کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

گزارش فعالیت سامانه ایران نوآفرین منتشر شد / رشد منفی ثبت‌نام‌شدگان و دریافت تسهیلات در ایران نوآفرین

گزارش چهارساله فعالیت سامانه ایران نوآفرین منتشر شد. گزارشی که نشان می‌دهد طرحی که قرار بوده به پنجره واحد ارائه خدمات به حوزه نوآفرینی در کشور و ایجاد پایگاه داده یکپارچه برای درج و نگهداری و تحلیل اطلاعات جهت سیاستگذاری‌های صحیح و کلان تبدیل شود تا چه حد از هدف خود دور مانده است. 

از تعداد ثبت‌نام‌شدگان در این سامانه گرفته تا ارائه تسهیلات به کسب‌وکارهای نوپا همگی نشان می‌دهد این طرح که با سروصدای زیادی در سال ۱۳۹۸ برای ارائه تسهیلات و حمایت از کسب‌وکارهای استارتاپی توسط وزارت ارتباطات دولت دوازدهم تدوین شد و به تأیید هیئت ‌وزیران هم رسیده بود، با روی کار آمدن دولت سیزدهم کم‌کم به فراموشی سپرده شده است.

برای نمونه طبق این گزارش تعداد کل هویت‌های ثبت‌نامی در سامانه ۱۳ هزار و ۶۲۵ مورد بوده که این میزان در سال ۹۸ و ۹۹ به ترتیب چهار هزار و ۹۵ (۳۰ درصد) و پنج هزار و ۲۴۶ (۳۸ درصد) بوده، اما در سال ۱۴۰۱ تنها این میزان به ۷۹۷ عدد یعنی  به شش درصد رسیده است. طبق این گزارش در مجموع ۴۰ تفاهم‌نامه با شرکت‌های نوپا و غیرنوپا بسته شده که در حال حاضر طبق اطلاعات همین گزارش تنها چهار تفاهم‌نامه فعال است. در ادامه نگاهی به آمار و ارقام این گزارش خواهیم داشت: 

تعداد کل هویت‌های ثبت‌نامی در نوآفرین در چهار سال ۱۳ هزار و ۶۲۵ مورد گزارش شده است. همچنین تعداد کل درخواست‌های خدمات در این سامانه ۱۰ هزار و ۶۷۲ و تعداد دسته خدمات ارائه‌شده ۲۵ دسته و تعداد کل تفاهم‌نامه‌های منعقدشده ۴۰ تفاهم‌نامه گزارش شده است. 

این گزارش نشان می‌دهد که تعداد کل هویت‌های ثبت‌نامی در سامانه که در کل ۱۳ هزار و ۶۲۵ عدد بود از سال ۹۸ تا ۱۴۰۱ آمار کاهشی داشته است. به طوری که براساس آمار در سال ۹۸ تعداد هویت‌های ثبت‌نامی در سامانه چهار هزار و ۹۵ عدد بوده یعنی ۳۰ درصد و این میزان در سال ۱۴۰۱ به ۷۹۷ عدد یعنی تنها شش درصد رسیده است.

جزئیات هویت‌های ثبت‌نامی سامانه ایران نوآفرین نیز نشان می‌دهد بیشتر هویت‌های ثبت‌شده در این سامانه تیم‌ها و شرکت‌های نوپا بوده‌اند و در این بین از ۱۳ هزار و ۶۲۵ هویت ثبت‌نام شده در سامانه به طور مثال تنها ۲۵۰ هویت سرمایه‌گذار بوده‌اند و چهار درصد یعنی ۵۶۶ هویت مربوط به شتاب‌دهنده و مراکز رشد بوده‌اند. همچنین فرشتگان کسب‌وکار بدون مجوز از فرابورس تنها یک درصد یعنی ۴۱ هویت این سامانه را تشکیل می‌دادند. از سوی دیگر شرکت‌های بزرگ رشدیافته در این خصوص سامانه تنها ۹ درصد بوده‌اند.

تیم‌های نوپای ایران نوآفرین براساس صنعت نیز بیشتر در سایر حوزه‌ها فعالیت می‌کردند یعنی ۴۹ درصد تیم‌ها در حوزه‌هایی مانند تبلیغات و بازاریابی، سفر، گردشگری، رسانه، سرگرمی و… فعال بوده‌اند و بعد از آن جایگاه دوم به فناوری اطلاعات با ۳۵ درصد سهم می‌‌رسد. آموزش و یادگیری با ۹ درصد و خرده‌فروشی با هفت درصد سهم در جایگاه بعدی قرار دارند.

این گزارش شرکت‌های نوپای ایران نوآفرین براساس نوع صنعت را نیز مشخص کرده که بیشترین سهم به فناوری اطلاعات با ۵۱ درصد سهم می‌رسد و ۳۹ درصد سهم مربوط به شرکت‌های فعال در حوزه تبلیغات و بازاریابی، سفر، گردشگری و… می‌شود.

بیشتر درخواست ارائه خدمت در سامانه ایران نوآفرین تا پایان سال ۱۴۰۱ مربوط به بوم‌واره بوده است با ۵۷ درصد سهم. بعد از آن دریافت کد پستی فضای کار اشتراکی با ۱۵.۱ درصد سهم و پیشخوان مجوزهای کشور با ۶.۷ درصد سهم قرار دارد.

جالب است که از بین خدمات ایران نوآفرین درخواست برای وام اضطراری نیز بسیار پایین بوده و در این چهار سال تنها ۱.۷ درصد سهم داشته است. بسته حمایتی دولت از آسیب‌دیدگان کرونا نیز تنها سهم ۱.۳درصدی داشته است.

بوم‌واره ایران نوآفرین خدمات مختلفی ارائه می‌کند که می‌توان به فضای ابری، پردازش و ذخیره‌سازی،‌ نرم‌افزارهای اداری و حسابداری، زیرساخت محتوا، اینترنت اشیا، مشاوره حقوقی، پایش شبکه‌های اجتماعی، مشاوره توسعه کسب‌و‌کار و… اشاره کرد. 

طبق این گزارش بیشترین تعداد درخواست و ثبت سفارش دریافت خدمت در بوم‌واره مربوط به فضای ابری، پردازش و ذخیره‌سازی بوده که سهم ۲۵درصدی داشته است. در جایگاه بعدی دریافت خدمات تیم‌ها و شرکت‌ها از بوم‌واره تبلیغات و بازاریابی دیجیتال با ۱۸ درصد سهم، نرم‌افزارهای اداری و حسابداری با ۱۲.۶ درصد سهم و خدمات امنیت اطلاعات با ۸.۹ درصد سهم وجود دارد.

شرکت‌های بوم‌واره به تفکیک استان هم بیشتر در تهران و خراسان رضوی قرار دارند.

در پایان این گزارش به تعداد تفاهم‌نامه‌های بوم‌واره و مبلغ تسهیلات اشاره شده است که نشان می‌دهد میزان تسهیلات مصوب‌شده با تسهیلات تأییدشده فاصله زیادی با همدیگر دارند. طبق این گزارش در مجموع ۴۰ تفاهم‌نامه با شرکت‌های نوپا و غیرنوپا بسته شده که در حال حاضر طبق اطلاعات همین گزارش تنها چهار تفاهم‌نامه فعال است. 

از سوی دیگر از مجموع ۳۶۴۰۰۰ میلیون ریال تسهیلات مصوب‌شده تنها ۱۴۴۰۰۰ میلیون ریال یعنی ۴۰ درصد تسهیلات تأیید شده است.

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/xwan
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.