کارنگ رسانه اقتصاد نوآوری است. در کارنگ ما تلاش داریم کسبوکارهای نوآور ایرانی، استارتاپها، شرکتهای دانشبنیان و دیگر کسبوکارها کوچک و بزرگی که در بخشهای مختلف اقتصاد نوآوری در حال ارائه محصول و خدمت هستند را مورد بررسی قرار دهیم و از آینده صنعت، تولید، خدمات و دیگر بخشهای اقتصاد بگوییم. کارنگ رسانهای متعلق به بخش خصوصی ایران است.
دیدن ایران از آینه جهان همیشه مطلوب نیست، مگر اینکه دربهدر به دنبال نوآوری باشید. در دنیای برندهای برتر یک اصل هست که بیبروبرگرد کار میکند. اینکه باید تغییر کنی وگرنه میبازی. دیدن لیست فورچون ۵۰۰ در فاصله سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۰ بهخوبی ثابت میکند با چه دنیایی روبهروییم.
در دنیای تولید ثروت، برندها هر روز با تغییر ساعت خود را تنظیم میکنند. هرکس غیر از این شیوه فکر کند، حذف میشود. آمار شاهد ماست و تاریخ هم گواه این ادعا. در سال ۱۹۹۰ بیش از ۱۷ درصد از ۵۰۰ برند برتر جهان از صنایع نفت، پتروشیمی و سوختهای فسیلی بودند. ۱۶ درصد دیگر به صنعت خودرو تعلق داشت و صنایع تجهیزات الکترونیک هم با ۱۳ درصد پشت سر این دو بخش قرار گرفته بود.
صنایعی مثل غذا، مواد شیمیایی و فلزات نیز به ترتیب با سهمهای ۸، ۸ و ۷ درصدی در رتبههای بعدی قرار داشتند. بنابراین ۷۰ درصد از ۵۰۰ شرکت برتر را برندهایی تشکیل میدادند که در این بخشها فعال بودند. الان اما استارتاپها، تکشاخهای حوزه فناوریهای دیجیتال و رمزارز یا غولهای تجارت آنلاین و شبکههای اجتماعی بازی را در دست گرفتهاند.
در واقع زمین بازی بهکل تغییر کرده و چین به صحنهگردان اصلی این میدان تبدیل شده است، در حالی که ژاپن، اتحادیه اروپا و ایالات متحده بخشی از قلمرو خود را به حریف واگذار کردهاند.
کل ۵۰۰ شرکت در حالی ۳۳ تریلیون درآمد دارند که سودی دو تریلیون دلاری را در سال ۲۰۲۰ عاید ۳۲ کشور کردهاند. امروز چین در فهرست ۵۰۰ برند برتر فورچون در جهان ۱۲۴ نماینده و ایالات متحده آمریکا ۱۲۱ برند دارد. فرانسه و آلمان هم هرکدام حدودا ۳۰ برند.
آمریکاییها البته به مدد سودآوری و درآمدزایی ناشی از سیطره فناوری دست بالا را دارند، ولی مشخص است که بازی را دارند به چین واگذار میکنند. برندهای دو کشور درگیر جدالی تمامنشدنی بر سر عرضه نسلهای تازه از فناوریهای فراگیر هستند که در عین کارایی، خریدار بیشتری داشته باشد.
این بازی حالاحالاها ادامه دارد. از یک سو آمریکا قصد دارد با طرح چند صد میلیارد دلاری بایدن، زیرساختهای فناوری کشور را متحول سازد و چین را در هدف خود ناکام بگذارد.
از دیگر سو هزینه ارزان تولید و شروع کسبوکار در چین در کنار طبقه متوسطی که بهسرعت در حال رشد است، سوخت موتور قدرتمند اقتصاد چین است. پاندمی فعلا علیه آمریکا کار میکند. بازیگران کوچک و بزرگ لیست ۵۰۰ برند سخت فعالند و کماکان جایگاه خود را با بهروزرسانی محصولات نوآور تغییر میدهند. ما هم باید هرچه زودتر به این بازی بپیوندیم. وقت تنگ است.