کارنگ، رسانه اقتصاد نوآوری ایران
رسانه اقتصاد نوآوری ایران

نمایندگان مجلس: نقش اقتصاد دیجیتال در برنامه توسعه هفتم باید پررنگ‌تر شود

بهناز توحیدی / مهلت اجرای برنامه ششم توسعه به پایان رسیده و اکنون نوبت برنامه توسعه هفتم است. برنامه‌ ششم توسعه، برنامه‌ا‌ی‌ بود که در مدت پنج‌سال به گفته محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تنها ۳۰ درصد آن محقق شده و ۷۰ درصد از احکام برنامه ششم اجرایی نشده است.

 به گفته او در این پنج‌سال همچنین تغییرات بسیاری درحوزه‌های مختلف ایجاد شده و در برنامه هفتم باید به آنها توجه ویژه‌ای کرد؛ مانند گسترش فضای مجازی و توسعه اقتصاد دیجیتال.

با اینکه در برنامه ششم دستگاه‌های دولتی و خصوصی موظف بودند زیرساخت‌های بخش فناوری اطلاعات خود را ایجاد و تکمیل کنند؛ اما نمایندگان مجلس اعتقاد دارند حوزه اقتصاد دیجیتال در این برنامه مغفول مانده و همین امر باعث شده تا همگام با دنیا نباشیم، بنابراین برنامه هفتم باید عملیاتی‌تر تهیه و تدوین شود.


اراده‌ای برای اجرای احکام برنامه ششم نبود


بهروز محبی، نماینده سبزوار در این مورد به کارنگ گفت: «ما در دنیایی زندگی می‌کنیم که با سرعت در حال تحول و تغییر است. این سرعت تغییرات به گونه‌ای است که باید در حوزه فناوری‌ها به روز باشیم. ما باید هم به تسریع و هم به دقت بالا و هم  به شفافیت توجه ویژه داشته باشیم. اقتصاد دیجیتال مورد توجه سیستم و حاکمیت هست. ما در کشور فارغ‌التحصیلان و متخصصان بسیاری را داریم که تسلط خوبی بر فناوری‌های نوین دارند. اگر به این مساله کم‌توجهی شود، رقبای جدی در عرصه جهانی خواهیم داشت و از آنها عقب خواهیم ماند.»

او در پاسخ به این سوال که آیا برنامه ششم درحوزه اقتصاد دیجیتال به هدف خود رسید، گفت: «تنها قسمتی از برنامه ششم اجرا شده است یعنی حدود ۶۰ درصد هنوز تکمیل نشده است. حدود ۴۰ درصد هم کامل اجرا شده است. صحبت من این است که اگر برنامه به صورت کامل اجرایی نشده، ناشی از این است که اراده‌ای برای اجرای آن نیست، یعنی دولت‌ها اراده‌ای برای اجرای آن ندارند یا زیرساخت‌ها آماده نیست و توانمندی برای اجرای برنامه وجود ندارد.»

به گفته محبی برنامه هفتم توسعه باید عملیاتی‌تر تهیه شود به این معنی که قابل اجرا باشد و همه سران و مجموعه قوا مصمم برای اجرای برنامه باشند.

محبی معتقد است که هم‌اکنون مشکل در زیرساخت‌ها است و باید به اعتباراتی که به بخش فناوری اختصاص داده می‌شود، توجه ویژه صورت گیرد چون ۱۰ سال با حرکت کند حرکت کردیم و باید به حرکت خود سرعت ببخشیم.


در برنامه ششم زیرساخت‌های اقتصاد دیجیتال تامین نشد


محمدحسن آصفری، نماینده عضو کمیسیون شورها و امور داخلی هم معتقد است که بحث اقتصاد دیجیتال در  برنامه ششم به صورت کامل اجرایی نشده و هنوز مشکلاتی در زیرساخت این حوزه وجود دارد. او دراین مورد به کارنگ توضیح داد: «همانطور که تشویق می‌کنیم تا تمام کسب‌وکارها به سمت دیجیتالی‌شدن بروند و خیلی از آنها هم براین بستر ایجاد شدند، باید تحولی هم در حوزه‌های اقتصادی و دستگاه‌های دولتی ایجاد شود. اگر می‌خواهیم رونقی در بخش تولید داشته باشیم، باید به اقتصاد دیجیتال هم توجه کنیم، چون این حوزه باعث شفافیت بالا می‌شود.»

به گفته آصفری متاسفانه در برنامه ششم نتوانستیم زیرساخت‌های لازم برای اقتصاد دیجیتال را  فراهم کنیم و مجدد در برنامه هفتم باید این موارد گنجانده شود. او باور دارد که در این زمینه از برنامه عقب‌ایم و باید در برنامه هفتم این عقب‌افتادگی‌ها جبران شود.

او ابراز امیدواری کرد که دولت و مجلس هم در این زمینه به هم کمک می‌کنند تا برنامه‌ هفتم به خصوص در حوزه اقتصاد دیجیتال اجرایی شود.


هم‌گام نبودن با دنیا در بحث اقتصاد دیجیتال


الهویردی دهقانی، نماینده عضو کمیسیون صنایع مجلس هم با بیان اینکه ایران هنوز در بحث اقتصاد دیجیتال همگام با دنیا نیست، به کارنگ گفت: «اگر بخواهیم به سمت اقتصاد دیجیتال و همگام با فناوری دنیا حرکت کنیم، ایجاد زیرساخت آن هزینه‌بر است، اما بازده بالایی دارد،خطای کمی هم دارد و از نظر کمی و کیفی و شفافیت هم کمک می‌کند.»

او در ادامه اضافه کرد: «لازمه آن این است که نه فقط وزارت ارتباطات، بلکه کل حاکمیت به این سمت بروند یعنی مالیات،فروش، خرید و تولید به سمت اقتصاد دیجیتال بروند. شفافیت ایجاد می‌شود، کنترل فرآیندها، تصمیم‌گیری و مدیریت به آسانی انجام می‌شود؛ به عنوان مثال در حوزه صادرات و واردات مرغ، مدیران می‌توانند در کسری از ثانیه کنترل کند که صادرات مرغ به چه‌صورت انجام می‌شود. به این صورت تخلفات هم کاهش پیدا می‌کند.»

به گفته دهقانی هیچ‌کدام از برنامه‌های ششم به هدف خود نرسیدند و حالا در برنامه هفتم باید چشم‌انداز و برنامه‌های خوبی برای اقتصاد دیجیتال در نظر گرفت.

لینک کوتاه: https://karangweekly.ir/r8pr
نظر شما درباره موضوع

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.