کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

رویداد بررسی آخرین وضعیت و اقدامات انجام‌شده زیست‌بوم مراکز داده و خدمات ابری برگزار شد / اعتباربخشی مراکز داده و خدمات ابری

رویداد بررسی آخرین وضعیت و اقدامات انجام‌شده زیست‌بوم مراکز داده و خدمات ابری، توسط سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران، 23 اسفندماه در محل پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد.

این رویداد با حضور افرادی از بخش دولتی ازجمله حامد منکرسی، معاون سیاست‌گذاری و اعتباربخشی سازمان فناوری اطلاعات ایران و محمد خوانساری، رئیس سازمان فناوری اطلاعات و معاون وزیر ارتباطات انجام شد.

همچنین اعضای سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران ازجمله علی حکیم‌جوادی، رئیس سازمان نصر کشور در این رویداد حضور داشتند.

لازم به ذکر است که در این رویداد به برخی از بازیگران زیست‌بوم مراکز داده و خدمات ابری گواهی‌نامه و شناسنامه اعطا شد.

ارائه شناسنامه به شرکت‌های ارائه‌‌دهنده خدمات ابری، ارائه شناسنامه به مراکز دولتی ارزیابی‌شده، ارائه گواهینامه به ممیزان احراز صلاحیت شده زیرساخت مراکز داده، ارائه گواهینامه به مدرسان احراز صلاحیت شده، ارائه گواهینامه به مراکز آموزشی احراز صلاحیت شده نظام ممیزی و رتبه‌بندی آزمایشگاه‌های مرجع ارزیابی خدمات مراکز داده ازجمله گواهینامه‌ها و شناسنامه‌هایی بود که در این مراسم به زیست‌بوم مراکز داده و خدمات ابری اهدا شد.


همکاری‌های سازمان فناوری اطلاعات و نصر در مصوبه سازمان تنظیم مقررات رادیویی


حامد منکرسی در ابتدای این رویداد گفت: «شاید بتوان گفت این جلسه به نوعی گزارش سالانه از مراکز زیست‌بوم داده تلقی می‌شود. اقداماتی در سال گذشته در حوزه تنظیم‌گری و نظم‌بخشی مراکز داده انجام شد که امیدواریم در سال آینده بتوانیم گزارش این اتفاقات را به‌ صورت ماهانه ارائه دهیم.»

او در ادامه چهارچوب کلی و نظام ممیزی و رتبه‌بندی مراکز داده را که به کمک سازمان نظام صنفی ایجاد شده بود، ارائه داد. به گفته او با این چهارچوب نکات مغفول‌مانده بسیاری در این حوزه مورد توجه قرار خواهند گرفت.

منکرسی درباره این ساختار گفت: «در حقیقت نهاد اعتباربخش و نظم‌دهنده در حوزه مراکز داده و خدمات مرتبط با آن را سازمان فناوری اطلاعات مدیریت می‌کند و ذیل آن نیز از دو بازوی اجرایی و برنامه‌ریزی در قالب بخش خصوصی و پژوهشگران و پژوهشگاه‌های این حوزه کمک گرفته خواهد شد تا الزامات و استانداردهای این حوزه طراحی شوند.»

او در ادامه گفت: «افرادی که به‌عنوان ممیز و ارزیاب و آموزش‌دهنده این حوزه فعالیت می‌کنند باید شناسایی شوند. همچنین آزمایشگاه‌های این حوزه نیز شناسایی و ارزیابی خواهند شد تا حضور فعالانه داشته باشند. مراکز خصوصی نیز که به‌عنوان بازوهای اجرایی ما عمل می‌کنند و ارزیابی‌های فنی را بر اساس استاندارهای جهانی عرضه می‌کنند باید بر اساس چهارچوب‌های در نظر گرفته شده دیده شوند.»

او در ادامه زیست‌بوم مراکز داده را به نمایش گذاشت و در خصوص حوزه‌هایی که بیشترین و کمترین اقدامات درباره آنها در سال گذشته انجام شده توضیحاتی داد.

حامد منکرسی در این‌باره گفت: «در خصوص موارد مکان‌یابی، طراحی، ساخت و راه‌اندازی شاید اقدام شفاف و مشخصی را در گذشته نداشتیم. سعی کردیم با همکاری مرکز تحقیقات مسکن یک نظام را در خصوص موارد اخیر طراحی کنیم.»

منکرسی ادامه داد: «در حوزه بهره‌برداری و خدماتی که در مراکز داده ارائه می‌شود نیز کمتر کار شده بود که اکنون شاهد اعطای گواهی‌نامه‌ها و نتایج ارزیابی شرکت‌هایی هستیم که در حوزه خدمات ابری و مراکز داده فعالیت می‌کنند.»

او در ادامه گفت: «در سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی مصوبه‌ای در حوزه نظم‌بخشی به مراکز داده و زیرساخت‌های مراکز داده در حال بررسی است که سازمان فناوری اطلاعات و سازمان نظام صنفی رایانه‌ای نقش مؤثری در آن خواهند داشت.»


خواستار حداکثر مشارکت سازمان نصر در بحث اعتبارسنجی مراکز داده هستیم


در ادامه این رویداد محمد خوانساری، رئیس سازمان فناوری اطلاعات و معاون وزیر ارتباطات بیان کرد: «تلاش ما در سازمان فناوری اطلاعات این است که از حداکثر مشارکت نظام صنفی رایانه‌ای در برنامه‌های اعتباربخشی استفاده کنیم و این سازمان را یکی از رکن‌های مهم اعتباربخشی در این حوزه می‌دانیم.»

او در ادامه گفت: «حدود دو ماه پیش مصوبه‌ای را برای دستورالعمل سامانه خدمات میزبانی در فضای مجازی داشتیم. بر اساس این مصوبه مراکزی که خدمات ابری ارائه می‌دهند باید الزاماتی را نیز رعایت کنند. وزارت ارتباطات نیز موظف شد این موضوع را پیگیری کند و اگر مجوزی در این راستا نیاز هست، ارائه دهد.»

خوانساری خاطرنشان کرد که تاکنون حدود 15 شرکت که با دستورالعمل فوق هماهنگی دارند شناسایی شده‌اند.

خوانساری گفت: «موضوع زیرساخت‌های ابری از موضوعاتی است که به صورت مصرح در سند اقدام کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات مصوب سال 1399 ذکر شده و بر عهده وزارت اطلاعات گذاشته شده است.»

او ادامه داد: «جنبه‌های دیگر همچون رعایت استانداردهای فنی، تعرفه منصفانه، افزایش کیفی خدمات و حفظ حریم خصوصی و تمام چیزهایی که از نظر مشتریان مراکز خدمات داده مهم هستند ما را ملزم کرد تا در بحث اعتباربخشی فعالیت کنیم.»

خوانساری بیان کرد: «در سال ۱۴۰۱ رتبه‌بندی زیرساخت فیزیکی مراکز داده خصوصی را دنبال کردیم. در سال ۱۴۰۲ نیز رتبه‌بندی زیرساخت فیزیکی مراکز داده خصوصی ادامه پیدا کرد و شناسنامه‌دار شدن مراکز داده دولتی و شرکت‌های خصوصی را هم دنبال کردیم. در سال ۱۴۰۳ به رغم دنبال‌کردن رتبه‌بندی زیرساخت فیزیکی مراکز داده خصوصی و دولتی، رتبه‌بندی خدمات ابری شرکت‌های خصوصی و شناسنامه‌دار کردن قطب‌ها نیز دنبال خواهد شد.»

او اضافه کرد: «در سال ۱۴۰۴ در کنار تمامی موارد ذکرشده، رتبه‌بندی قطب‌ها و پارک‌های فناوری اطلاعات را در دستور کار قرار داده‌ایم.»


تعامل با بخش خصوصی؛ راهی برای توسعه اقتصاد دیجیتال


علی حکیم‌جوادی، رئیس سازمان نصر کشور در این رویداد بیان کرد: «خوشبختانه سازمان فناوری اطلاعات از گذشته جزو نهادهایی بوده که به تعامل با بخش خصوصی علاقه داشته است. امیدوارم در آینده شاهد تعامل بیشتر بخش خصوصی و دولتی باشیم. به نظر من بخش خصوصی شریک حیاتی و حساس دولت در همه کشورهاست. همیشه معتقدم با ظرفیت‌هایی که در بخش دولتی در زیرساخت، قانون، منابع انسانی و مالی وجود دارد و به همراه تعامل با بخش خصوصی، امکان انجام پروژه‌های بزرگ محقق می‌شود.»

او در ادامه خاطرنشان کرد که در گذشته به دلیل محدودیت‌های موجود برای کار اعتبارسنجی باید از شرکت‌های خارجی کمک گرفته می‌شد که همین امر باعث بروز مشکلاتی امنیتی می‌شد، اما امروز با وجود یک نظام ارزیابی خوب دیگر نیازی به شرکت‌های خارجی نداریم.»

حکیم‌جوادی ادامه داد: «اگر به دنبال توسعه اقتصاد دیجیتال کشور هستیم باید از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کنیم. مانند اعتمادی که در خصوص نظام صنفی رایانه‌ای ایجاد شد و اکنون شاهد اولین دستاورد آن هستیم؛ هرچند در ابتدای کار هستیم. من مطمئن هستم که در بخش زیرساخت‌های کشور هم می‌توان کمک‌های بسیاری را از طرف سازمان نظام صنفی رایانه‌ای دریافت کرد.»

او همچنین بیان کرد که در سازمان نصر کشور بیش از ۳۰ هزار نفر وجود دارد که حدود ۱۰ هزار نفر آنها در تهران هستند و حدود ۳۴ کمیسیون تخصصی نیز وجود دارد. حکیم‌جوادی ابراز امیدواری کرد که در آینده سازمان نظام صنفی رایانه‌ای به‌عنوان بازوی اجرایی کنار دولت قرار گیرد.

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/nqkm
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.