط نت‌بلاکس (NetBlocks) هم نشان می‌دهد که از سال ۲۰۱۶ میلادی تاکنون، جمعاً حدود ۲۰ رویداد قطعی اینترنت یا سانسور در مقیاس ملی توسط دولت ترکیه صورت گرفته و انتخابات فردا نیز می‌تواند زمینه‌ساز محدودیت‌ها و سانسورهای گسترده در این کشور باشد.

دسترسی به پلتفرم‌های پیام‌رسان محبوب در ترکیه طی سال‌های اخیر بارها دچار محدودیت شده که آخرین مورد آن به فیلتر توییتر در خلال زلزله ششم فوریه و پس از آن، فیلتر معروف‌ترین و محبوب‌ترین شبکه اجتماعی ترکیه تحت عنوان اکسی سوزلوک (Eksi Sozluk) در آستانه دور نخست انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور برمی‌گردد. پلتفرم‌های محبوبی مانند فیسبوک، توییتر و یوتیوب سابقه چندین‌بار فیلتر و محدودیت را دارند و پس از دور اول انتخابات نیز برخی محتواها در این شبکه‌های اجتماعی از دسترس خارج شده بود.

ایزیک ماتر (Isik Mater)، مدیر تحقیقات نت‌بلاکس که در حال حاضر در ترکیه استقرار دارد تا فرایند انتخابات ریاست‌جمهوری و اتصال اینترنت و پلتفرم‌های اجتماعی در این کشور را رصد کند معتقد است: «مردم ترکیه به بهترین‌ها امیدوارند، اما در عین حال منتظر بدترین‌ها هم هستند… به همین دلیل با جست‌وجوی کانال‌های جایگزین سعی دارند برای اختلالات احتمالی پیش رو آماده شوند تا اطمینان حاصل کنند که به منابع خبری موثق دسترسی خواهند داشت.»

این نکته را نیز نباید فراموش کرد که دور نخست انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه، با نتایجی بسیار نزدیک به هم و تنگاتنگ به پایان رسیده و تقریباً نمی‌توان نتیجه احتمالی این دور از رقابت‌ را حدس زد و این در حالی است که برنده این دور، زمام پنج سال آتی کشور را در دست خواهد داشت. به همین علت در صورت اعمال محدودیت، به احتمال زیاد با محدودیت‌هایی سنگین و به مراتب شدیدتر از قبل مواجه خواهیم بود.

رئیس‌جمهور فعلی ترکیه، اردوغان، بیست سال است که بر این کشور حکومت می‌کند و قدرت زیادی دارد و این در حالی است که کمال قلیچدار اوغلو نیز از حمایت شش حزب متحد برخوردار است. این دو نامزد دور نخست انتخابات را به ترتیب با درصد آرای ۴۹.۵ و ۴۴.۹ درصد پشت سر گذاشته‌اند.

به گفته ایزیک ماتر «در حال حاضر جو کنونی کشور بسیار ناآرام است. صرف‌نظر از اینکه چه کسی پیروز انتخابات خواهد بود، آنها وارث چالش‌های متعددی از جمله مبارزات اقتصادی، بحران بشری در مناطق زلزله‌زده و همین‌طور بحران پناهندگان خواهند بود.»

نه‌تنها مردم ترکیه، که بسیاری از مردم کشورهای همسایه از جمله ایران مشتاقانه منتظر مشخص شدن نتیجه این انتخابات هستند؛ چراکه نتیجه این دور تعیین‌کننده، سرنوشت کشور طی سال‌های آتی خواهد بود و دسترسی به اطلاعات نیز بخش قابل توجهی از آن است.

در راستای همین دسترسی به اطلاعات نیز ظاهراً کاربران اینترنت ترکیه سعی دارند قبل از اعمال محدودیت‌‌ها، با دریافت وی‌پی‌ان‌های قابل اعتماد از ارائه‌دهندگان وی‌پی‌ان دسترسی خود به اطلاعات موثق را تضمین کنند. یکی از سخنگویان پروتون وی‌پی‌ان اذعان داشته که ثبت‌نام‌ها برای دریافت وی‌پی‌ان از این شرکت، طی این دور از انتخابات اندکی متفاوت‌تر و استقبال‌ها بسیار بیشتر بوده است.

این سخنگو مدعی شده: «جریان در مورد این دور از انتخابات اندکی غیرعادی است؛ چراکه ما شاهد افزایش قابل توجهی در ثبت‌نام‌ها – ۴۴ هزار ثبت‌نام روزانه – بوده‌ایم که اوج این رقم طی این سال‌هاست. این بدان معناست که مردم ترکیه خودشان را برای آغاز فرایند سانسور توسط دولت آماده می‌کنند.»

راکیتایت (Racaityte) از سرف‌شارک نیز می‌گوید: «محدودیت احتمالی اینترنت در طول انتخابات می‌تواند مانع از انتشار اطلاعات مهمی که نتیجه انتخابات را شکل می‌دهند، شده و جوهر انتخابات دموکراتیک را تضعیف کند.»

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/8lcw
منبع یاهو
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.