کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
وزیر ارتباطات در مراسم روز فناوری فضایی مطرح کرد / تا پایان دولت سیزدهم ایران را به قطب صنایع فضایی در منطقه تبدیل میکنیم
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در مراسم بزرگداشت فناوری فضایی ضمن تأکید بر اینکه نگاه دولت سیزدهم به صنعت فضایی یک نگاه راهبردی، فرصتساز و اقتدار آفرین است اعلام کرد: «ما قصد داریم تا پایان دولت سیزدهم به قطب صنایع فضایی در منطقه و صادرکننده خدمات فضایی به کشورهای منطقه تبدیل بشویم.»
همچنین در این مراسم جانشین وزیر دفاع نیز اعلام کرد که وزارت دفاع با ظرفیتهای دانشی و فنی کشور و با همکاری شرکتهای دانشبنیان، به دنبال ایجاد هلدینگ فضایی با نام کیهان است که هدف آن طراحی منظومههای ماهوارهای خواهد بود و به کمک آن میتوان به زودی طراحی منظومههای ماهوارهای را در داخل کشور شروع کرد.
به گزارش کارنگ، امروز هجدهم بهمنماه، مراسم بزرگداشت روز فناوری فضایی در موزه ارتباطات با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی و مهدی فرحی، جانشین وزیر دفاع و جمعی از خبرنگاران برگزار شد.
در این مراسم ماهوارههای طلوع ۳ و ناهید ۲ پس از پایان طراحی و ساخت رونمایی شدند. ماهواره طلوع ۳ یک ماهواره که شرکت صنایع مخابراتی ایران (صا ایران) کار ساخت آن را به عهده داشته، یک ماهواره سنجشی بومی با دقت عکس رنگی ۱۰ متر و عکس سیاه و سفید ۵ متر است و ماهواره ناهید ۲، یک ماهواره مخابراتی است که به گفته وزارت ارتباطات با ساخت آن، ایران وارد صنعت ارتباط فضاپایه میشود. ناهید ۲ به سفارش سازمان فضایی ایران ساخته شد که کار ساخت آن بر عهده پژوهشگاه فضایی ایران بود.
همچنین در این مراسم، نخستین بهرهبردار دولتی از تصاویر ماهواره «خیام» معرفی شد. در این مورد اعلام شد که سازمان فضایی ایران در راستای ارائه خدمات ماهوارهای به ارگانها و نهادهای دولتی برای رفع مشکلات مردم، بهزودی با سازمان نقشهبرداری تفاهمنامهای با موضوع ماهواره خیام امضا میکند که به موجب آن، تصاویر خیام در اختیار سازمان نقشهبرداری قرار خواهد گرفت.
استفاده از تصاویر ماهواره خیام برای مقابله با زمینخواری
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات در این مراسم به کیفیت تصاویر ارسالی ماهواره خیام که برای اولین بار در این مراسم به نمایش گذاشته شدند اشاره و اعلام کرد که یکی از کاربردهای استفاده از تصاویر این ماهواره مقابله با زمینخواری است.
او در این مورد گفت: «ما باید با روشهای مختلف نظیر استفاده از ظرفیت بخش خصوصی حوزه فضایی را کاربردی و آن را تبدیل به یک صنعت کنیم.»
زارعپور با تاکید اینکه نگاه دولت سیزدهم به صنعت فضایی یک نگاه راهبردی فرصتساز و اقتدار آفرین است، اعلام کرد: «صنعت فضایی دیگر فقط یک صنعت نیست و موضوعات اقتصادی مهمی در خصوص آن مطرح است و از طرفی با توجه به فناوری پیچیده این صنعت از ابتدا تا انتهای چرخه و توانایی ایران در بومیسازی آن بسیار اقتدار آفرین است.»
او ادامه داد: «ما تونستیم این افتخار را داشته باشیم که جز ده کشور برتر در حوزه پرتاب ماهواره باشیم. در ادامه نیز تلاش ما بر این است که تمام موانع توسعه صنعت فضایی را از میان برداریم.»
زارعپور بیان کرد: «در کمتر از یک سال و نیم گذشته ما دو بار جلسه شورای عالی فضایی را برگزار کردیم. این جلسه مخصوصاً وقتی با مدیریت رئیسجمهوری برگزار میشود یک پیام دارد و آن این است که صنعت فضایی در کانون توجه دولت است.»
او ادامه داد: «غیر از این، توجه ویژه دولت به این حوزه باعث همگرایی، همدلی و همافزایی میشود که پیشتر حاصل آن را مشاهده کردیم. بیسابقه است که ما در یک سال شش پرتاب داشته باشیم. پرتاب نشاندهنده حیات صنعت فضایی است.»
زارعپور در ادامه گفت: «در لوایح بودجه سنواتی هم توجه جدی نسبت به بودجه دستگاههای متولی صنعت فضایی شده است. در حال حاضر نسبت به آنچه شایسته این صنعت است فاصله داریم، اما گامهای مثبت و خوبی برداشتهایم.»
وزیر ارتباطات با اعلام اینکه استفاده از تصاویر ماهوارهای خیام بسیار گرهگشاست توضیح داد: «در حال حاضر سامانهای راهاندازی شده است به نام پنجره ملی زمین که تعداد زیادی از دستگاههای دولتی در آن مشارکت دارند. اگر ما بتوانیم با استفاده تصاویر ماهواره خیام اطلاعات مربوط به زمینها را به درستی پایش کنیم این گام مهمی در مقابله با زمینخواری در کشور است.»
او در انتها گفت: «هدف ما این است که حداکثر تا پایان دولت سیزدهم تبدیل به صادرکننده خدمات فضایی به کشورهای منطقه و قطب پرتابهای فضایی در منطقه شویم.»
به گفته او در میان کشورهای منطقه کشوری نیست که چرخه کامل صنعت فضایی را به صورت کامل بومیسازی کرده باشد.
به دنبال ایجاد هلدینگ فضایی
مهدی فرحی، جانشین وزیر دفاع نیز در این مراسم ضمن بیان اینکه داشتن فناوری فضایی نشاندهنده اقتدار ملی کشورها است، بیان کرد: «یکی از مأموریتهای مهم وزارت دفاع تحقق نیازمندیهای فضایی کشور است و بر همین اساس این وزارتخانه مأموریت محوله توسعه فناوری فضایی را پیگیری میکند.»
فرحی ادامه داد: «در ۱۵ سال گذشته وزارت دفاع در چهار حوزه مغزافزار، سختافزار، نرمافزار و سازمانافزار دستاوردهای زیادی را به دست آورده و در توسعه و تجهیز فناوریهای فضایی گامهای بلندی برداشته است. همچنین ساختارهای مرتبط با حوزه فضایی را گسترش دادهایم و نخبگان در این حوزه با دانش فنی لازم در حال فعالیت هستند.»
او تشریح کرد: «در وزارت دفاع زیرساختهای لازم برای ماهوارهها، ماهوارهبرها، پرتاب، کنترل ماهوارهها و … را آماده کردهایم و این فرایند انتها ندارد و در حال تغییر و تحول است.»
فرحی بیان کرد: «بعد از پرتاب ماهواره امید چهار ماهواره دیگر در مدار قرار گرفت که این خود قدم بزرگی است و نیاز داریم به ماهوارههای سنگینتری بپردازیم که ماهوارههای سیمرغ، سیمرغ بهینه و ذوالجناح در برنامه توسعه ماهوارههای وزارت دفاع وجود دارد.»
جانشین وزیر دفاع توضیح داد: «در رهنگاشت برنامه ۱۰ساله فضایی کشور بنا داریم که بیش از ۲۰۰ پرتاب را با ۱۰ مدل ماهواره برداشته باشیم.»
او گفت: «در دولت سیزدهم تقویت حوزه فضایی و حمایت از این حوزه به شدت توسط ریاستجمهوری دنبال شد و برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور توسط رئیسجمهور تدوین و تصویب شد که این خود بسیار گام مؤثری بود و تأمین مالی آن برای سالهای آینده در دستور کار است.»
فرحی ادامه داد: «وزارت دفاع با ظرفیتهای دانشی و فنی کشور و با همکاری شرکتهای دانشبنیان به دنبال ایجاد یک هلدینگ فضایی با نام کیهان است که هدف آن طراحی منظومههای ماهوارهای خواهد بود و به کمک آن میتوانیم به زودی طراحی منظومههای ماهوارهای را در داخل کشور داشته باشیم.»
توجه ویژه به بخش خصوصی
حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی ایران نیز در این مراسم بیان کرد: «به زودی در راه ساخت ماهوارههای جدید قدم خواهیم گذاشت و برنامه توسعه زیست فضا را با قدرت در مسیری نیاز محور دنبال خواهیم کرد.در بخش فضایی کشور باید مسیر را برای ورود بخش خصوصی فراهم کنیم.»
سالاریه تأکید کرد: «در برنامه کلان فضایی کشور، در کنار توسعه فناوریهای پایه، به فراهمکردن عرصه برای ورود بخش خصوصی پرداخته شده است.»
رئیس سازمان فضایی ایران، خاطرنشان کرد: «توسعه حوزه ارتباطات، انتقال داده، سنجشازدور و… بدون توجه به بخش خصوصی امکانپذیر نیست و تنها با جذب نخبگان به بخش فضایی میسر خواهد بود که این امر مهم با حمایت دولت و مجلس تحقق خواهد یافت.»