کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
وزیر ارتباطات: اتصال متقابل بین پیامرسانهای داخلی با امنیت بالا پیادهسازی شده است
فاز اول طرح اتصال متقابل بین پیامرسانها با حضور چهار پیامرسان بله، ایتا، گپ و آیگپ و مدیران وزارت ارتباطات رونمایی شد. طرحی که در مورد امنیت اجرای آن و حفظ اطلاعات و حریم خصوصی کاربران این پیامرسانها اماواگرهای زیادی وجود دارد.
با این حال وزیر ارتباطات در حاشیه رونمایی از این طرح اعلام کرد که برای اجرای طرح اتصال متقابل بین پیامرسانها از استانداردترین پروتکل امنیتی استفاده شده و تمام پیامها به صورت End-To-End در این طرح رمزنگاری میشوند.
عیسی زارعپور در پاسخ به کارنگ در مورد اینکه آیا برای اجرای این طرح مرکز تبادل پیامی راهاندازی شده است گفت: «هیچ مرکز تبادل پیامی وجود ندارد. یک پروتکل امنیتی تعریف شده که پیامرسانها از طریق آن به یکدیگر متصل میشوند و این پروتکل هم کاملا امن و استاندارد است و به شیوه End-To-End پیامها در این پروتکل رمزنگاری میشوند.»
او ادامه داد: «وزارت ارتباطات به عنوان تنظیمگر این حوزه پروتکلهای امنیتی در این زمینه را تدوین کرده و برای اجرا در اختیار پیامرسانها گذاشته است. ما برای به وجود نیامدن هر نوع مشکلی هم روی اجرایی شدن این طرح هم نظارت داریم.»
زارعپور میگوید همانطور که در اتحادیه اروپا از سال گذشته میلادی با ابلاغ قانون رسمی تحت عنوان Digital Market Actیا DMA پیامرسانهای بزرگ ملزم شدهاند امکانی فراهم کنند تا کاربران پیامرسانهای کوچکتر و محلی نیز بتوانند با مخاطبان آنان ارتباط برقرار کنند، این روش نیز در ایران به صورت بومی شده برای اولینبار و حتی زودتر از اتحادیه اروپا در ایران عملیاتی شده است.
زارعپور اعلام کرد که پیادهسازی این پروتکل با بالاترین شیوه امنیتی خواست خود صاحبان پیامرسانها هم بوده، بنابراین در اجرای این طرح حساسیتهای لازم به کار گرفته شده است. او تاکید میکند که این پروتکل امنیتی براساس استاندارد روز دنیا و کاملا امن است و حریم خصوصی افراد را محترم میشناسد به طوری که هر فردی براساس سلیقه خودش میتواند این قابلیت اتصال را در پیامرسان خود فعال یا فعال نکند.
اما این طرح در شرایطی به گفته وزیر ارتباطات دارای بالاترین شرایط امنیتی است که هنوز در کشور قانون و ضوابطی در زمینه استفاده از دادهها در پیامرسانهای بومی وجود ندارد.
زارعپور در پاسخ به این سوال که با وجود خلاء قانونی در این زمینه چگونه قرار است این طرح به اجرا درآید گفت: «مجموعه ضوابط فعالیت سکوهای پیامرسانی را براساس ابلاغیه شورای عالی فضای مجازی در سال ۱۳۹۵ تهیه کردهایم و این ضوابط در مسیر تصویب در کمیسیون سازمان تنظیم مقررات است. این ضوابط فعالیت پیامرسانها را براساس قانونهای مشخصی که در زمینه حریم خصوصی در کشور وجود دارد مشخص خواهد کرد.»
به گفته او براساس این ضوابط به پیامرسانها پروانه داده میشود و آنها باید طبق این پروانه فعالیت کنند و به مردم پاسخگو باشند.
همچنین زارعپور در پاسخ به کارنگ که آخرین وضعیت لایحه حمایت و حفاظت از دادههای شخصی به کجا رسیده است گفت: «این لایحه هم در حال نهایی شدن است. لایحه یک رفت و برگشت به دولت داشته است بر سر اینکه آیا باید در کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال بررسی شود یا در دولت. در این زمینه یک اختلاف حقوقی وجود داشت از این منظر که آیا کارگروه میتوانم مستقیم این لایحه را تصویب و به مجلس ارسال کند یا خیر که در نهایت به این جمعبندی رسیدیم که این لایحه در صحن دولت بررسی شود و انشالله این اتفاق خواهد افتاد.»
حمایت تمام قد از پیامرسانهای بومی
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات در مراسم رونمایی از طرح اتصال متقابل ۴ پیامرسان بله، ایتا، گپ و آی گپ این اتفاق را روز بزرگ برای صنعت پیامرسانی کشور دانست.
زارعپور در این مراسم بارها تاکید کرد که یکی از سیاستهای اصلی وزارت ارتباطات که از زمان شروع به کار او در این وزارتخانه کلید خورده حمایت حداکثری از شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای بومی بوده است.
زارعپور در این مورد گفت: «به عنوان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در راستای سیاستهای دولت سیزدهم این برای ما یک اصل است که از شکلگیری انواع خدماتی که میتوانند مشکلات کشور و مردم را حل کنند، حمایت کنیم. این شامل انواع خدماتی است که بر بستر سکوهای دیجیتال فراهم است. در این محدوده بحث خدمات پایه و به شکل مشخص شبکههای اجتماعی و پیامرسانها در الویت ما قرار گرفتهاند و ما از ابتدای شروع دولت سیزدهم سیاستمان این بود که تمام قد از پیامرسانها و شبکههای اجتماعی داخلی حمایت کنیم که بتوانند خدمات خوبی به مردم ارایه کنند.»
او با اعلام اینکه حمایت از پیامرسانهای بومی به خاطر ایجاد محدودیت روی برخی پلتفرمهای خارجی نبوده است توضیح داد: «نیمه دوم سال گذشته به خاطر شرایط کشور تصمیمهایی گرفته شد که محدودیتهایی با توجه به سیاستهایی که نهادهای ذیصلاح دنبال میکردند، بعضی از پلتفرمهای خارجی محدود شوند، بنابراین در مسیری که برای رشد پلتفرمهای داخلی دنبال میکردیم با مشکل مواجه شدیم و بنده به عنوان وزیر ارتباطات لازم بود تا راهی برای ارتباط مردم در شرایط محدودیت ایجاد کنم. در نهایت تلاش بیشتری شد تا زیرساختهای لازم در پیامرسانهای داخلی را فراهم کنیم.»
او ادامه داد: «با تلاشهایی که همکاران من در بخشهای مختلف انجام دادند و به همت نخبگان حاضر در پیامرسانهای داخلی توانستیم امکانات خوب و پایداری را در پیامرسان داخلی فراهم کنیم و در اختیار مردم بگذاریم. الان به شرایطی رسیده که این پیامرسانها روزانه میزبان چند ده میلیون نفر کاربر هستند و الان پیامرسانهای داخلی بیش از ۳۵ میلیون کاربر یکتا دارند.»
او تاکید کرد که قابلیت جدید امکان اتصال متقابل میتواند راحتی زیادی برای کاربران پیامرسانهای داخلی به همراه داشته باشد و باعث شود کاربران مجبور نباشند برای ارتباط بایکدیگر تمام پیامرسانهای داخلی را نصب کنند.
پیشرو در اتصال متقابل پیامرسانها به یکدیگر
زارعپور همچنین به حواشی ایجاد شده برای این طرح و اینکه اجرای آن امنیت کاربران را به خطر میاندازد اشاره کرد و گفت: «این طرح، طرحی نیست که ایران فقط به دنبال آن رفته باشد. از سال ۲۰۲۱ اتحادیه اروپا قانون Digital Market Actیا DMA را به پیامرسانها ابلاغ کرد و پیامرسانهای بزرگ ملزم شدهاند امکانی فراهم کنند تا کاربران پیامرسانهای کوچکتر و محلی نیز بتوانند با مخاطبان آنان ارتباط برقرار کنند، این قانون در ابتدای سال ۲۰۲۴ باید اجرا شود.»
او ادامه داد: «در این شرایط ایران یکی از کشورهای پیشرو در اجرای چنین طرحی است، ولی برخی به دنبال حاشیهسازی هستند و میخواهند دستاوردهای ملی را زیر سوال ببرند، در حالی که اگر اتحادیه اروپا همین طرح را زودتر از ما به اجرا در میآورد همین منتقدان بهبه و چهچه میکردند و میگفتند چه خوب است که اتحادیه اروپا به فکر راحتی مردم خود است.»
وزیر ارتباطات در ادامه هم گفت که در فاز اول اتصال متقابل بین پیامرسانها صدها هزارنفر کاربر این قابلیت را فعال کردهاند. قابلیت اتصال متقابل در حالحاضر بین پیامرسانهای ایتا، بله، گپ و آیگپ فراهم شده است و کاربران با داشتن یکی از این پیامرسانها میتوانند به یکدیگر پیام دهند.
در فاز اول این طرح آنطور که عیسی زارعپور در مراسم رونمایی آن اعلام کرد تنها امکان ارسال پیام متنی، استیکر و فایل فراهم است و در قدم بعدی امکان تشکیل گروههای مشترک بین پیامرسانها فراهم خواهد شد و در فاز سوم نیز قابلیت تماس صوتی و تصویری بین این پیامرسانها فعال میشود.
به گفته وزیر ارتباطات کاربران این پیامرسانها در صورت برخورد با مشکل میتوانند با شماره ۱۶۴۹ تماس بگیرند. آنطور که وزیر ارتباطات میگوید تا پایان اردیبهشت ماه هم پیامرسانهای سروش پلاس و روبیکا به این طرح متصل خواهند شد.