کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
بیانیه سازمان ملل در ۸ مارس ۲۰۲۲ پیرامون نکته مهم و ظریفی بود؛ «توانمندسازی زنان، موجب ارتقای وضع منابع طبیعی و بهبود شرایط مراقبتی برای طبیعت و انسانها میشود.» سازمان ملل امسال از همه کشورها درخواست کرد که با توجه به چهار سرفصل مهم، تسهیلات و اقدامات اساسی برای توانمندسازی زنان در نظر بگیرند.
خلاصه پیام بدین شرح بود: برای افزایش حضور زنان در سطوح رهبری و تصمیمگیری در جهت توزیع مجدد منابع مراقبتی و تولیدی و پیشرفت به سوی آیندهای برابر و پایدار برای زمین، باید از همین امروز اقدام کنیم.
شاید این سؤال در ذهن ما شکل بگیرد که چه ارتباطی بین توانمندسازی زنان و بحران آبوهوا و منابع تغذیه جهان وجود دارد؟ در بسیای از نقاط جهان، کشاورزی خرد به دست زنان اداره میشود و آموزش و تقویت مهارت زنان در شناخت علمی فرایند کشاورزی و آشنایی آنان با نحوه اداره زمین زراعی خود، قدمی بزرگ در حفظ منابع طبیعی چون آب و خاک محسوب میشود.
سازمان ملل در این بیانیه چهار محور اصلی برای اجرایی شدن برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان را مطرح کرده است.
توانمندسازی زنان خردهمالک
در گینه، زنان روستایی تعاونیهایی را تشکیل دادهاند که اعضای آن یاد میگیرند چگونه درختی غنی از ویتامین به نام مورینگا بکارند و چگونه برگهای آن را تمیز کنند و پس از خشک کردن، بفروشند. مشتریان در سراسر جهان مورینگا را به عنوان دارو یا مکمل غذایی استفاده میکنند و این تجارت علاوه بر درآمدزایی، موجب تنوع زیستی گیاهان منطقه میشود و از فرسایش خاک نیز جلوگیری میکند.
طی چند دهه گذشته، ۵۵ درصد از بهبود امنیت غذایی در کشورهای در حال توسعه ناشی از برنامههای ارتقای توانمندسازی زنان بوده است. سازمان خواربار و کشاورزی جهان پیشبینی میکند که اگر زنان کشاورز به منابع تولیدی دسترسی برابر داشته باشند، بازده مزرعه آنها ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش مییابد. این میتواند غذای کافی برای جلوگیری از گرسنه ماندن ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون نفر را فراهم کند و ۱۲ تا ۱۷ درصد گرسنگی جهانی را کاهش دهد. افزایش ظرفیت تولیدی زنان خردهمالک نیز به ترویج شیوههای کشاورزی پایدار کمک میکند.
در کارهای مراقبتی سرمایهگذاری کنید
اقتصاد جهانی به کارهای مراقبتی بدون حقوق و دستمزدی که عمدتاً توسط زنان انجام میشود، وابستگی دارد. اما با وجود ماهیت اساسی فعالیتهای مراقبتی، این کار مطابق با ارزش واقعی قیمتگذاری نمیشود و متأسفانه مانند یک کالای بیحد و حصر است که میتواند بدون هزینه یا پیامد استفاده شود.
در این میان، دولتها باید با کار مراقبتی مانند یک کالای عمومی رفتار کنند و دسترسی به آن را برای همه گسترش دهند و از کسانی که این کارها را انجام میدهند، به قدر کافی حمایت کنند. این شامل سرمایهگذاری در گسترش خدمات مراقبتی و همچنین افزایش حمایت از مراقبان بدون مزد است که از طریق مرخصی با حقوق و ترتیبات کار انعطافپذیر میسر میشود.
از رهبری زنان حمایت کنید
به نظر میرسد که حضور و رهبری زنان، هم در سطح ملی و هم در سطح جامعه، نتایج زیستمحیطی بهتری به همراه دارد. بررسیها نشان میدهد در کشورهایی که درصد بیشتری از نمایندگان مجلس را زنان تشکیل میدهند، سیاستهای سختگیرانهتری برای رفع بحران تغییر آبوهوا اتخاذ میشود. در سطح محلی نیز، مشارکت زنان در مدیریت منابع طبیعی به حکمرانی عادلانه و فراگیری بهتر منابع منجر میشود.
از سلامت زنان محافظت کنید
شواهد حاکی از آن است که زنان بار سنگین پیامدهای منفی بهداشتی مرتبط با آبوهوا را متحمل خواهند شد. پس اقدامات مؤثر کشورها در راستای جلوگیری و رفع مشکلات مرتبط با آبوهوا یک اقدام ناگزیر است و برای تقویت سلامت زنان و به تبع آن، قدرت باروری و آفرینش نسل سالم و قدرتمند بعدی، باید این اقدامات در اولویت قرار گیرد.
به طور کلی زنان بیشتر در معرض خطر مرگ در بلایای طبیعی هستند. تحقیقات همچنین نشان میدهد که تغییرات آبوهوایی تأثیرات منفی بر سلامت جنسی و باروری زنان خواهد داشت. دمای بالاتر باعث افزایش شیوع بیماریهایی میشود که تأثیر منفی مستقیم بر بارداری و زایمان دارند. بروز مردهزایی در این مواقع، مانند سایر بحرانها و بلایا، آسیبپذیری زنان را افزایش میدهد.
در عین حال بلایای آبوهوایی، بحرانهایی را به وجود میآورد که تأثیرات منفی بیشتر بر بهداشت و سلامت جسمی زنان میگذارد که با بدتر شدن بحران تغییرات آبوهوایی، تقویت و گسترش این خدمات برای کمک به حفظ سلامت و امنیت زنان بسیار مهمتر جلوه میکند.
سازمان ملل با این بیانیه سعی کرده تا توجه سیاستگذاران را به جنبه مهمی از توانمندسازی زنان جلب کند تا بتوانند با حمایت و آموزش این بخش مهم و کمتر دیدهشده جامعه، پتانسیل فوقالعاده زنان را برای حل بحرانهای اقلیمی، آزاد کند.